Le Linge  Frankrijk.
Collet du Linge (Lingekopf).
Le Linge Frankrijk.

 

Wanneer op 19 juli 1915 het Franse artillerievuur in hevigheid aanzwol was het voor iedereen duidelijk dat een Franse stormaanval nabij was.

 

Brief van oorlogsvrijwilliger Marc Dorval (geschreven op 20 juli 1915 vlak voor de aanval): “ Nadat ik op de avond van 19 juli de fouten uit mijn leven heb opgebiecht en ik u in de morgen van 20 juli via de communie in mij hart heb ontvangen, Heer, laat me toe ondanks mijn onwaardigheid en de achting van uw zoon de profeet u in vertrouwen te nemen. Waak over mij in de strijd die begint en behoede mij van al het kwade. Maar dat vooral uw heilige wil geschiede. Als je wil dat ik gezond en wel terugkom, zij gezegend, als u wil dat ik lijd, wees dan duizendmaal gezegend, als u mijn leven wil, wees dan nog gezegend, het is van u ik geef het u terug. Alvorens te eindigen, laat het me toegestaan zijn dat ik ook een herinnering wijd aan het klein seminarie van Saint-Vincent waartoe, hoe ver ook, ik nog met hart en gedachte aan toebehoor. Het is in dat heilig huis dat ik, te midden van de beste meesters en de beste discipelen, de mooiste jaren van mijn leven doorbracht. Aan zij die me kenden en mijn vrienden waren, vraag ik om een gebed, en als ze het geluk hebben om tot aan het priesterschap te geraken, een souvenir aan het altaar waar ik met hen naar streef.”

 

Op 20 juli begon de Franse aanval, deze werd uitgevoerd door de 3e brigade de chasseurs (jagers) en de 129e infanterie divisie. Het lukte ze om de eerste Duitse loopgraven in te nemen, maar de verliezen waren dusdanig dat ze zich moesten terugtrekken. Twee dagen later probeerden ze het opnieuw, weer zonder resultaat. Op 26 juli lukte het de Fransen om de kruin en de top van de Linge te bezetten, de Duitsers reageerden, maar boekten geen resultaat. Tussen 29 juli en 3 augustus werd fel gevochten, doch de beide partijen boekten geen terreinwinst. Op 4 augustus volgde een Duitse kanonnade, er vielen 40.000 granaten op de Franse posities. De gevechten werden net als voordien verder gezet. Eindelijk, op 22 augustus, veroverden de Fransen de top van de Schratzmännle. Drie dagen later kwam een einde aan de eerste golf van Franse aanvallen. De Fransen hadden nu al 10.000 man verloren.

 

Gabert L, een veteraan van 14-18 en oudgediende van het 120e bataljon, 2e compagnie Chasseurs à Pied (jagers te voet) schreef na de oorlog: “ Ik was een strijder op de Linge, ik had een formidabel geluk want hoewel ik op 20 juli 1915 gewond raakte, ben ik blijven vechten. Dat geluk heeft me niet in de steek gelaten: de Marne, Verdun, le Chemin des Dames, enz… maar de Linge was het vreselijkste, een echt massacre.”

 

De 34 jarige Franse soldaat 2e Klas Paul Ombre maakte de gevechten op en in de regio van de Linge mee, hij sneuvelde er op 22 juli 1915.

Meer artikels
Loopgraven 'Seminato Non Calpestare'. 21-12-2015
Rovereto Italië.

Rovereto (lokaal Roveredo) is een stad in de Noord - Italiaanse provincie Trente en is gelegen aan de rivier il Leno, de stad ligt slechts een paar kilometer ten noordoosten van het Gardameer.

lees meer ...
The Yorkshire Trench and Dug-Out. 29-09-2014
Boezinge (Ieper) België.

De bewegingsoorlog van augustus 1914 liep vast in de modder van België en Noord Frankrijk en veranderde in een stellingenoorlog die zo kenmerkend werd voor de Eerste Wereldoorlog. Het werd een oorlog van wrede gevechten maar ook van heel zware arbeid! Eind oktober 1914 lagen aan het westelijk front de vijandelijke legers elkaar te beloeren maar geen van beide waren in staat de ander te verslaan.

lees meer ...
Bois-le-Prêtre. 15-09-2014
Muerthe-et-Moselle Frankrijk.

In Muerthe-et-Moselle ligt het beruchte bos het Bois-le-Prêtre. Tussen september 1914 en juli 1915 werden er in dit bos verbeten gevechten gestreden. Het bos werd aan beide zeiden omgetoverd tot een web van prikkeldraad met daarachter een labyrint van loopgraven. De verliezen waren zwaar, zowel voor de Fransen als voor de Duitsers, er waren duizenden doden en gewonden.

lees meer ...