Ablain-Saint-Nazaire Frankrijk.
General Maiste en XXI Corps Memorial.
Ablain-Saint-Nazaire Frankrijk.

Op de plaats waar de Franse generaal Maistre in de tweede slag om de Artois het bevel voerde, staat nu zijn standbeeld. Paul André Marie Maistre werd geboren op 20 juni 1858 (Joinville, Haute- Marne)  en overleed in Parijs op 25 juli 1922. Zijn beeld stond oorspronkelijk op de militaire begraafplaats van Notre-Dame de Lorette. In 1935 verplaatste men het beeld naar een plek op vierhonderd meter van de begraafplaats, vermoedelijk bevond zich daar, in mei 1915, de commandopost van de generaal. Het monument herdenkt generaal Maistre en de mannen van het 21e Franse Legerkorps. Een erkenning voor de Jagers en Infanteristen die hier twee weken lang een barre strijd leverden. De beeldhouwer van het monument werkte met gevoel voor hiërarchie en diepgang, de generaal aanschouwt vanaf zijn voetstuk met genegenheid de zwaarbepakte en beproefde soldaat.

 

Al in december 1914 waren generaal Maistre en zijn mannen gelegerd in het dal aan de voet van de hoogvlakte van Lorette, ten noorden van Ablain-Saint-Nazaire. Ze wachtten er op een kans om de goed uitgebouwde verdedigingstelling van de Duitsers te doorbreken. Deze bestond uit vijf loopgravenlinies, prikkeldraadbarrières, mitrailleursnesten, en op het plateau lag een fort van kazematten en ingegraven bunkers. Dat alles sloot de doorgang naar de kapel van Notre-Dame de Lorette af. De mannen van Maistre hadden als taak deze Duitse stelling in te nemen.

 

Op 9 mei 1915, om 10 uur, vertrokken de eerste aanvalsgolven. Na de overwinning op drie verdedigingslinies stootte de aanval op de vesting voor de kapel. De aanvallers streden er man tegen man, met handgranaten, bajonetten en zelfs met messen. De Fransen bleven zo dicht mogelijk bij de grond en vochten zich van bomkrater naar bomkrater. De hoogvlakte was bezaaid met lijken vertelde een getuige. In de nacht van 12 mei kropen de Franse Jagers naar het fort en sloten er met zandzakken de vijandelijke mitrailleurs gaten af. Vervolgens namen ze stap per stap en man tegen man het bolwerk in. Na nog tien dagen intensieve strijd bemachtigden ze de Blanche Voie, de weg van Ablain naar Lorette. Ondanks de Franse aanval behielden de Duitsers Souchez en Vimy, de doorgang naar de vlakte van Lens en de mijnstreek. De strijd om de heuvels van de Artois was nog niet afgelopen!

 

Meer artikels
Monument aux enfants de Verdun morts pour la France 'On ne passe pas'. 19-12-2016
Verdun Frankrijk.

In de stad Verdun sur Meuse werd na de oorlog en na de heropbouw, in het midden van de verbrede Rue Mazel, een plein aangelegd.

lees meer ...
Station Ramskappelle. 27-10-2014
Ramskapelle (Nieuwpoort) Belgiƫ.

Tegen het einde van de IJzerslag (18 - 31oktober 1914) moest het Belgisch leger plaatselijk wijken van aan de IJzerdijk. De Belgen zouden nu proberen stand te houden achter de berm van spoorlijn n °74, de lijn van Nieuwpoort naar Diksmuide.

lees meer ...
The Sheffield Memorial Park. Accrington Pals 'Lions led By Donkeys'. 20-06-2016
Serre Frankrijk.

In de eerste maanden van de oorlog, na de oproep van Lord Kitchener om een leger van vrijwilligers samen te stellen, werden The Accrington Pals (pals = kameraden) opgericht.

lees meer ...