Passo del Tonale  Italië.
'De Gevleugelde Overwinning 'Sacrario del Tonale.
Passo del Tonale Italië.

De Tonalepas is een weidse bergpas op 1.883 met hoogte tussen de gletsjers van de bergmassieven Adamello-Presanella (Zuiden) en de Ortler Alpen (Noorden). Al meer dan 1.000 jaar is dit een belangrijk verbindingsweg voor o.a. kooplieden, pelgrims en krijgsmachten. In WOI vormde de pashoogte de grens tussen Italië en Oostenrijk. Deze strategische plaats werd in de zomer van 1915 niemandsland. Bijgevolg moesten de omliggende bergkammen en toppen langs beide zijdes bezet worden met observatieposten, forten, verdedigingstellingen, prikkeldraadversperringen, loopgraven etc. De Italiaanse en de Oostenrijk - Hongaarse troepen leverden enorme inspanningen in deze ruige omgeving. Men groef tunnels in de bergwanden en in het ijs om zo nieuwe wegen, loopgraven, kabelbanen, etc. aan te leggen. Beide legers transporteerden materiaal, munitie en kanonnen over hoogtes van meer dan 3000 meter!

 

De drie jarige Italiaanse oorlog werd ook 'de witte oorlog' genoemd, want deze speelde zich voornamelijk af in de ruige Italiaanse berglandschappen met zowel sneeuw in de winter als in de zomer. De winter van 1916 werd ook één van de strengste winters uit de geschiedenis. De legers langs beide zijden moesten zich aanpassen aan moeilijke levensomstandigheden. De grote hoogtes, periodes van vorst, koude, ontberingen, lawines en sneeuwstormen waren een extra vijand. Door de vele aanwezige metalen op de bergtoppen waren zware onweersbuien levensgevaarlijk. De mannen gooiden dan haastig hun geweren en helmen weg, zodat deze niet als bliksemgeleider kon dienen. Al deze (weer)omstandigheden zorgdenn eveneens voor veel slachtoffers in de omliggende bergen aan de Tonalepas.

 

Hier namen de beide legers een verdedigende positie aan, slechts eenmaal op 13 juni 1918 ging de Oostenrijkse aartshertog Peter Ferdinand met twee divisies in de aanval. Dat deed hij alleen maar om de aandacht af te leiden van de twee grote  geplande offensieven aan de Piave rivier.

 

Het beeld 'de Gevleugelde Overwinning'  waakt boven het ossuarium 'Sacrario del Tonale 'over  de 837 Italiaanse militairen die naar hier zijn overgebracht uit  naburige begraafplaatsen.

 

Er vinden nog vaak herdenkingsplechtigheden plaats in het ossuarium.

 

Meer artikels
Cimetière Roumain. 06-03-2017
Soultzmatt Frankrijk.

In het begin van de oorlog ontbosten de Duitsers een stuk van het bos ten westen van Soulzmatt en gebruikten de boomstammen om schuilplaatsen en militaire installaties te bouwen.

lees meer ...
Stop. 26-10-2015
Kobarid Slovenië.

Op 5 juni 1914 steken de Italiaanse Bersaglieri ( letterlijk scherpschutters ) goed herkenbaar aan de lange zwarte veren op hun baret de rivier de Isonzo over.

lees meer ...
'Schuwe Maandag'. 13-10-2014
Roeselare België.

Op 19 oktober 1914 arriveerden de Duitsers in de regio van Roeselare. Het zou een dramatische maandag worden. De Duitse regimenten telden in hun rangen veel jonge militairen. Onder hen veel scholieren en studenten die enkele weken geleden voor het eerst in hun leven een geweer in handen kregen. Ze vonden het allemaal wel spannend, maar beseften niet wat er hen te wachten stond. Op die bewuste 19e oktober haastten ze zich naar het front, richting IJzer. Zowat in en rond Roeselare hadden Franse eenheden barricaden opgeworpen en loopgraven gedolven.

lees meer ...