Bois Brûlé  (Apremont-la-Forêt)  Frankrijk.
Debout les morts.
Bois Brûlé (Apremont-la-Forêt) Frankrijk.

Terwijl er in het begin van april 1915 belangrijke aanvallen plaatsvonden in het bos van Ailly, moest het 95e Franse infanterie regiment een afleidingsmaneuver uitvoeren in het Bois Brulé.  Op 5,6 en 8 april werd er hevig gestreden om een loopgraaf. Op 8 april ’s morgens was de loopgraaf veroverd. De Franse aanvallers werden afgelost en gingen in reserve in de tweede lijn. Plots kwam er een Duitse tegenaanval op gang, de aanval veraste de pas geïnstalleerde Fransen die zich via de loopgraven terug trokken. Adjudant Jacques Péricard (1876-1944), een van de aanvallers van de vorige dag en die in reserve was, verzamelde een aantal vrijwilligers van zijn compagnie en smeet zich voor de vijand op 6 april 1915. Het werd een lang en vreselijk gevecht, Pericard zag rondom hem vooral doden en gekwetsten, hij voelde dat zijn mannen verzwakten en plots brulde hij: “ Debout les morts!” (doden sta recht). Uiteindelijk had Péricard succes de loopgraaf werd toch heroverd.

 

Voor zijn moedig optreden in het Bois Brulè werd Jacques ( zijn echte voornaam was Joseph) Péricard  op 24 mei 1915 benoemd tot onderluitenant. Zijn kreet “ Debout les morts!” werd achteraf heel populair in de Franse historiek van de Eerste Wereldoorlog. Péricard heeft nadien meerdere boeken over de Slag bij Verdun en enkele autobiografische romans, geïnspireerd op zijn soldatenleven, geschreven. Maar voor oud-strijder en bekend historicus Jean-Norton Cru (1879 -1949) was het oeuvre van Péricard een verzinsel, een verzameling van gefantaseerde anekdotes waarin de auteur met zijn stijl en humoristische toon het imaginaire karakter onderlijnde. Ik heb werken van beide auteurs gelezen en beide oeuvres zijn zeker waardevol, het meningsverschil tussen die twee oud Verdun strijders toont eens te meer aan dat geschiedenis geen exacte wetenshap was en is, maar vaak gebaseerd was op hun eigen emoties, ervaringen en rang, iedere oorlogsveteraan verwerkte zijn belevingen op een andere manier de een al positiever dan de andere.

 

Na de oorlog werkte Péricard als journalist en zette zich in voor de oud-strijders. In de WOII koos hij de kant van het Vichy regime en kwam op 18 maart 1944 in een hinderlaag om het leven ( andere bronnen melden dat hij accidenteel door Duitse kogels gedood werd bij een wegblokkade). Hij kreeg een officiële begrafenis waarop ook maréchal Philippe Pétain, de vroegere held van Verdun, aanwezig was.

Meer artikels
De Grenadiersbrug. 05-11-2018
Eke België.

Al van in midden oktober 1914 bezetten de Duitse troepen Eke en bleven hier tot 31 oktober 1918, op dat moment werd de druk van de geallieerden te groot.

lees meer ...
'Sundown' Anzak Koyu ( Anzac Cove). 11-01-2016
Ariburnu Turkije.

Het gevecht op Gallipoli dat in twee dagen tijd afgelopen had moeten zijn, duurde uiteindelijk meer dan acht maanden.

lees meer ...
Monument 'Pro Patria'. 15-05-2017
Margny Sur Matz Frankrijk.

Na drie jaar oorlog beloofde Robert Nivelle, sinds december 1916 de nieuwe opperbevelhebber van het Franse leger, aan de geallieerde politieke leiders een doorslaggevende overwinning aan het Westelijk Front.

lees meer ...