Craonelle Frankrijk.
Nécropole Nationale de Craonnelle.
Craonelle Frankrijk.

Het Franse dorpje Craonnelle lag tijdens de oorlog aan het einde van de Chemin-des-Dames (de weg van de dames). De Chemin des Dames is een weg gelegen in het noorden van Frankrijk, midden in de driehoek Soissons, Laon en Reims. De weg loopt grotendeels over een heuvelrug die enkele tientallen meters uitsteekt boven het omringende en zacht glooiende land. In de achttiende eeuw gebruikten twee dochters van de Franse koning Lodewijk XV, Adélaïde en Victoire, deze weg om vanuit Parijs hun gouvernante in het kasteel de la Bove bij Vauclair te gaan bezoeken. Om de tocht per koninklijk rijtuig te vergemakkelijken werd de weg van een steenlaag voorzien. Later werd de weg naar de Dames de France vernoemd. Het plateau waarover de weg voert heeft vele malen een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis. De soms meer dan 200 meter hoog gelegen heuvelrug vormde een schitterende natuurlijke barrière en was dus zeker van strategisch belang.

 

In 1814 behaalde Napoleon hier zijn laatste overwinning tegen de Russische en Pruisische geallieerde legers. Honderd jaar later zou de Chemin des Dames voor eeuwig verbonden worden aan de gevechten van de Eerste Wereldoorlog. De eerste gevechten vonden plaats in september 1914 nadat de Duitsers zich moesten terugtrekken van aan de Marne, de Duitsers kozen de heuvelrug van de Chemin als verdedigingslinie, er werden vlug wat tijdelijke basale loopgraven aangelegd, het terrein was er gemakkelijk te verdedigen. Rond 13-14 september probeerden de geallieerden er de Duitsers te verdrijven, maar al snel begonnen ook de geallieerden zich hier in te graven. De geallieerden hadden in oostelijke richting, tot bij Craonne, wel terrein bezet. Rechts van de Britten hadden de Fransen geprobeerd om bij Corbeny rond het plateau heen te trekken om dan zo via de Ailette-vallei de Chemin des Dames in de rug aan te vallen, maar dat mislukte en ze vielen terug op Craonne. De Fransen namen Craonne in maar moesten het weer prijs geven. De eerste slag om de Aisne ging over in een reeks aanvallen en tegenaanvallen, dit duurde tot 28 september 1914. De geallieerden hadden toch een deel van het Chemin des Dames bolwerk kunnen innemen.  

 

Tot in 1917 was het front hier tamelijk stabiel. De Duitse legereenheden profiteerden van deze lange periode om hun positie aan de Chemin des Dames in een onneembare vesting te veranderen. Ze groeven zich in, zo o.a. in de gewelven van een kalksteengroeve die ze zelf Drachenhöhle noemden, dit verwees naar de rookwolken die ontsnapten uit de gangopeningen en die van veraf waren te zien. Deze naam werd later door de Fransen overgenomen en luidde la Caverne du Dragon.

Meer artikels
Gorjansko Austro - Hungarian Military Cemetery. 04-01-2016
Gorjansko Slovenië.

Op de militaire begraafplaats gelegen achter de dorpsbegraafplaats van Gorjansko liggen er meer dan 10.000 militairen begraven.

lees meer ...
Prowse Point Military Cemetery 'Holy Bible'. 30-11-2015
Ploegsteert ( Comines-Warneton) België.

Geloof en oorlog, veel mensen vragen zich af of die beide zo uiteenlopende onderwerpen wel te rijmen waren tijdens die gruwelijke oorlog.

lees meer ...
Twelve Tree Copse Cemetery ' A. V. Smith VC'. 21-12-2015
Krithia Turkije.

Op Twelve Tree Copse Cemetery in Gallipoli vinden we o.a. de laatste rustplaat van Alfred Victor Smith VC.

lees meer ...