Helles Turkije.
Redoubt Cemetery 'Eric Duckworth'.
Helles Turkije.

Eric Duckworth was een piepjonge Second  Lieutenant van amper 19 jaar toen hij naar de oorlog trok. Hij was de zoon van James en Mary Duckworth uit Dunsterville, Rochdale (GB). Eric liep school in Rugby (Warwickshire). In 1914 nam hij dienst en werd officier bij het 1/6th Battalion van de Lancashire Fuseliers (Territorial Force).  Deze eenheid werd in Egypte gestationeerd en vertrok daar, in mei 1915, naar Gallipoli. De eenheid van Eric maakte deel uit van de 42e divisie (East Lancs).

 

 

Op 5 augustus, twee dagen voor zijn dood, schreef Eric een brief naar zijn moeder, daarin stond onderandere het volgende te lezen:

 

Gallipoli-August 5,1915

 

Dear Mother,

 

Jammer genoeg dacht ik er, vandaag 12 maanden geleden, op de verjaardag van de mobilisatie niet aan dat ik jou zou schrijven van uit een gat op het schiereiland Gallipoli, zonder jou 10 ½ maanden gezien te hebben en onder de klanken van 75mm kanonnen. Niettemin kent men zijn lot niet, misschien zie ik je tijdig om mijn 20ste verjaardag thuis te vieren, maar zoals het er nu uitziet zit er weinig kans in. ….

 

 

Op 7 augustus werd de unit van Eric ingezet bij de aanval op Krithia Vineyard (wijngaard). Hun objectieven werden ondanks de verschillende tegenaanvallen met verbeten lijf aan lijf gevechten ingenomen. Het was tijdens die strijd dat Eric om het leven kwam. Na de oorlog werd zijn graf niet weergevonden. Zijn naam werd op het Helles Memorial, het herinneringsmonument der vermisten, ingegraveerd.

 

In 1933 (andere bron spreekt van 1922) trokken moeder en vader Duckworth naar Gallipoli en bezochten er het slagveld. Met de hulp van schetsen, getekend door overlevenden van Erics eenheid, plantten zij daar als herinnering aan hun  zoon een eik op het Redoubt Cemetery (vermoedelijk op of  dichtbij de plaats waarhij sneuvelde). Voor de boom  plaatsten ze  een kleine herdenkingssteen.

 

De  schaduw van de intussen meer dan drie meter hoge boom, reikt nu tot aan de grafstenen van  gesneuvelde wapenbroeders.

 

Meer artikels
Moeuvres Communal Cemetery Extension. 21-08-2017
Moeuvres Frankrijk.

Naast verschillende andere communicatiemiddelen speelden postduiven een belangrijke rol tijdens Wereldoorlog I.

lees meer ...
Beaumetz-les-Cambrai Military Cemetery N°1. 02-04-2018
Beaumetz-les-Cambrai Frankrijk.

Beaumetz-les-Cambrai werd al op 22 maart, op de tweede dag van het Duitse Lenteoffensief (21 maart 1918 tot 18 juli 1918), onder de voet gelopen, dat ondanks het hevig verweer van de Britse 51e (Highland) divisie en Britse 25e divisie.

lees meer ...
Tranchée de Calonne 'Het Franse massagraf met Alain Fournier'. 22-09-2014
Saint-Remy-la-Calonne. Frankrijk.

Hoewel de naam een loopgraaf doet vermoeden is de  'tranchée de Calonne'   een bosweg,  van ongeveer 25 km lang en loopt tussen Mesnil-sous-les Côtes en Vigneulles-lès-Hattonchâtel  (Lorraine Fr). In de 18e eeuw liet Charles Alexandre de Calonne, deze weg aanleggen als rechtstreekse verbinding naar zijn kasteel, hij was de minister van financiën van Lodewijk XVI. In WO 1 werd er langs deze weg op verschillende plaatsen gevochten.

lees meer ...