Le Linge  Frankrijk.
Collet du Linge (Lingekopf).
Le Linge Frankrijk.

Bij het begin van de oorlog werden door de Duitsers in dit bergcomplex versterkingen aangelegd. Behalve het hoofdkwartier ("Blockhaus") op de top van de Schratzmännerle behoorden ook de beide steengroeven in 1915 tot de strategisch belangrijke punten op die berg.

 

Op 8 april 1915, namen Beierse regimenten hier posities in die zich uitstrekten van de pas tussen Schratzmann en Barrenkopf tot vlakbij het plaatsje Stosswihr. Op 2 mei werd de stelling aan de zuidhelling van de Schratzman verbreed, totdat deze op 18 juni uiteindelijk het gehele gebied tussen de Schratzmännerle en de pas bij de Lingekopf besloeg. Niet alleen door haar grote omvang bezorgde de stelling de Landwehrmannen van het 2e Beierse regiment problemen, maar hij was ook moeilijk te verdedigen, von Hübner schreef hierover het volgende: De nieuw ingenomen stelling op de Schratzmännerle was niet goed te verdedigen. De enkele loopgraaf over de bergkam had geen schouderbescherming en weinig plekken om te schieten. Het terrein er voor vormde een te zwakke hindernis... er moest dadelijk iets gebeuren om dit deel van de compagnie, de sleutelpositie van de hele stelling, beter verdedigbaar te maken. Er moest een tweede loopgraaf worden aangelegd, omdat de tot nu toe enige loopgraaf te zeer aan vijandelijk vuur blootgesteld was. De regimentscommandant besloot om deze loopgraaf verder vooruit te positioneren en aan de westelijke voet van de Schratzmännerlehelling in het bos aan te leggen”.

 

Vanaf dat moment begon de uitbouw van de sector en ontstond er een deel dat onder de naam Festung Lingekopf de geschiedenis zou ingaan. Half juli was de nieuwe loopgraaf bij de Schratzmann zo ver gereed dat hij kon worden bezet. De buren aan de rechterzijde, mannen van het Beiererse 1e Landwehrrregiment, waren ook nog bezig om voor de door hen bezette Lingekopfstelling een vooruitgeschoven loopgraaf aan te leggen. Die zou echter niet meer afgewerkt geraken voor de Franse aanval.

 

Meer artikels
Maori Tribute. 30-04-2018
Zonnebeke Belgiƫ.

Nieuw-Zeeland is ongeveer even omvangrijk als Groot-Brittannië.

lees meer ...
Hurlus 'Cpl Gabriel Brouat'. 23-03-2015
Hurlus Frankrijk.

Februari 1915, de gevechten in de Champagne (eerste slag in de Champagne van 14/12/1914 tot 17/03/1915) werden verder gezet.

lees meer ...
Monte Grappa 'Trincees'. 22-10-2018
Monte Grappa Italiƫ.

Toen de geallieerde eindoffensieven in augustus 1918 in Frankrijk en in september 1918 in België begonnen verzochten de geallieerden de Italiaanse Generaal Armando Diaz om ook ten strijde te trekken.

lees meer ...