Hooge (Zillebeke) Ieper België.
Hooge 'Craters'.
Hooge (Zillebeke) Ieper België.

Het was 19 juli 1915. Een dag om nooit te vergeten want ons regiment doorstond de test van het hevigste gevecht tot dan toe meegemaakt. De gehele middag hadden de Engelsen hun traag maar doeltreffend geschut van allerlei kaliber op de Duitse stellingen aangehouden. Dan plots om 8u 's avonds begon de grond te beven en te wiegen dan een trilling. De schildwacht die nog steeds op post stond bij zijn schietgat met een fluitje in de mond, werd tegen de steunmuur geslingerd en lag daar bewusteloos. Een andere werd over de borstwering gegooid. Dugouts storten ineen en verpletten en begroeven wie erin zat. Plots waren we omgeven door duisternis en de lucht was vol aarde en stof. Uit de lucht kwamen grote klodden aarde, hout, draadpalen, menselijke ledematen en hele lichamen alles wanordelijk naar beneden wervelend. Loopgraven worden gedicht door de vallende massa's. Zij die verdoofd en halfbewust en zich niet kunnen vrijgraven verstikken. de Engelsen hebben een mijn laten ontploffen(en wat een mijn moet dat geweest zijn). de centrale sector was ongeveer 100 meter breed en de twee pelotons daarin waren ofwel aan stukken gereten  of levend begraven.

 

Luitenant Wollinsky, 6e Companie, 126 Infanterie Regiment.

 

Ontploffing van een mijn te Hooge op 19 juli 1915. Het Hooge is terug voor even in Britse handen. Dit zal slechts voor een korte duur zijn,...

 

Meer artikels
Deutcher Soldatenfriedhof Fricourt. 16-04-2018
Fricourt Frankrijk.

Op 6 juli 1917  werd  de Duitse piloot Manfred von  Richthofen, de Rode Baron, na een confrontatie met  twee FE-2D toestellen, verwond aan het hoofd en moest noodgedwongen landen.

lees meer ...
Nabij Locre N°10 Cemetery. 22-05-2017
Loker (Heuvelland) België.

In het veld ten westen van Locre N°10 Cemetery staat er tussen de gewassen een eenzame eik.

lees meer ...
Fort Loncin 'Boots'. 04-08-2014
Loncin (Luik) België.

Fort Loncin was een fort nabij het Belgische dorp Loncin. Het was een van de 12 forten van de ring van forten rond Luik. Het werd in 1888 naar plannen van generaal Henri Alexis Brialmont gebouwd. De forten werden opgetrokken uit ongewapend beton, aangemaakt met grote rolkeien uit de Ourthe. Aan het begin van de Eerste Wereldoorlog werden de forten van Luik als 'onneembaar' beschouwd.

lees meer ...