Les Eparges  Frankrijk.
Monument van het 106e RI.
Les Eparges Frankrijk.

De heuvelrug van Les Eparges is 1400 meter lang en 348 meter hoog en ligt ongeveer 20 km ten zuidoosten van Verdun. Vanuit deze belangrijke strategische positie kon men vele kilometers ver het Woëvregebied overzien. De Duitsers hadden het dorp en de heuvel al op 21 september 1914 bezet en versterkten de heuvelrug met betonnen schuilplaatsen en onderkomens, de aangelegde loopgravenlinie telde heel wat mitrailleurnesten. Tot 15 januari 1915 bleef het hier relatief rustig, maar daarna werd er bijna dagelijks gestreden voor het bezit van de heuvel.

 

De lagere gelegen heuvel, een 250 tal meter ten noorden van het dorp gelegen was wel in Franse handen. Franse sappeurs plaatsten via uitgegraven tunnels ondergrondse mijnen onder de Duitse linies. Die mijnen werden op 17 februari 1915 tot ontploffing gebracht, en meteen na de vreselijke explosie trokken de Fransen ten aanval en konden een deel van de eerste Duitse verdedigingslinie innemen. Maar de Duitsers lieten zich niet doen en gingen in de tegen aanval, met bijna inhumane inspanningen konden de Fransen de tegenaanval toch afweren.

 

Het Franse 106de R.I. (infanterie regiment) verloor hierbij 1.600 manschappen. Het regiment telde 300 doden, 1.000 gewonden en 300 vermisten. Op 18, 19 en 27 maart volgden nog meer Franse aanvallen. Ook deze kostten veel slachtoffers en leverden maar weinig terreinwinst op. In de historiek van het 106e RI staat: “ De 19e, nadat we twee tegenaanvallen afsloegen, hernamen we om 16u de aanval vanuit de tweede lijn. Een vreselijke barrage van zware artillerie stopte ons af en liet ons zware verliezen leiden. De volgende dag, maakten we hier en daar een lichte vooruitgang en konden we de Duitse reacties weerstaan. Dan bleef de situatie op Eparges tot 27 maart stationair. Het 6e korps had in die vijf gevechtsdagen, 7 officieren en 630 man verloren."

 

Op 5 april zouden er opnieuw 20 tot 30 ondergrondse mijnen de lucht in vliegen, hierbij werden er in de heuvel kraters geslagen die tot 50 meter diep waren. Bij de daarop volgende Franse bestorming lukte het hen om de westelijke kant van de top, tegenover de restanten van het dorp Les Eparges, te bezetten.

 

Het gedenkteken van de «Overlevenden van het 106e R.I. » was het werk van Maxime Real Del Sarte.

 

 

Meer artikels
Ruminghem Chinese Cemetery. 27-03-2017
Ruminghem Frankrijk.

Het Chinese Labour Corps (Chinees Arbeiderskorps) was een niet-gewapende afdeling in het Britse leger, bestaande uit burgerarbeiders uit China die tijdens de oorlog werden ingezet voor het uitvoeren van logistieke taken ter ondersteuning van de Britse troepen.

lees meer ...
Moorseele Military Cemetery 'Major Jones'. 06-06-2016
Moorsele Belgiƫ.

Deze Britse militaire begraafplaats in de West-Vlaamse gemeente Moorsele ligt achter het voormalige klooster van de Heilige Familie.

lees meer ...
Here Was A Royal Fellowship Of Death 'vader en zoon Lee'. 05-09-2016
Londen Verenigd Koninkrijk

Het Royal Artillery Memorial in Londen, gelegen in Grosvenor Square aan Hyde Park Corner, gedenkt de 49.076 manschappen van alle rangen die de Britse artillerie verloor tijdens de Eerste Wereldoorlog.

lees meer ...