Col de la Chapelotte  Frankrijk.
Duitse veldgraven.
Col de la Chapelotte Frankrijk.

Vanaf 25 september 1914 begon de frontlijn in de Vogezen zich te stabiliseren. Krampachtig ontstond er een linie over de bergtoppen, waar vaak agressief om gestreden zou worden,  waar posities als Tête de Faux, Lingekopf en Hartmannswillerkopf deel van uitmaakten. De verdere oorlogsjaren beperkten de bezigheden in dit gebied zich tot hevige regionale gevechten, vooral gedurende 1915. Zij vonden in het bijzonder plaats in drie sectoren: rond St. Dié, boven de dalen van de Fecht en de Weiss, in het massief van Linge en rond Metzeral en in de zuidelijke Vogezen, rond de Hartmannswillerkopf (Vieil-Armand). Het was in die periode en in een van die regionale gevechten dat Gefreiter (eerste soldaat) Friedrich Schmidt van het 70e Reserve Infanterie Regiment sneuvelde op 16 juli 1915.

 

Tot het einde van de oorlog bleef de militaire toestand van de Elzas zo goed als onveranderd. Aangenaam was het verblijf in de Vogezen zeker niet. Vooral in de winter konden er barre weersomstandigheden heersen. Bovendien waren granaatinslagen in de rotsachtige bodem extra gevaarlijk door de rondvliegende rots splinters, die naast de granaatscherven een bijkomend gevaar vormden. De Duitsers installeerden er zich comfortabel op de hellingen die dekking boden tegen de Franse artillerie. Er kwamen verblijfplaatsen, tuintjes en onderkomens die zelfs namen kregen. Vooral op de Lingekopf is vandaag nog duidelijk het verschil te zien tussen de goed versterkte Duitse stellingen en de vlakbij gelegen tijdelijke loopgraven van de Fransen. De Duitsers stelden zich veel meer defensief op, terwijl het Franse opperbevel er vaak van uitging dat je hieraan weinig aandacht hoefde te spenderen, omdat de loopgraven in feite toch maar tijdelijk waren en een tussenspel vormden in de opmars naar Berlijn.... 

 

Meer artikels
Deutscher Studentenfriedhof Langemarck. 10-11-2014
Langemark (Langemark-Poelkapelle) België.

Meer dan 3.000 studenten-vrijwilligers van het 22e t.e.m. 27e Reservekorps vonden hier hun laatste rustplaats.  Ze sneuvelden in oktober en november 1914 tijdens herhaalde aanvallen in de Eerste Slag bij Ieper.  Door het grote aantal studenten onder deze vrijwilligers, kreeg de begraafplaats de naam 'Studentenfriedhof'.

lees meer ...
Deutscher Soldatenfriedhof Hooglede 'Jacob & Ludwig Nass'. 14-08-2017
Hooglede België

In het Vlaamse heuvellandschap ten noorden van Roeselare ligt één van de vier overgebleven Duitse begraafplaatsen waar slachtoffers uit de Grootte Oorlog worden geëerd.

lees meer ...
'Onze Lieve Vrouw van Lourdes' Bunker. 15-06-2015
Klerken (Houthulst) België.

Klerken werd al in de begindagen van de oorlog grotendeels verwoest.

lees meer ...