Soca Slovenië.
Soca 'Der Heldenfriedhof'.
Soca Slovenië.

In het dorp Soča, achter de St. Joseph kerk, ligt het österreichisch-ungarische Soldatenfriedhof, in het Duits ook vaak betiteld als 'Der Heldenfriehof in Soča'. Op deze begraafplaats rusten er officieel 1.480 Oostenrijks-Hongaarse militairen en/of krijgsgevangenen. Velen overleden hier tijdens de Eerste Wereldoorlog in het militair lazaret dat zich toen in Soča bevond. De begraafplaats werd na de oorlog nog uitgebreid.

 

Een deel van de militairen die aan het front dicht bij Soča gewond raakten werden na de eerste zorgen, als ze die overleefden, voor verder onderzoek en behandeling overgebracht naar Soča. Velen stierven ook onderweg naar het hospitaal. De hygiëne in het lazaret was er alles behalve in orde en een aantal van hen stierven in het lazaret ten gevolge van een opgelopen infectie. Antibiotica was toen nog niet gekend! De overleden militairen werden achter de kerk achter de burgerlijke begraafplaats begraven.

 

Heel wat van de mannen die hier 'rusten' raakten gewond bij het bruggenhoofd Gorizia, gedurende de eerste zes slagen aan de Isonzo. Dus ook tijdens de vijfde Isonzo-slag die woede van 11 tot 16 maart 1916. In die periode trokken de Italianen opnieuw in de aanval ditmaal op het bruggenhoofd Gorizia en de hoogvlakte van Doberdò. Het lukte weer  niet om door de  Oostenrijks-Hongaarse verdediging te breken.

 

 

Een van de vele jongens die waarschijnlijk gedurende die 5e slag gewond raakte in de regio van Vrsic was Josef Knorr die diende bij het 21e  infanterie regiment K.U.K. Als we de datum van zijn overlijden bekijken zien we dat hij tien dag na het einde van 5e Isonzo-slag overleed op 26 maart 1916. Waarschijnlijk werd hij voor verdere verzorging opgenomen in het militaire hospitaal en bezweek hier ten gevolge van te zware verwondingen of door een opgelopen infectie. Ook Josef kreeg een plekje achter de St. Joseph kerk,... Werd de grafsteen van Josef achteraf geplaatst?  Het is quasi de enige nog overgebleven steen waar er een naam op staat. Voor de rest staan er op dit uitgestrekte en vrij verlaten en sober oord nog enkele willekeurig geplaatste naamloze kruisjes. Achter die kruisjes ligt een groot crucifix, het is vervaardigd met stenen en het wordt omringd door enkele kleine monumentjes die er de gevallenen van weleer eren.

 

Hier op het Heldenfriehof van Soča' rusten er ook 600 mannen die het slachtoffer werden van de gevechten in de regio van Javorca, zij werden ontzield tussen juni 1915 en oktober 1917. Men verzamelde hun namen via het Oostenrijkse Krijgsarchief in Wenen, dat gebeurde samen met de hulp van de gemeente Bovec en het Österreichische Schwarze Kreuz (ÖSK, het Oostenrijkse Zwarte Kruis is verantwoordelijk voor de zorg van de oorlogsgraven). Hun namen werden op een lijst verzameld en een kopie van deze namenlijst werd in het in het jaar 2.000 naar Soča gebracht. Deze herdenkingslijst werd hier toen op de begraafplaats, als een eeuwige herinnering, in een koperen gesoldeerde koker of kistje gestopt en begraven, daarbovenop kwam dan een gedenksteen.

 

 Requiescat in pace

 

 

 

Meer artikels
Fort Ertugrul Tabyasi. 02-03-2015
Seddülbahir Turkije.

Gallipoli (Turks: Gelibolu) is een schiereiland in het zuiden van Europees-Turkije, tussen de Golf van Saros en de Dardanellen. Tijdens de oorlog behoorde dit schiereiland tot het Ottomaanse Rijk dat een bondgenoot was van het toenmalige Duitse keizerrijk.

lees meer ...
New Zealand Salute. 02-01-2017
Zonnebeke België.

Na de blunder van Gallipoli werden de Anzacs in 1916 overgeheveld naar het Westelijk Front en namen er deel aan alle belangrijke acties van het Britse leger.

lees meer ...
Debout les morts. 06-04-2015
Bois Brûlé (Apremont-la-Forêt) Frankrijk.

Terwijl er in het begin van april 1915 belangrijke aanvallen plaatsvonden in het bos van Ailly, moest het 95e Franse infanterie regiment een afleidingsmaneuver uitvoeren in het Bois Brulé.

lees meer ...