Vezzena Italiƫ.
Forte di Cima Vezzena.
Vezzena Italiƫ.

Forte di Cima Vezzena (ook Cima Verle) is een Oosterrijks-Hongaars fort dat op een strategische positie lag op de hoogvlakte van Vezzena. Het werd ook wel het oog van de hoogvlakten genoemd.

 

De versterkte post lag op de 1908 meter hoge top van Pizzo di Levico (ook Cima Vezzena genoemd), boven het dal van Valsugana en ten zuiden van het dorp en kuuroord Levico Terme. Direct achter de rug van het bouwwerk lag de 1400 meter diepe rotswand naar het Valsugana dal. Het fort was slechts een klein vestingwerk zonder artilleriestukken, het diende in de eerste plaats als waarnemingspost voor het ten westen gelegen Werk Verle (dit bestond uit zeven forten). Het was de noordelijkste hoeksteen van  een vesting keten. Het fort werd gebouwd tussen 1910 en 1914. Het had twee gepantserde koepels met elk twee mitrailleurs, een observatiekoepel met één mitrailleur, een gepantserde observatiepost en drie acetyleen schijnwerpers met een diameter van 30 cm. De oorlogsbezetting bestond uit een detachement van het Oostenrijks-Hongaarse k.k. Landesschützen-Regiment „Trient“ Nr. I. Dat bestond uit één officier en 45 onderofficieren en manschappen, sappeurs, telegrafisten en telefonisten inbegrepen.  Van uit het fort kon men via een optische verbinding (lichtsignalen) met de vesting Werk Verle en Lusern net als met de stellingen op Horst, Selva, de grote Busa en de Monte Agaro communiceren. Een telefonische verbinding was er alleen met Werk Verle. Bij het uitbreken van de oorlog was Fähnrich (later luitenant) Kurt Swarz van het Festungsartilleriebataillon Nr. 5 daar fortcommandant.

 

Op 23 mei om 4 uur bestookten de Italianen het fort voor het eerst, ze schoten met 28 cm houwitsers vanuit Bosco Azarie, met 21cm mortieren vanuit de Porta di Manazzo en met de 14,9 cm geschutskoepels van het fort van Verena, maar er werd geen zware schade aangebracht. Op 30 mei 1915 was er een eerste infanterieaanval, die werd uitgevoerd door de 63e compagnie van de Alpini bataljons. De aanval mislukte. Wanneer de eerste beschietingen voorbij waren werden de al begonnen bouwwerken aangaande de versterkingsmaatregelen van het fort verder uitgevoerd. In de loop van 1915 kreeg het fort 2.027 artilleriegranaten van het kaliber 21, 28 en 30,5cm evenals 4.200 granaten van het kaliber 14,9 cm te incasseren. In het voorjaar van 1916 toen de Italianen teruggedrongen waren werden er aan het fort herstellingen uitgevoerd. In de jaren 1930 werd het fort geplunderd door schroothandelaars en veranderde het geleidelijk aan tot de ruïne die we vandaag kennen.

 

Meer artikels
'Le Coureur de Verdun' Fernand Marche. 01-08-2016
Bully- Les- Mines Frankrijk.

Fernand Joseph Edouard Marche werd op 2 juni 1888 geboren in het mijndorpje Bully-Les-Mines.

lees meer ...
Deutscher Soldatenfriedhof Soupir. 08-09-2014
Soupir Frankrijk

De Duitsers rukten op met een snelheid van gemiddeld 30 km per dag, een tempo waardoor hun aanvoerlijnen almaar langer werden. De daaruit voortkomende logistieke problemen én de vermoeidheid van de troepen verminderden de Duitse gevechtskracht maar hun overwinningsroes dreef hen voort. Het Duitse 1e Leger van generaal von Kluck besloot van het oorspronkelijke plan (het von Schlieffenplan) af te wijken door niet westwaarts om Parijs te trekken, maar aan de oostkant van Parijs te blijven.

lees meer ...
Respect the Mehmetcik Statue. 25-05-2015
Eceabat Turkije.

De Turkse aanval op de Anzac Cove van 19 mei draaide uit op een ware slachting.

lees meer ...