Col de la Chapelotte  Frankrijk.
Duitse veldgraven.
Col de la Chapelotte Frankrijk.

Vanaf 25 september 1914 begon de frontlijn in de Vogezen zich te stabiliseren. Krampachtig ontstond er een linie over de bergtoppen, waar vaak agressief om gestreden zou worden,  waar posities als Tête de Faux, Lingekopf en Hartmannswillerkopf deel van uitmaakten. De verdere oorlogsjaren beperkten de bezigheden in dit gebied zich tot hevige regionale gevechten, vooral gedurende 1915. Zij vonden in het bijzonder plaats in drie sectoren: rond St. Dié, boven de dalen van de Fecht en de Weiss, in het massief van Linge en rond Metzeral en in de zuidelijke Vogezen, rond de Hartmannswillerkopf (Vieil-Armand). Het was in die periode en in een van die regionale gevechten dat Gefreiter (eerste soldaat) Friedrich Schmidt van het 70e Reserve Infanterie Regiment sneuvelde op 16 juli 1915.

 

Tot het einde van de oorlog bleef de militaire toestand van de Elzas zo goed als onveranderd. Aangenaam was het verblijf in de Vogezen zeker niet. Vooral in de winter konden er barre weersomstandigheden heersen. Bovendien waren granaatinslagen in de rotsachtige bodem extra gevaarlijk door de rondvliegende rots splinters, die naast de granaatscherven een bijkomend gevaar vormden. De Duitsers installeerden er zich comfortabel op de hellingen die dekking boden tegen de Franse artillerie. Er kwamen verblijfplaatsen, tuintjes en onderkomens die zelfs namen kregen. Vooral op de Lingekopf is vandaag nog duidelijk het verschil te zien tussen de goed versterkte Duitse stellingen en de vlakbij gelegen tijdelijke loopgraven van de Fransen. De Duitsers stelden zich veel meer defensief op, terwijl het Franse opperbevel er vaak van uitging dat je hieraan weinig aandacht hoefde te spenderen, omdat de loopgraven in feite toch maar tijdelijk waren en een tussenspel vormden in de opmars naar Berlijn.... 

 

Meer artikels
Monument Bois d'Ailly. 18-05-2015
Bois d'Ailly Frankrijk.

In het bos van Ailly (Bois d'Ailly) gelegen onder de Franse stad Saint-Mihiel, ligt de legendarische Tranchée de la Soif (loopgraaf van de dorst).

lees meer ...
Prowse Point Military Cemetery. 19-06-2017
Ploegsteert (Comines-Warneton) Belgiƫ.

Tijdens de oorlog had de heuvelrug van Mesen (Messines Ridge) een strategische ligging, niet enkel omwille van de hoogte, maar ook door het systeem van ondergrondse versterkingen onder het vroegere klooster "Institut Royale".

lees meer ...
Mill Road Cemetery. 20-03-2017
Thiepval Frankrijk.

Mill Road Cemetery, 800 m ten noordwesten van Thiepval gelegen, is speciaal omdat een deel van de grafstenen plat liggen op de grond, men vreesde voor verzakkingen door de veelvuldige ondertunneling op deze plaats.

lees meer ...