Loos (Loos-en_Gohelle) Frankrijk.
Loos.
Loos (Loos-en_Gohelle) Frankrijk.

Vanuit Loos British Cemetery heb je zicht op de gemeente Loos. Op deze begraafplaats liggen o.a. Britse militairen die omkwamen tijdens de slag van Loos, die speelde zich af van 25 september tot 8 oktober 1915. Tijdens die slag was er ook een bijzondere rol weggelegd voor een dame, de Britten noemden haar de Lady of Loos.

 

Die dame was Emilienne Moreau, zij werd op 4 juni 1899 geboren te Wingles gelegen in de noordelijke regio van Pas-de-Calais. Haar vader had 38 jaar in de mijn gewerkt en nu had hij een kleine kruidenierswinkel in Loos. In oktober 1914 werd Loos, waar Emilienne Moreau woonde, bezet door de Duitsers. Deze plunderden het dorp evenals het huis van haar familie. Emilienne die de ambitie had om onderwijzeres te worden organiseerde in februari 1915, in een kelder, een school. De lessen werden in beurtrol gegeven want de kinderen waren tussen de drie en zestien jaar oud. In september 1915 wilden de Britten Loos heroveren. Er volgden vier dagen van hevige gevechten. Emilienne Moreau begon haar oorlogsbijdrage met het uitdelen van chocolade en koeken aan de Britse militairen. Ze veranderde haar ouders huis in een tijdelijke schuilplaats en verbandpost, waar ze zorgde voor Britse gewonden. Zij observeerde ook de Duitse lijnen en hun troepenbeweging en deelde die informatie mee aan de Britten. Op een bepaald ogenblik, om het leven van een Britse soldaat te redden, trok zij gewapend met handgranaten en een revolver de straat op en doodde vijf Duitsers!

 

Emilienne Moreau kreeg nadien, zowel van Britse als van Franse zijde, erkenning voor haar bijdrage aan de oorlog. Ze kreeg o.a. het Franse Croix de Guerre, de Britse Military Medal en de titel van "The Lady or Heroine of Loos". Het Royal Red Cross erkende haar hulp aan de gewonde militairen met een First Class Award. Sir Douglas Haig noemde haar affectief the Jeanne d’Arc of Loos. Ook in de tweede wereldoorlog bleef zij haar inzetten, ze richtte verschillend weerstandsgroepen op en  werd een contactpersoon van de British Information Services. In 1944 moest ze noodgedwongen bezet Frankrijk verlaten en trok naar Algerije, ook daar bleef ze actief. Later dat jaar, na D Day, keerde ze naar Frankrijk terug met een Canadese tank eenheid.

 

 

Meer artikels
Duitse Mausoleums Hohrodberg (Baerenstall). 25-01-2016
Hohrodberg Frankrijk.

De strijd in de Vogezen leverde de Fransen geen doorbraak op, de Duitse tegenstand was te sterk. Bovendien wilden de Duitsers het in 1871 verkregen grondgebied niet afstaan.

lees meer ...
Observatiepost Steenbakkerij. 02-10-2017
Ramskapelle (Nieuwpoort) Belgiƫ.

Tijdens de 'Grote Oorlog' werden kerktorens, molens en andere hoge gebouwen, die een uitstekend zicht boden op de omgeving, vaak als waarnemingspost ingericht.

lees meer ...
Ouvrage de Thiaumont. 11-07-2016
Douaumont Frankrijk.

In een brief naar huis beschreef infanterist Anton Steiger, een twintigjarige student theologie, zijn belevenissen, van de laatste dagen voor Verdun maar ook de verschrikkelijkste!

lees meer ...