Ieper België.
Menin Road.
Ieper België.

Vele jaren hadden de West- Europeanen het afweergeschut van elkaar bestrijdende legers niet gehoord. De leiders van het volk, met hun arrogante ambitie, verzamelden macht en rijkdom. Ze konden haast niet wachten om hun lange, blanke zwaarden waarmee ze normaal de zwakkeren en armen bedreigden en die nu zaten te roesten in hun schede, boven te halen! Dus trokken ze ten oorlog. Met de verschrikkelijke tuigen en machines die gedurende de lange vredesjaren geperfectioneerd waren begon het volk elkaar op grote schaal te vermoorden. De knapste koppen van deze samenleving waren ingeschakeld om die machines uit te vinden en te vervaardigen. Er zou hen immers veel rijkdom en eer toekomen als zij verbeteringen konden aanbrengen aan al dit militaire moordmateriaal. In de wedloop voor de ontwikkeling van dergelijke tuigen waren een aantal naties, vervuld met afgunst, verbeten aan het rivaliseren met elkaar. Het succes van deze wonderlijke oorlogsmachine was onvoorstelbaar. Het aantal doden en de hoeveelheid bloed overtrof elk conflict uit de geschiedenis. Dit toonde dus bevredigend aan hoe slim de mens wel was in de creatie van middelen om de mensheid uit te roeien.

 

Dit is een bedenking van Captain Matthew Roach MC, van het 225th Tunneling Company (Royal Engineers). Deze 28 jarige  mijningenieur werd in de regio van Arras op 2 juli 1916  gedood door een projectiel van een loopgraaf mortier. Hij heeft geen gekend graf maar word herdacht op de Arras Memorial voor de vermisten. MC staat voor Military Cross. De MC wordt toegekend als erkenning van een daad of daden van dapperheid en moed tijdens  operaties tegen de vijand. Dit Brits ereteken behaalde hij toen hij in moeilijke omstandigheden na mijn explosies, met succes leden van zijn compagnie bevrijdde en zo het leven redde.

Meer artikels
Executieplaats. 14-12-2015
Poperinge België.

Desertie was en is in alle legers een misdrijf, ook in vredestijd.

lees meer ...
Talbot House '1915-? Every Man's Club'. 07-12-2015
Poperinge België.

Tijdens de oorlog maakte Poperinge deel uit van het kleine stukje onbezet België. Achter de gewelddadigheid van de Ieperse frontstreek, groeide de stad uit tot het zenuwcentrum van de Britse sector.

lees meer ...
Shrine Cemetery. 13-03-2017
Bucquoy Frankrijk.

Bucquoy ligt ongeveer 19 kilometer ten zuiden van Arras (Atrecht) en halverwege tussen Doullens en Bapaume.

lees meer ...