Zonnebeke  België.
Polygon Wood 5TH Australian Division Memorial.
Zonnebeke België.

Wie in Australië rondreist, ziet in elke stad of in elk dorp, hoe klein ook, een monument voor de slachtoffers uit de Eerste Wereldoorlog. ‘Opdat we niet vergeten’, is het opschrift op elke gedenksteen. De Australiërs noemen de Eerste Wereldoorlog de Great War. Veel meer dan de Tweede Wereldoorlog, geeft de Great War Australië in zijn hart en ziel getroffen.

 

Op 1 januari 1901 sloten de zeven staten van Australië zich aaneen tot één federatie, the Commonwealth of Australië, ze hadden één en dezelfde grondwet. Ze bleven nog steeds een onderdeel van het Britse Rijk, maar ze genoten van een vrij grote zelfstandigheid. Wanneer de Eerste Wereldoorlog uitbrak, voelden de meeste Australiërs zich nog meer Brits dan Australisch. 'Als het Britse Rijk in oorlog is, dan is Australië ook in oorlog!' Toch was het deze oorlog die de Australiërs naar hun nationale trots en nationaal gevoel voerde. Voor het eerst traden alle deelstaten samen aan in een buitenlands conflict.

 

Het Australische leger was gedurende héél de oorlog een vrijwilligersleger en wetten die de dienstplicht wilden opleggen werden steevast weggestemd. Hun troepen genoten de faam van stoutmoedig te zijn. Ze veroverden meestal hun doel, ook onder de moeilijkste omstandigheden. In de slotmaanden van de oorlog behaalden ze hun grootste successen en dit onder een eigen Australische leiding. De balans was zwaar! In 1911 schatte men de bevolking van Australië op 2.470.000 inwoners. In de loop van de oorlog namen er 416.808 vrijwilligers dienst, dat was 38,7 % van de mannelijke bevolking tussen 18 en 44 jaar. De verscheepte troepen vanuit  Australië naar Europa bedroeg 331.781.man.

 

Het totale aantal doden en gewonden beliep op 215.585 of 64,98 % van de manschappen. In Europa (Gallipoli, Frankrijk, België) stierven er bijna 62.000 Australiërs, ongeveer 38.500 onder hen kregen een geïdentificeerd graf, zo’n 23.400 mannen bleven vermist. In de gevechten rond Ieper stierven er ruim 15.000 Australiërs, ongeveer 9.000 van hen kregen een geïdentificeerd graf in de omgeving van Ieper, 6.198 ander Aussies verzwonden in de In de Ieperse  klei en staan vermeld op de Menenpoort of liggen ergens onder een naamloze 'Headstone'.

Meer artikels
Faubourg D'Amiens Cemetery ' An Unidentified Soldier'. 12-02-2018
Arras Frankrijk.

De Britse militaire begraafplaats  Faubourg d'Amiens Cemetery ligt aan de Boulevard du Général de Gaulle.

lees meer ...
Oorlogsmonument WOI & WOII 12-03-2018
Vlamertinge België.

Links voor de toegang van de St-Vedastuskerk van Vlamertinge, een deelgemeente van Ieper, staat de gedenkzuil ter herinnering aan hun militaire slachtoffers van de Eerste en Tweede Wereldoorlog.

lees meer ...
De Kezelberg 'Guillaume Vanraes'. 20-10-2014
Moorsele België.

19 oktober 1914 was een bijzonder cruciale dag, een verkeerd opgevolgd bevel van de Britse legerleiding betekende dat een aanval op Menen een dag te laat startte, op 19 oktober i.p.v. op 18 oktober. Terwijl de Britten van de 7e divisie de confrontatie zochten met de Duitse eenheden van het 6e leger (vnl. cavaleriedivisies) die in de Leievallei posteerden kwamen ze tot de constatering dat een ongekend en nieuwgevormd Duits leger (4e leger, met daarbij de 54e reservedivisie Württembergers en Saksen) optrok vanuit het oosten.

lees meer ...