Ploegsteert  (Comines-Warneton) België.
Ploegsteert 'Monument 14-18'.
Ploegsteert (Comines-Warneton) België.

Ploegsteert werd door de Britten Plug Street genoemd en was in 1915 al herschapen tot een onderkomen voor vooral Britse militairen. Ze hadden hier hun kwartieren, kantines of cafés, depots en dug-outs. Aan de oostelijke kant van het dorp lagen een aantal paden en verbindingsloopraven die naar de frontlijn liepen.

 

Begin 1916 kwam één van de grootste en kleurrijkste staatslieden van de 20e eeuw naar Ploegsteert, zijn naam was Winston Churchill. Door zijn rol in het debacle van de Dardanellen was hij in ongenade gevallen, en werd tijdelijk gedegradeerd van First Lord of the Admiralty tot bataljonscommandant met de rang van luitenant. Op 4 januari 1916  nam Churchill, de leiding van het 6e  bataljon van de Royal Scots Fuseliers over. Het maakte deel uit van de 9e Schotse divisie. Zijn bataljonshoofdkwartier was gevestigd in de voormalige werkplaats van een religieuze orde die gelegen was aan de westkant van de weg van Ploegsteert naar Armentières. Churchill noemde dit het Hospice (hospitium).

 

De bevelvoering over een bataljon was wel iets anders dan de functie van First Lord of the Admiralty, maar Churchill bekeek de zaak nogal nuchter. De manschappen waren bang dat de Duitsers op de hoogte zouden zijn van het feit dat Churchill het bataljon aanvoerde, maar Churchill deelde deze vrees helemaal niet. Zonder incidenten nam het 6e  bataljon de frontlinie over. Churchill vestigde zijn vooruitgeschoven hoofdkwartier in Laurence Farm, een door granaten vernielde boerderij. Churchill bracht vele uren door in de voorste loopgraven en gedroeg er zich nogal roekeloos. Hij wilde zijn manschappen tonen dat hij een van hen was en dat hij de gevaren van de loopgraven met hen deelde. Op 3 februari werd de boerderij waarin Churchill verbleef getroffen door een Duitse artilleriegranaat waarbij de granaatkop dwars door zijn slaapkamer heensloeg. Hij stuurde het projectiel als souvenir naar zijn vrouw. Zijn actieve dienst  aan het front duurde maar een 4-tal maanden en in mei 1916 keerde hij reeds weer terug naar Londen om er zijn parlementaire taken weer op te pakken.

Meer artikels
National Naval Memorial 13-03-2017
Alrewas Verenigd Koninkrijk.

Waarschijnlijk werd de Engelse Marine in de 9e eeuw door ‘King Alfred the Great’ opgericht.

lees meer ...
Pipers Memorial. 05-09-2016
Longueval Frankrijk.

In het centrum van het dorpje Longueval (Somme) staat een monument waar alle Britse bussen stil houden. Het herdenkingsmonument is er gekend als het Piper’s memorial.

lees meer ...
Monument aux Fussillés Lillois. 02-11-2015
Lille Frankrijk.

In het Franse Rijsel werd in 1929 een monument opgericht ter nagedachtenis van vijf mannen die tijdens de oorlog in de stad werden gefusilleerd.

lees meer ...