Helles Turkije.
Redoubt Cemetery 'Eric Duckworth'.
Helles Turkije.

Eric Duckworth was een piepjonge Second  Lieutenant van amper 19 jaar toen hij naar de oorlog trok. Hij was de zoon van James en Mary Duckworth uit Dunsterville, Rochdale (GB). Eric liep school in Rugby (Warwickshire). In 1914 nam hij dienst en werd officier bij het 1/6th Battalion van de Lancashire Fuseliers (Territorial Force).  Deze eenheid werd in Egypte gestationeerd en vertrok daar, in mei 1915, naar Gallipoli. De eenheid van Eric maakte deel uit van de 42e divisie (East Lancs).

 

 

Op 5 augustus, twee dagen voor zijn dood, schreef Eric een brief naar zijn moeder, daarin stond onderandere het volgende te lezen:

 

Gallipoli-August 5,1915

 

Dear Mother,

 

Jammer genoeg dacht ik er, vandaag 12 maanden geleden, op de verjaardag van de mobilisatie niet aan dat ik jou zou schrijven van uit een gat op het schiereiland Gallipoli, zonder jou 10 ½ maanden gezien te hebben en onder de klanken van 75mm kanonnen. Niettemin kent men zijn lot niet, misschien zie ik je tijdig om mijn 20ste verjaardag thuis te vieren, maar zoals het er nu uitziet zit er weinig kans in. ….

 

 

Op 7 augustus werd de unit van Eric ingezet bij de aanval op Krithia Vineyard (wijngaard). Hun objectieven werden ondanks de verschillende tegenaanvallen met verbeten lijf aan lijf gevechten ingenomen. Het was tijdens die strijd dat Eric om het leven kwam. Na de oorlog werd zijn graf niet weergevonden. Zijn naam werd op het Helles Memorial, het herinneringsmonument der vermisten, ingegraveerd.

 

In 1933 (andere bron spreekt van 1922) trokken moeder en vader Duckworth naar Gallipoli en bezochten er het slagveld. Met de hulp van schetsen, getekend door overlevenden van Erics eenheid, plantten zij daar als herinnering aan hun  zoon een eik op het Redoubt Cemetery (vermoedelijk op of  dichtbij de plaats waarhij sneuvelde). Voor de boom  plaatsten ze  een kleine herdenkingssteen.

 

De  schaduw van de intussen meer dan drie meter hoge boom, reikt nu tot aan de grafstenen van  gesneuvelde wapenbroeders.

 

Meer artikels
Monument Aux Morts. 23-01-2017
Steenwerck Frankrijk.

Steenwerck is een Noord-Franse gemeente in Frans-Vlaanderen (de Franse Westhoek).

lees meer ...
Lichtfront 'Georges Valcke'. 03-11-2014
Diksmuide Belgiƫ.

Op 17 oktober 2014 organiseerde de provincie West-Vlaanderen het Lichtfront, dit was een groots en participatief project met 8400 fakkeldragers.

lees meer ...
Essex Farm Cemetery 15-07-2014
Boezinge (Ieper) Belgiƫ

Een foto genomen van een starende man, 80 jaar na de wapenstilstand. Hij lijkt te mijmeren over wat er zich toen heeft afgespeeld op die plaats. Deze man uit Oxford vertelde dat z'n vader hier in de streek had gevochten in de Grote Oorlog, terwijl hijzelf aan de landing in Normandië had deelgenomen. Waarom hij zijn hoed heeft afgenomen heb ik nooit gevraagd. Wellicht uit eerbetoon en respect. Dit heeft me ook vaak aan het denken gezet, wat is er daar precies gebeurd?

lees meer ...