Mons Belgiƫ.
First and Last Battle Memorial.
Mons Belgiƫ.

Mijn herinneringen baseren zich vanuit een vervloekt lange verontrustende en chaotische tocht in de verkeerde richting. Gekenmerkt door uitgesproken onplezierige tijden en een heleboel moeilijk verteerbare geruchten. Kaarten hadden we niet, de enige uitgedeelde kaarten waren bedoeld voor een opmars en waren al vlug nutteloos. Vele dagen lang was de enige compagniekaart een Franse toeristenkaart die ik had kunnen 'lenen' van een gemotoriseerde vluchteling. Ik denk niet dat ik overdrijf als ik zeg dat geen enkele jonge regimentsofficier ook maar enig idee had van wat er aan het gebeuren was. De algemene indruk was dat, om één of andere onverklaarbare reden, de vijand altijd onze flanken bedreigde en dat hij beschikte over een veel groter aantal manschappen, mitrailleurs en over veel zwaardere artilleriestukken. Die situatie met onze bedreigde flanken betekende dat we altijd moesten improviseren om te ontsnappen aan netelige situaties. Op een voor ons onverklaarbare reden stopte deze toestand plots omstreeks 6 september. Wij leefden zonder informatie, gevoed door geruchten, dus denk ik dat rustig gezegd kan worden dat de regimentsofficier die deelnam aan deze terugtocht nog het minst op de hoogte was van ons allen.


Lieutenant BK Young 7th Field Company, RE


Op 22 augustus 1914 vuurde een Britse cavalerist voor de eerste keer op Duitse troepen. Dit was het begin van het Britse militaire optreden in de oorlog De slag van Mons (Bergen) op 23 en 24 augustus 1914 is hun eerste grote wapenfeit. Eind augustus , begin september begint de terugtocht nadat de Duitsers het kanaal hadden overgestoken. De Britten verplaatsten zich haastig bijna in paniek in 2 weken tijd van Bergen naar Parijs.


Op 11 november 1918 nemen de Canadezen de stad Mons terug in na '60 uren van hevig gevecht'. Dit waren de laatste gevechten  voor de Britse geallieerde troepen in WO1. 

Meer artikels
Deutscher Soldatenfriedhof Tarabya 'Generalfeldmarschall Colmar Freiherr von der Goltz'. 18-04-2016
Tarabya (Istanbul) Turkije.

Achter een zwaarbewaakte ingangspoort ligt een Duitse militaire begraafplaats.

lees meer ...
Deutcher Soldatenfriedhof Fricourt. 16-04-2018
Fricourt Frankrijk.

Op 6 juli 1917  werd  de Duitse piloot Manfred von  Richthofen, de Rode Baron, na een confrontatie met  twee FE-2D toestellen, verwond aan het hoofd en moest noodgedwongen landen.

lees meer ...
Abbaye & Poppies. 08-06-2015
Mont St Eloi Frankrijk.

Mont-Saint-Éloi (Sint-Elooiberg) is een gemeente in het Franse departement Nord-Pas-de-Calais.

lees meer ...