Ieper België.
Rijselpoort.
Ieper België.

De Ieperse Vauban vestingen en haar kazematten werden in de oorlog door de Britten voor allerlei zaken gebruikt, ja zelfs voor het drukken van een frontkrantje. Vermoedelijk werd het krantje enige tijd in een kazemat aan de Rijselport gedrukt, het krantje kreeg de naam The Wipers Times.

 

Toen een kleine Britse militaire eenheid, van het 12e Bataljon, Sherwood Foresters, begin 1916 door de ruïnes van Ieper trok, deden ze daar een verassende ontdekking. In een kapot geschoten gebouw ontdekten ze een achtergelaten nog werkende drukpers. Een sergeant die voor de oorlog drukker was drukte als proef een pagina af. De patrouille werd toen geleid door kapitein Fred Roberts.

 

Roberts zag de vondst als een ideale kans om samen met zijn mannen een ‘trench magazine’ (loopgraven- of frontkrantje) te drukken! Misschien een raar idee om dat zo dicht bij de frontlijn te doen, maar hij was ervan overtuigd dat het de mannen goed zou doen om af en toe aan iets anders te denken i.p.v. aan die insisterende oorlogsellende. Het krantje kreeg de naam The Wipers Times. De naam was een combinatie van de belangrijke Britse krant te Times en de verbastering van de Engelse uitspraak van de Franse benaming van Ypres, dus Wipers refereert naar de bijnaam die de Britse militairen aan de stad Ieper gaven en die ze doelbewust verkeerd uitspraken. Het eerste exemplaar van The Wipers Times verscheen op zaterdag 12 februari 1916 en zou, ondanks de tegenwind van enkele hogere officieren, gedurende gans de oorlog blijven verschijnen. Het drukken van het krantje gebeurde vaak in moeilijke en gevaarlijke omstandigheden.

 

De namen van de mensen die betrokken waren bij het uitgeven van het krantje werden niet altijd vermeld of bijgehouden. De redacteur van de Wipers Times was kapitein (later luitenant-kolonel) Frederick John Roberts MC, de onder-redacteur was luitenant (later luitenant-kolonel) John Hesketh ("Jack") Pearson, DSO, MC. Een ander belangrijke medewerker van het blad was artillerist Gilbert Frankau. Ook vermeldenswaardig waren de gravures gemaakt door E.J. Couzens. Doch de meeste andere medewerkers afkomstig uit de divisie gebruikten pseudoniemen. Sommigen verwoordden er hun sombere gedachten of gingen de spottende toer op, anderen voelden zich geroepen om er hun talenten als dichter toon te stellen.

 

 

 

The world wasn't made in a day;
And Eve didn't ride on a 'bus
But most of the world's in a sandbag
The rest of it's plastered on us.

 

 

Het frontkrantje bracht satire, sarcasme en af en toe een verfrissende dosis surrealisme om de gruwelen van de oorlog en de soms scheve verhoudingen binnen het Britse militaire apparaat aan de kaak te stellen. The Wipers Times bracht op onregelmatige data ook verslag uit van het front. Omwille van de censuur moest dit succesvolle blad de juiste toon vinden om haar publiek en de legerleiding niet te misnoegen, en tegelijk moest het voor de soldaten ook realistisch en betrouwbaar zijn. Positivisme moest er hand in hand kunnen gaan met het inlevingsvermogen van de mensonwaardige omstandigheden waar de frontsoldaten vaak in verkeerden.

 

 

In de oorlog waren er honderden dergelijke trench magazines, maar The Wipers Times werd beschouwd als het meest opvallende blad. Het blad reisde mee met zijn divisie en veranderde dus meerdere malen van naam: The New Church Times (naar Nieuwkerke), The Kemmel Times, The Somme Times, The BEF Times (British Expeditionary Force) en uiteindelijk, na de wapenstilstand kreeg het de toepasselijke naam The Better Times.

 

 

 

 

 

Meer artikels
Sacrario Militaire di Oslavia. 01-08-2016
Oslavia Italië.

Het knekelhuis van Oslavia, gebouwd in 1938 door de toenmalige fascistische regering, herbergt de stoffelijke resten van 57.201 Italianen en 539 Oostenrijks - Hongaarse militairen die vielen in de Eerste wereldoorlog.

lees meer ...
Cryer Farm Bunker ( Duitse medische hulppost). 04-09-2017
Geluveld (Zonnebeke) België.

De Cryer Farm Bunker ligt ca. 300m ten NO van het kruispunt Zandberg, dat tijdens de oorlog door de Britten 'Clapham Junction' werd genoemd  in Geluveld.

lees meer ...
ANZAC DAY 'Dawn Service' Buttes New British C /5TH Aus. Div. Memorial. 25-04-2016
Polygoonbos (Zonnebeke) België.

ANZAC Day ( Australian and New Zealand Army Corps Day) is een nationale dag van herdenking in Australië en Nieuw-Zeeland, om alle Australiërs en Nieuw- Zeelanders die dienden en sneuvelden tijdens oorlogen, conflicten en vredesoperaties te herdenken.

lees meer ...