Zillebeke (Ieper) België.
Hill 60.
Zillebeke (Ieper) België.

Hoewel de Eerste Slag om  Ieper  als afgelopen werd  beschouwd in november 1914, werden er nog lokale kampen uitgevochten om betere posities te bemachtigen. Zo slaagden de Duitsers erin een heuvel naast de spoorwegbedding Komen-Ieper op de Fransen te veroveren. Die heuvel in Zillebeke  werd op 10 december 1914 door de Duitse 39ste Divisie veroverd op het Franse XVIème Corps d'Armée ( 16e Legercorps).

 

Die hoogte was voor de Duitsers een uitgelezen observatiepost om de militaire bedrijvigheid van de geallieerden ten zuiden van Ieper te bespieden. In februari 1915 werden de Fransen in deze sector afgelost door de Britten en kreeg die heuvel zijn gevreesde naam: 'Hill 60' (60 verwijst naar de hoogtelijn). Blijkbaar hadden ook de Fransen, al dan niet met succes, proberen de Duitsers die zich op de heuvel bevonden te ondermijnen, want de Britten maken gewag van 'oude Franse kraters'...

 

Men spreekt altijd over de Britten, maar men mag niet vergeten dat in 1914 en 1915 ook de Fransen een belangrijke rol hebben gespeeld bij de gevechten rond Ieper. Tijdens de zogenaamde vergeten winter van 1914-15 namen ze zowat de hele Ieperboog van de Britten over. Op een bepaald moment bedroeg de frontbreedte die de Britten hielden niet meer dan 32 km terwijl dit voor de Fransen meer dan 500 km bedroeg. De Franse troepen die de boog rond Ieper bezetten lagen  vanaf Steenstrate tot aan 't Hooge.

 

De hier aanwezige Franse troepen verzuimden het om een degelijke frontlijn met reserve- en verbindingsloopgraven aan te leggen. Meestal verbonden ze mitrailleurposten, schuttersputten en stukken loopgraaf met prikkeldraadversperringen. Een ander minpunt van de Fransen was hun gebrek aan hygiëne! Wanneer op 22 april 1915 de tweede Slag om Ieper  losbarstte, slingerden er op het slagveld nog heel wat onbegraven en rottende lijken rond van omgekomen Fransen en Duitsers. Zelfs nog van doden uit de slag die hier een zestal maanden geleden uitgevochten werd. Op sommige plaatsen waren er zelfs lichamen ingebouwd in de versterkingen. Als er dan al eens ergens verbindingsloopgraven aanwezig waren, dan werden die vaak als toilet gebruikt. De lijkengeur, de stank van feces en andere vuiligheden was dan ook echt onuitstaanbaar.

 

Toen de Canadezen en Britten in het voorjaar van 1915 hier een deel van het Franse front overnamen begonnen ze zo vlug mogelijk met het ontsmetten van het gebied en met de aanleg van een efficiënter loopgravensysteem.

 

Meer artikels
Monument aux Fusillés. 28-07-2014
Ansart (Tintigny) België.

AOÛT 1914 'HIC INNOVOCOS OCCIDIT GERMANUS'  (Ici les Allemands ont tué des innocents).  Dit monument is gewijd aan de 45 burgerslachtoffers die op deze plaats in Ansart werden gefusilleerd nabij Tintigny op 22 augustus 1914.

lees meer ...
Carriere Wellington 'New Zealand Tunnellers'. 16-01-2017
Arras Frankrijk.

Zowel boven als onder de grond werd er gezwoegd en gegraven.

lees meer ...
Mill Road Cemetery. 20-03-2017
Thiepval Frankrijk.

Mill Road Cemetery, 800 m ten noordwesten van Thiepval gelegen, is speciaal omdat een deel van de grafstenen plat liggen op de grond, men vreesde voor verzakkingen door de veelvuldige ondertunneling op deze plaats.

lees meer ...