Loos  (Loos-en-Gohelle)  Frankrijk.
Oorlogsschroot & Schoen.
Loos (Loos-en-Gohelle) Frankrijk.

William Reginald Cotter (1882-1916) werd geboren in Folkestone, Kent. Hij was de oudste van zes zonen en woonde samen met vader Richard en moeder Amy Cotter in Barton Cottages n° 2, in Sandgate. Zijn vader was een Ier en verdiende de kost als stukadoor. William nam in 1902 dienst bij het leger en werd soldaat bij het 1e bataljon van The Buffs ( East Kent Regiment ). Met zijn eenheid diende hij in India, Aden, Engeland en Ierland. In februari 1914 zat zijn diensttijd erop en werd hij overgeplaatst naar de reserve.

 

Na het uitbreken van de oorlog in augustus van dat zelfde jaar keerde hij terug naar de Buffs en dat ondanks dat hij maar één oog meer had! Hij had  voordien tijdens een café ruzie in Dover, waar hij geraakt werd met een stuk glas, het zicht in zijn rechteroog verloren. Ook zijn vijf broers namen dienst in het leger of de Royal Navy (marine). Zijn vroegere militaire ervaring zorgde er voor dat William al vlug bevorderd werd tot Acting Corporal (dienstdoend korporaal). Tijdens zijn dienst aan het Westelijk front werd hij tevergeefs voor een Distinguished Conduct Medal (DCM) aanbevolen.

 

In maart 1916 was  William Reginald Cotter actief bij het 6het  bataljon van The Buffs,  zijn bataljon maakte deel uit van de 37e  Brigade, 12e  Eastern Division (6e East Kents). Het was in die periode dat hij voor zijn moedige daad van 6-7 maart met het Victoria Cross (VC) werd onderscheiden. Zijn eenheid probeerde toen om  een  vijandelijke positie, bekend als de 'Triangle Crater,' in de buurt van de Hohenzollern  Redoubt bij Loos in te nemen. William werd tijdens het verloop van die actie zwaar gewond. Zijn been werd letterlijk van onder de knie weggerukt, en hij was ook verwond aan zijn beide armen. Ondanks zijn verwondingen zocht hij toch zijn weg naar vijftig meter verder gelegen krater. Toen hij daar aankwam kalmeerde hij er de aanwezige mannen en controleerde hun vuren. Hij gaf de nodige bevelen en veranderde de disposities van zijn mannen om zo te kunnen weerstaan aan een nieuwe vijandelijke tegenaanval. Hij hield twee uren stand op die positie, alleen wanneer de aanval wat geluwd was mochten zijn mannen haastig wat verbanden op  zijn verwondingen aanbrengen.Acting Corporal Cotter kon pas veertien uur later naar achteren gebracht worden, tijdens al die tijd had hij een vrolijk woord voor iedereen die bij hem passeerde. Het lijdt geen twijfel dat zijn moedig gedrag er meehielp om een kritieke situatie om te buigen en te redden.

 

William leefde nog lang genoeg om te weten dat hij met succes werd aanbevolen voor het VC. De onderscheiding werd hem door luitenant-generaal Sir Hubert Gough, de commandant van het Ie Corps, op zijn borst gespeld. Dat gebeurde op zijn bed in het ziekenhuis te Lillers. Doch zijn wonden waren zo ernstig dat hij uiteindelijk op 14 maart 1916 stierf, hij was 33. Hij werd begraven op de Lillers Communal Cemetery in de buurt van Bethune

 

 

 

 

 

Een foto van Reginald Cotter voor zijn 'ongeluk' in Dover. De VC medaille werd na zijn dood op deze foto 'gefotoshopt'.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op de foto, oa. een schoen gevonden in  de regio van Loos. Tentoongesteld tussen oorlogsschroot   in het privé museum 14/18 van Alexandre Villedieu te Loos-en-Gohelle. Een 'ander' verhaal van een onbekende die sneuvelde ? Of wie weet, misschien is die schoen tussen  al dit schroot die van William Reginald Cotter VC!?...

 

Meer artikels
De Ijzeren Oogst 'The Iron Harvest'. 01-02-2016
Geluveld (Zonnebeke) België.

Langsheen het ganse voormalige Westelijke Front, liggen er nog steeds blindgangers en allerhande achtergelaten munitie.

lees meer ...
Ravelnik Outdoor Museum WO1. 05-02-2018
Ravelnik Slovenië.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog lag hier de eerste Oostenrijks-Hongaarse verdedigingslijn van de Bovec sector.

lees meer ...
Vittoriale degli Italiani 'Arengo'. 06-02-2017
Gardone Riviera Italië.

Het 'Vittoriale Degli Italiani', gelegen in de stad Gardone Riviera (aan het Gardameer) is een park omschreven als 'het Heiligdom van de Italiaanse overwinningen’.

lees meer ...