Ieper België.
Menin Road.
Ieper België.

Vele jaren hadden de West- Europeanen het afweergeschut van elkaar bestrijdende legers niet gehoord. De leiders van het volk, met hun arrogante ambitie, verzamelden macht en rijkdom. Ze konden haast niet wachten om hun lange, blanke zwaarden waarmee ze normaal de zwakkeren en armen bedreigden en die nu zaten te roesten in hun schede, boven te halen! Dus trokken ze ten oorlog. Met de verschrikkelijke tuigen en machines die gedurende de lange vredesjaren geperfectioneerd waren begon het volk elkaar op grote schaal te vermoorden. De knapste koppen van deze samenleving waren ingeschakeld om die machines uit te vinden en te vervaardigen. Er zou hen immers veel rijkdom en eer toekomen als zij verbeteringen konden aanbrengen aan al dit militaire moordmateriaal. In de wedloop voor de ontwikkeling van dergelijke tuigen waren een aantal naties, vervuld met afgunst, verbeten aan het rivaliseren met elkaar. Het succes van deze wonderlijke oorlogsmachine was onvoorstelbaar. Het aantal doden en de hoeveelheid bloed overtrof elk conflict uit de geschiedenis. Dit toonde dus bevredigend aan hoe slim de mens wel was in de creatie van middelen om de mensheid uit te roeien.

 

Dit is een bedenking van Captain Matthew Roach MC, van het 225th Tunneling Company (Royal Engineers). Deze 28 jarige  mijningenieur werd in de regio van Arras op 2 juli 1916  gedood door een projectiel van een loopgraaf mortier. Hij heeft geen gekend graf maar word herdacht op de Arras Memorial voor de vermisten. MC staat voor Military Cross. De MC wordt toegekend als erkenning van een daad of daden van dapperheid en moed tijdens  operaties tegen de vijand. Dit Brits ereteken behaalde hij toen hij in moeilijke omstandigheden na mijn explosies, met succes leden van zijn compagnie bevrijdde en zo het leven redde.

Meer artikels
2de Regiment Gidsen. 30-03-2015
Halen België.

Na hun deelname aan de slag van Halen op 12 augustus 1914, als onderdeel van de Brigade Gidsen van de Eerste Cavaleriedivisie (onder bevel van Luitenant-Generaal De Witte) verzekerde het 2de Regiment Gidsen de achterhoede van het leger.

lees meer ...
'Le Coureur de Verdun' Fernand Marche. 01-08-2016
Bully- Les- Mines Frankrijk.

Fernand Joseph Edouard Marche werd op 2 juni 1888 geboren in het mijndorpje Bully-Les-Mines.

lees meer ...
Black Watch. 23-01-2017
Zonnebeke België.

De rijke geschiedenis van het Schotse Black Watch Regiment vindt haar oorsprong in 1725.

lees meer ...