Gully BeachTurkije.
Scheepswrak 'The K- lighter'
Gully BeachTurkije.

Bij Gully Beach ligt er enkele meters van de kust in zee, een wrak van een platbodemschip. Dat kleine schip, de 'K' lighter, werd er gebruikt tijdens de evacuatie van het schiereiland Gallipoli, nu honderd jaar geleden! Aan de linkerkant zien we de resten van cabine, en verder naar rechts de ribben van de boog. Als de weersomstandigheden rustig zijn dan kan men veilig tot bij het wrak zwemmen.

 

De archieven laten ons toe om dit scheepswrak te identificeren. Uit bronnen die opgesteld werden door personen die daar toen aanwezig waren blijkt met zekerheid dat er in de nacht van 8 op 9 januari 1916, tijdens de laatste fasen van de evacuatie, een schip van het type 'K' lighter op Gully Beach  vastliep. Het stranden van de platbodem was te wijten aan de stormachtige weersomstandigheden. Een archieffoto uit 1919 toont een nog intact maar gestrand vaartuig. De 'K' lighter moest er in feite manschappen van Major General Maude oppikken.

 

 

Generaal Maude  (Lieutenant Generaal Sir Frederick Stanley Maude KCB, CMG, DSO (24/06/1864 – 18/11/1917) had gepland om de 13e  divisie te laten inschepen op 8 januari 1916 en dit diende te gebeuren op Gully Beach, bij  Cape Helles. Generaal Lawrence voerde het bevel over de achterhoede en moest dan de volgende dag op W Beach inschepen.

 

De evacuatie van de 13e divisie begon om 17u30. De laatste detachementen die het langst in de loopgraven waren gebleven bereikten Gully Beach om 01u15 uur op 9 januari en waren klaar om in te schepen. Om 2 uur werd generaal Maude op de hoogte gebracht dat er als gevolg van een plotselinge storm onvoldoende boten naar Gully Beach zouden komen om de nog resterende groep op te pikken.

Maude besloot om samen met zijn HQ stafleden en de resterende piketten naar het definitieve evacuatiepunt op W Beach te trekken, dat lag op ongeveer 2 mijl (3,2km). Met zijn gebruikelijke professionaliteit hield hij de groep rustig en beheerst.

Maude droeg een grote plunjezak (of soort valies) en raakte geregeld verstrikt in het prikkeldraad bij de loopgraven. De Turken die wisten dat de Britten zich terugtrokken, ze waren gelukkig niet agressief en verstoorden de aftocht niet.

 

De laatste boot op W Beach wachtte, na de geplande vertrektijd, meer dan een uur op Maude. Het vaartuig stond op punt om af te varen zonder hem toen hij plots, nog steeds struikelend met zijn plunjezak, uit de struiken opdook. Toen de generaal als laatste aan boord werd getrokken, begonnen de mannen van de marine uit volle kracht weg te roeien van deze 'duivelse' plaats. Gereraal Maude was de laatste geallieerde militair die in de vroege morgen van 9 januari 1916 het schiereiland verliet.

 

 

Door deze prestatie werd de generaal een van de legenden van Gallipoli, een van zijn senior collega’s schreef er zelfs, onder het pseudoniem Lorenzo, een vers over. Het incident bracht in feite een aantal gedichten voort, deze ontsproten o.a. uit het toen populaire musical hall lied 'Come into the garden Maud'. Een van de versies ging als volgt:

 

 Found on Helles on January 9th

Come into the lighter, Maude,

For the fuse has long been lit,

Come into the lighter, Maude,

And never mind your kit,

I’ve waited here an hour or more,

The news that your march is  o’er.

The sea runs high, but what care I,

It’s better to be sick than blown sky high,

So jump into the lighter, Maude,

The allotted time is flown,

Come into the lighter, Maude,

I’m off in the launch alone,

 

 

 

Generaal Maude stierf aan cholera op 18 november 1917.

Meer artikels
Clay-Kicking 'Three Tunnellers'. 05-01-2015
Bronzen reliëf (Plugstreet 14-18 Experience) Ploegsteert (Comines-Warneton) België.

Reeds op 21 december 1914 brachten de Duitsers de eerste mijnen tot ontploffing nabij de stad Béthune (Pas-de-Calais) in Frankrijk.

lees meer ...
Tyne Cot Cemetery 'Ceremonie'. 27-02-2017
Passendale ( Zonnebeke) België

Net zoals men nu in 2017 volop bezig is met de voorbereidingen voor de  herdenkingsplechtigheden voor de gevechten die zich hier honderd jaar geleden in de regio van Ieper afpeelden, was men begin 1917 bezig met de voorbereiding van een grootschalig offensief dat geleid zou worden  door de Britse opperbevelhebber Douglas Haig.

lees meer ...
Monument Belgische 7e Linie Regiment. 03-11-2014
Sint Joris ( Nieuwpoort) België.

Het 7e Linieregiment nam in de periode 17-23 oktober 1914 deel aan de Slag van de IJzer, en op 4 november 1914 aan de gevechten bij Lombardsijde. Het 7e Linie trok zich op 19 oktober 1914 op de linkeroever van de IJzer terug en hielp er mee het Duitse offensief van 21-23 oktober af te slaan.

lees meer ...