Hooge (Zillebeke) Ieper België.
Hooge 'Craters'.
Hooge (Zillebeke) Ieper België.

Het was 19 juli 1915. Een dag om nooit te vergeten want ons regiment doorstond de test van het hevigste gevecht tot dan toe meegemaakt. De gehele middag hadden de Engelsen hun traag maar doeltreffend geschut van allerlei kaliber op de Duitse stellingen aangehouden. Dan plots om 8u 's avonds begon de grond te beven en te wiegen dan een trilling. De schildwacht die nog steeds op post stond bij zijn schietgat met een fluitje in de mond, werd tegen de steunmuur geslingerd en lag daar bewusteloos. Een andere werd over de borstwering gegooid. Dugouts storten ineen en verpletten en begroeven wie erin zat. Plots waren we omgeven door duisternis en de lucht was vol aarde en stof. Uit de lucht kwamen grote klodden aarde, hout, draadpalen, menselijke ledematen en hele lichamen alles wanordelijk naar beneden wervelend. Loopgraven worden gedicht door de vallende massa's. Zij die verdoofd en halfbewust en zich niet kunnen vrijgraven verstikken. de Engelsen hebben een mijn laten ontploffen(en wat een mijn moet dat geweest zijn). de centrale sector was ongeveer 100 meter breed en de twee pelotons daarin waren ofwel aan stukken gereten  of levend begraven.

 

Luitenant Wollinsky, 6e Companie, 126 Infanterie Regiment.

 

Ontploffing van een mijn te Hooge op 19 juli 1915. Het Hooge is terug voor even in Britse handen. Dit zal slechts voor een korte duur zijn,...

 

Meer artikels
Bailleul Communal Cemetery Extension Nord. 01-06-2015
Bailleul Frankrijk.

In het voorjaar van 1915 hadden de Duitsers opnieuw geprobeerd om bij Ieper een doorbraak te forceren.

lees meer ...
Duitse schuilplaats nabij km o. 26-12-2016
Pfetterhouse Frankrijk.

Pfetterhouse is een Franse gemeente vlak aan de Zwitserse grens.

lees meer ...
Tyne Cot Cemetery 'Ceremonie'. 27-02-2017
Passendale ( Zonnebeke) België

Net zoals men nu in 2017 volop bezig is met de voorbereidingen voor de  herdenkingsplechtigheden voor de gevechten die zich hier honderd jaar geleden in de regio van Ieper afpeelden, was men begin 1917 bezig met de voorbereiding van een grootschalig offensief dat geleid zou worden  door de Britse opperbevelhebber Douglas Haig.

lees meer ...