Mesnil-les-Hurlus  Frankrijk.
Ferme de Beauséjour.
Mesnil-les-Hurlus Frankrijk.

Léon Camille Arthur Degousée werd geboren op 1 juni 1881 te Fourmies (Noord Frankrijk). Voor zijn militaire dienstplicht was hij schrijnwerker en woonde in Avesnes-sur Helpe. Léon was van de klasse 1901 en kwam terecht bij het 146e RI (infanterie regiment), dat in Toul gelegerd was. Op 1 juli 1904 zwaaide hij af, hij was toen soldaat 1e klas. Vanaf november 1905 behoorde hij bij de reserve van het actieve leger. Léon trouwde met Germaine Fontenelle. Germaine bracht twee zonen ter wereld, Georges (1904)en Pierre (1906). Léon werd tweemaal opgeroepen, in 1908 en 1911, voor een oefenperiode bij het 84e infanterie regiment.

 

Bij het uitbreken van de oorlog werd hij gemobiliseerd, en op 12 augustus vervoegde hij het 84e RI, dat bij het Vijfde Franse Leger behoorde. Léon werd er ondergebracht bij de 5e compagnie van het 2e bataljon. Zijn tien jaar jongere broer Henri werd ook bij het 84e RI ingelijfd, hij zou er blijven tot mei 1915. Hun regiment vocht in augustus ’14 in België, en daarna aan de Guise. In september maakten de broers het strijdgewoel aan de Marne mee. Vervolgens werd hun regiment, vanaf december ‘14, ontplooid in de Champagne in de sector van Beauséjour tot Minaucourt-Mesnil-les-Hurlus (Marne). Het front stabiliseerde zich hier, er werd wel nog aangevallen maar dat bracht allemaal niet veel op. Léon en Georges, beiden bij  de 5e Compagnie, verdienden op 29 januari 1915 een vermelding in het regimentsorder. Beiden maakten deel uit van een patrouille die de Duitse linie moest aanvallen, de broers toonden hierbij doorzetting en wilskracht en dat leverde hen alle twee een Oorlogskruis met bronzen ster op.

 

Tijdens het vreselijke offensief van 16 februari 1915 werd Georges aan de rechter schouder verwond. In maart 1915 zegevierden de Franse troepen in de gevechten van de sector Suippes – Beauséjour, maar dat koste weer talloze mensenlevens, een van hen was soldaat Léon Degousée. Léon overleed op 11 maart 1915, om 8u, in de loopgraaf van Beauséjour, hij bezweek ten gevolge van een hoofdwonde. Nog dezelfde dag werd zijn regiment definitief van de sector van Beauséjour terug getrokken! Ze gingen op rust in Moncetz (Marne).  Zoals het grootse deel van de mannen van het 84e RI dat in de streek van Beauséjour vocht heeft Léon geen gekend graf, hij rust nu waarschijnlijk ergens op een Franse begraafplaats in de regio.

 

In 1914 vertrokken er nog vier broers van Léon naar de oorlog. Broer Georges muteerde van het 84e naar het 100e RI en werd in september 1915 krijgsgevangen genomen, hij verbleef tot december 1918 in Duitsland. Albert was sergeant bij het 65e BCP (Bataljon Jagers te Voet), hij sneuvelde op 21 mei 1916 in het bos van d’Haudrmont (Meuse). Victor, korporaal bij het 145e RI werd gevangen genomen in september 1914 en Ernest diende bij het 3e Hussards (huzaren) en nam met bravoure deel aan de campagnes in België, aan de Marne, Vlaanderen en de  Somme.

 

Meer artikels
Log Pod Mangartom Austro-Hungarian Cemetery. 02-05-2016
Log Pod Mangartom Slovenië.

Op het Log Pod Mangartom Soldatenfriedhof rusten 859 Oostenrijks - Hongaarse militairen, velen van hen behoorden tot het BHIR 4 ( het 4e infanterieregiment uit Bosnië-Herzegovina).

lees meer ...
Nécropole Nationale de Notre-Dame de Lorette ' Sergeant Vincent Juvénal'. 26-10-2015
Ablain-Saint-Nazaire Frankrijk.

Een van de namen rechts van het crucifix, is die van sergeant Vincent Juvénal. 

lees meer ...
Loopgraven & Banken. 07-12-2015
Chunuk Bair Turkije.

Op 7 december 1915 had het Britse kabinet in Londen besloten om de troepen aan het vastgelopen front op het schiereiland Gallipoli volledig te evacueren.

lees meer ...