Krithia Turkije.
Twelve Tree Copse Cemetery ' A. V. Smith VC'.
Krithia Turkije.

Op Twelve Tree Copse Cemetery in Gallipoli vinden we o.a. de laatste rustplaat van Alfred Victor Smith VC. Op zijn grafsteen staat vermeld, known to be buried in this cemetery, d.w.z. dat hij op deze begraafplaats begraven is maar dat met niet juist weet waar.

 

Second lieutenant (onderluitenant) Alfred Smith nam op 23 december 1915 deel aan de gevechten op Helles. Alfred was toen 24 jaar oud. Hij streed er mee in de gelederen van het 1/5e Bataljon van het East Lancashire Regiment. Toen de jonge officier een handgranaat wou gooien naar de vijand gleed deze plots weg uit zijn hand en viel op de bodem van de loopgraaf. Ze plofte neer nabij een aantal officieren en manschappen. Met een schreeuw waarschuwde hij onmiddellijk de omstaanders, en sprong dan naar een veilige plaats. Maar toen hij zag dat de anderen geen beschutting vonden, en besefte dat de granaat nu op elk moment kon ontploffen, keerde hij vlug terug. De jonge man gooide zichzelf op het ontplofbare gevaar! De explosie volgde, Alfred was op slag dood. Door zijn actie maakte hij niet alleen zijn eigen ongelukkige onhandigheid goed, maar redde hij ook heel wat levens. Voor zijn laatste offerdaad ontving hij postuum het Victoria Cross en een Frans oorlogskruis.

 

 

 

Alfred werd geboren op 22 juli 1891 in Guildford. Aangezien zijn vader politieman was, moest het gezin gedurende Alfreds jeugdjaren meerdere malen verhuizen. Alfred zong als een koorknaap in het St Albans Cathedral Choir. Toen hij 14 jaar was werd zijn vader aangesteld als Chief Constable (hoofdagent/commissaris) van Burnley, en zo verhuisde het gezin Smith naar de stad. Alfred voltooide er zijn opleiding aan de Burnley Grammar School en trad nadien toe tot de politiemacht van Blackpool Borough.

 

 

Men is Second lieutenant Alfred Victor Smith VC zeker nog niet vergeten, vandaag staat  zij naam vermeld op herdenkingsplaquettes binnen de voormalige Burnley Grammar School, de St Catherine’s kerk in Burnley, de St Albans Cathedral en in het huidige politiehoofdkwartier van Blackpool. In november 2015 werd er ter zijner 'ere' een herdenkingssteen onthuld in Guildford. Zijn Victoria Cross wordt, samen met een aantal andere persoonlijke voorwerpen, tentoongesteld in het museum Towneley Hall in Burnley.

 

 

 

Meer artikels
Sanctuary Wood. 17-11-2014
Zillebeke (Ieper) België.

Het bos dat ten N.O. van de huidige begraafplaats Sanctuary Wood Cemetery lag werd door de Britten 'Sanctuary Wood' geheten.

lees meer ...
Life Guards 19-01-2015
Zandvoorde (Zonnebeke) België.

The Household Cavalry’ waren in feite koninklijke lijfwachten te paard.

lees meer ...
Menin Road South Military Cemetery. 11-01-2016
Ieper België.

De Meenseweg beter bekend als de gevreesde Menin Road liep vanaf het centrum van Ieper en verbond de steden Ieper, die in Britse handen was, met Menen, die werd bezet door de Duitsers.

lees meer ...