Beaumont-Hamel  Frankrijk.
Dreiging boven 'The Hawthorn Mine Crater'.
Beaumont-Hamel Frankrijk.

Eind 1915 zat de oorlog vast! De geallieerde bevelhebbers vergaderden in het hoofdkwartier van de Franse generaal Joffre. Daar bespraken ze hun strategische plannen voor 1916. Eén van de te op te lossen kwesties op de planning van ’16 was de afschuwelijke patstelling aan het Westelijk front.

 

Om die te doorbreken begonnen de Fransen en de Britten in december 1915 met de planning van “The Big Push”, dat was een gezamenlijk offensief. De plannen werden uitgewerkt zodanig dat het offensief op 1 augustus 1916 zou van start kunnen gaan. Het zou plaatsvinden over een frontbreedte van 30 kilometer ten noorden van de rivier de Somme. Doch omdat in februari 1916 de Slag bij Verdun begon, waar de Franse troepen het hard te verduren kregen, zouden de plannen gewijzigd worden. Om de druk op de Franse troepen bij Verdun zo snel mogelijk te minderen, zou het offensief vervroegd worden naar 1 juli en hierbij zou men vooral Britse troepen inzetten. Het geplande offensief zou geleid worden door de Britse generaal Sir Douglas Haig.

 

Tijdens de voorbereiding bleek dat de Britten 519.324 mannen konden inzetten! Nog nooit had men zo’n grote Britse legermacht bijeengebracht. Er was echter wel één probleem, meer dan 60% van deze beschikbare bataljons waren afkomstig uit het door Kitchener, in 1914 en 1915, gevormde “New Army”. Het waren vooral jonge mannen die geen enkele gevechtservaring hadden op het slagveld. Juist omdat die jonge troepen geen gevechtservaring hadden moest de slag zeer zorgvuldig worden voorbereid. De troepen zouden oefenen in gebieden die leken op het frontgebied, er moesten maquettes gebouwd worden om zo een goed inzicht te krijgen in de terreinomstandigheden, eenheden zouden speciaal opgeleid worden om bepaalde werkzaamheden uit te kunnen voeren, enz.,…

 

Tijdens de winter van 1915 – 1916 bleef het rustig in de sector van de Somme. De Duitsers hielden er zich bezig met het verzekeren en verstevigen van hun defensielijnen. Aan beiden zijden van het prikkeldraad voerden de troepen er de dagelijkse routines en trainingen van het loopgravenleven uit. Een van die Duitse bolwerken die de Duitsers er verstevigden tijdens de winter was Hawthorn Ridge Redoubt, dat was een Duitse frontlijnfortificatie gelegen ten westen van het dorpje Beaumont-Hamel.

 

 

Het dorp lag in het Franse departement van de Somme en zou één van de in te nemen doelen worden tijdens de Sommeslag. Die verdedigingslijn bleek er zo sterk te zijn dat de Britten besloten om die aan te vallen met behulp van 17 ondergrondse mijnen. Een van die ondergrondse constructies was de Hawthorn Mine. De bouw zou zeven maanden duren, de mijngang zat uiteindelijk 23 m diep en werd 305 m lang. Aan het einde van de gang die tot onder de versterkte Duitse linies liep, voorzag men een ruimte die men zou volproppen met 18.415kg Ammonal springstof. De dreiging nam er zeker toe!

 

Meer artikels
Lijsenthoek Military Cemetery 'Pte R. Van Neste'. 06-11-2017
Poperinge België.

Tussen de vele Britse doden hier begraven op Lijsenthoek Military Cemetery vinden we de grafsteen van een gesneuvelde Canadese Private.

lees meer ...
Modder 'Passion-dale'. 25-09-2017
Zonnebeke België.

Wat later de geschiedenis in zou gaan als de slag om Passendale 1917 gebeurde in drie fases.

lees meer ...
Nécropole Nationale de Wisches. 18-08-2014
Wisches Frankrijk.

Toen Frankrijk in 1871 Elzas-Lotharingen aan Duitsland moest afstaan, schoof de Frans-Duitse grens een flink stuk naar het westen op. Lag die oorspronkelijk aan de Rijn, nu liep die over de toppen van de Vogezen. Grote steden als Metz en Thionville in het noorden, Straatsburg, Colmar en Mulhouse in het zuiden werden Duits. Maar ook kleinere steden als Thann kregen een ander landsbestuur. De fraaie grenspalen met de adelaar en het opschrift Deutsches Reich stonden echter nóg verderop in de richting Parijs! 

lees meer ...