Hooge (Zillebeke) Ieper België.
Hooge 'Craters'.
Hooge (Zillebeke) Ieper België.

Het was 19 juli 1915. Een dag om nooit te vergeten want ons regiment doorstond de test van het hevigste gevecht tot dan toe meegemaakt. De gehele middag hadden de Engelsen hun traag maar doeltreffend geschut van allerlei kaliber op de Duitse stellingen aangehouden. Dan plots om 8u 's avonds begon de grond te beven en te wiegen dan een trilling. De schildwacht die nog steeds op post stond bij zijn schietgat met een fluitje in de mond, werd tegen de steunmuur geslingerd en lag daar bewusteloos. Een andere werd over de borstwering gegooid. Dugouts storten ineen en verpletten en begroeven wie erin zat. Plots waren we omgeven door duisternis en de lucht was vol aarde en stof. Uit de lucht kwamen grote klodden aarde, hout, draadpalen, menselijke ledematen en hele lichamen alles wanordelijk naar beneden wervelend. Loopgraven worden gedicht door de vallende massa's. Zij die verdoofd en halfbewust en zich niet kunnen vrijgraven verstikken. de Engelsen hebben een mijn laten ontploffen(en wat een mijn moet dat geweest zijn). de centrale sector was ongeveer 100 meter breed en de twee pelotons daarin waren ofwel aan stukken gereten  of levend begraven.

 

Luitenant Wollinsky, 6e Companie, 126 Infanterie Regiment.

 

Ontploffing van een mijn te Hooge op 19 juli 1915. Het Hooge is terug voor even in Britse handen. Dit zal slechts voor een korte duur zijn,...

 

Meer artikels
St. Mary's Advanced Dressing Station Cemetery 'John Kipling?'. 28-09-2015
Haisnes Frankrijk

 

Als zovelen popelde John Kipling (17 augustus 1897 - 27 september 1915) van enthousiasme om dienst te nemen in het Britse leger.

lees meer ...
Ceremonie 'Crest Farm Memorial' 09-11-2015
Passendale (Zonnebeke) België.

Zonnebekes wereldbekende deelgemeente Passendale of door de Britten beter bekend in de oude spelling als ‘Passchendaele’ lag gans de oorlog in de vuurlinie, maar in 1917 speelde de gemeente een hoofdrol tijdens één van de gruwelijkste veldslagen van de oorlog.

lees meer ...
Deutscher Soldatenfriedhof Hooglede 'Jacob & Ludwig Nass'. 14-08-2017
Hooglede België

In het Vlaamse heuvellandschap ten noorden van Roeselare ligt één van de vier overgebleven Duitse begraafplaatsen waar slachtoffers uit de Grootte Oorlog worden geëerd.

lees meer ...