Monte San Michele Italië.
Monument 'Granatieri'.
Monte San Michele Italië.

Aan de zuid – west kant van het Oostenrijks-Hongaarse bruggenhoofd Gorizia lag Monte San Michele, met haar hoogte van 275 meter was de heuvel zeker een belangrijke verdedigingspositie. Door de dominante hoogte van de San Michele kon het gehele front van Goriza tot aan Monfalcone geobserveerd worden. Er werd dan ook vanaf de eerste Isonzo-slag hard om de heuvel gestreden. De Italianen voerden vele aanvallen uit op deze heuvel, iedere keer weer leden ze grote verliezen en boekten ze weinig tot geen resultaat. Tussen 18 oktober en 4 november 1915 vochten het Italiaanse- en het Oostenrijks-Hongaarse leger er de derde slag aan de Isonzo uit.

 

Na een relatieve wapenstilstand van ongeveer twee en een halve maand, om te herstellen van de opgelopen verliezen tijdens de massale aanvallen gedurende de eerste en tweede slag van de Isonzo, begreep de Italiaanse stafchef Luigi Cadorna dat de artillerie een fundamentele rol speelde, en daarom bracht hij het aantal beschikbare kanonnen op 1.200 stuks.

 

Op 18 oktober, om 12 uur begon de Italiaanse artillerie de Doberdò del Lago en de Monte San Michele te bestoken, de Italiaanse luchtmacht vloog er als waarnemer over de vijandelijke linies. In de regio van Podgora vielen  de brigades Re en Pistoia al spoedig de vijand aan, maar de Oostenrijks-Hongaarse tegenaanvallen recupereerden er bijna onmiddellijk de verloren posities.  De ongunstige weersomstandigheden verhinderden de Italianen er om  de door hen beoogde doelstellingen te halen. De situatie was penibel! De Italianse troepen konden nergens gaan schuilen, maar ook de lijken van hun dode kameraden konden niet begraven worden want de  grond was er niet geschikt voor het delven van graven. De Italiaanse 4e  divisie probeerde tevergeefs om de Monte Sabotino te veroveren, de  Brigade Lombardije boekte succes nabij  Oslavia. De volgende dag werden ze echter door een tegenaanval teruggedreven. De Italianen behaalden ook gedeeltelijke successen op de Monte Sei Busi, Selz en Monfalcone. De Oostenrijkse loopgraven van Monte San Michele werden herhaaldelijk veroverd en verloren door wrede aanvallen en   tegenaanvallen, de Italianen behaalden bescheiden resultaten  op de  bruggenhoofden van Plava en Tolmin.

 

De tactiek van Cadorna bleek echter weinig doeltreffend te zijn,  gelet op de beslissing om aan te vallen op kleine fronten stonden hun troepen  volledig  langs de hele voorzijde  van de Isonzo opgesteld. Het Oostenrijks-Hongaarse leger  profiteerde van die situatie en concentreerde al hun vuurkracht op de daar opgestelde vijand.

 

Dankzij uitgebreide beschietingen vorderden de Italianen  in Plava, aan de zuidelijke rand van de vlakte, op het  Bainsizza plateau en op de Monte San Michele. De Monte San Michele was het toneel van hevige aanvallen en tegenaanvallen tussen het Italiaanse derde leger en de Oostenrijks-Hongaarse versterkingen die net van aan het Oost-front aangekomen waren. Beide partijen verloren hier heel wat van hun manschappen.

 

Uiteindelijk wisten de Italianen tijdens de zesde Isonzo-slag, na 14 maanden strijd en een verlies van 110.000 man de heuvel in te nemen. Ruim een jaar later zouden de Italianen zich, wegens de doorbraak van het Duits- en Oostenrijks-Hongaarse leger, van de San Michele moeten terug trekken.

 

Om dat er zo hevig gevochten werd om de Monte San Michele werd de heuvel in 1922 tot een monumentaal gebied verklaard.

 

 

 

 

Meer artikels
Scheepswrak 'The K- lighter' 04-01-2016
Gully BeachTurkije.

Bij Gully Beach ligt er enkele meters van de kust in zee, een wrak van een platbodemschip.

lees meer ...
Cryer Farm Bunker ( Duitse medische hulppost). 04-09-2017
Geluveld (Zonnebeke) België.

De Cryer Farm Bunker ligt ca. 300m ten NO van het kruispunt Zandberg, dat tijdens de oorlog door de Britten 'Clapham Junction' werd genoemd  in Geluveld.

lees meer ...
Resten van een Frans Monument. 01-06-2015
Morto Bay Turkije.

De op 18 maart 1915 gevormde 5/15 compagnie van het 2e Franse Genie Regiment (onder bevel van kapitein Varnier) bestond uit 3 officieren, 20 onderofficieren, 17 korporaals, 213 sappeurs-mineurs, 1 brigadier en 16 sappeurs-chauffeurs.

lees meer ...