Diksmuide België.
De Paxpoort.
Diksmuide België.

Met de puinresten van de gedynamiteerde IJzertoren (15-16 maart 1946) werd in 1949 op het voorterrein, in de IJzerbedevaartweide, de Paxpoort of Poort van Vrede gebouwd. Het ontwerp was van kunstschilder De Bondt en de uitvoering gebeurde door zijn broer, IG. Jan De Bondt, die ook de bouwleider was van de eerste IJzertoren.

 

De bouw duurde van 22 mei 1949 tot 1 oktober 1949. De paxpoort werd op de IJzerbedevaart van 20 augustus 1950 ingewijd. De ijzeren kransen bij de ingang herinneren ons aan de strafkampen van de Orne, Auvours, Fresnes en Cezembre  waar Vlaamse militairen tijdens W.O.I omwille van hun overtuiging heen werden gestuurd. Op de vier hoeken van de Paxpoort werden de beelden van de zgn. IJzersymbolen aangebracht. Deze expressionistische beelden waren afkomstig van de gedynamiteerde IJzertoren en waren van de hand van Karel Aubroeck.

 

De Ijzersymbolen zijn: Renaat De Rudder (oorlogsvrijwilliger die ondermeer de ellende van de Vlaamse soldaten beschreef), Joe English ( Vlaams tekenaar en kunstschilder , ontwerper van de Heldenhuldezerkjes voor de gesneuvelden), de gebroeders Edward en Frans Van Raemdonck (het Vlaamse symbool voor broederliefde),  Lode De Boninge (brancardier lid van de frontbeweging met de leuze 'recht door zee') en Frans Van der Linden (oorlogsvrijwilliger en Vlaams activist aan het front

Meer artikels
Prowse Point Military Cemetery. 19-06-2017
Ploegsteert (Comines-Warneton) België.

Tijdens de oorlog had de heuvelrug van Mesen (Messines Ridge) een strategische ligging, niet enkel omwille van de hoogte, maar ook door het systeem van ondergrondse versterkingen onder het vroegere klooster "Institut Royale".

lees meer ...
De Portugese Nationale Begraafplaats. 09-04-2018
Richebourg Frankrijk.

Niet ver van het Indian Memorial van Neuve-Chapelle langs de D947, tussen La Bassée en Estaires, valt een witte muur met daarin een imposante poort ons op.++ Achter het zwaar smeedijzeren hek ligt de Portugese militaire begraafplaats van Richebourg, recht tegenover deze begraafplaats staat een kapel die gewijd is aan Onze Vrouwe Rosario van Fatima.

                                                                                    

Het Britse opperbevel accepteerde in de eerste plaats uitsluitend materiële hulp uit Portugal en bleef terecht uiterst sceptisch over de voordelen van de inmenging van de kersverse Portugese Republiek voor de geallieerde strijdkrachten. De toenemende logistieke problemen van de geallieerden leiden in december 1915 echter tot het verzoek van Groot-Brittannië om alle in Portugese havens aangemeerde Duitse schepen te vorderen. Dit gebeurde op 24 februari 1916 en op 9 maart verklaarde Duitsland de oorlog aan Portugal. Het nieuwe Portugal zette hiermee zijn eerste stappen op het internationale oorlogstoneel. Deze eerste stappen op het internationale toneel werden gezien als een middel om de nationale eenheid te versterken en de legitimiteit van het republikeinse bewind te bekrachtigen. De republiek leed namelijk onder monarchistische opstanden en werd ook geteisterd door een zware economische crisis. Frankrijk slaagde erin om zijn Britse bondgenoot te overtuigen de Portugese versterkingen toch te accepteren en dus werd een Portugees Expeditieleger samengesteld en getraind. Het Portugees Expeditieleger, onder bevel van generaal Tamagnini, kwam in februari 1917 aan in Brest en werd gelegerd bij Aire-sur-la-Lys (in de Pas-de-Calais). Het sloot zich aan bij de 11e divisie van het 1e Britse leger van generaal Horne. In oktober 1917 telde het Portugees Expeditieleger 56.500 mannen. De Portugese staf installeerde zich in het landgoed La Peylouse in Saint-Venant. De Portugese manschappen en officieren maakten er kennis met de loopgraven, die lagen in het dal van de Leie  en waren constant vochtig en modderig. De door hen te verdedigen zone was een natte vlakte gelegen tussen de Leie en het kanaal van La Bassée. De manschappen, die onder Brits bevel stonden, konden zich maar moeilijk aan de barre weersomstandigheden van de winter 1917-1918 aanpassen, de moed zakte hen al snel in de schoenen! Om diverse redenen werd de aanvoer van versterkingen uit Portugal steeds complexer. Ze hadden ook een tekort aan officieren. De gevallen van insubordinatie namen er sterk toe! 

 

 

Juist in dat Leie-dal waar de Portugezen lagen, ze stonden op het punt om door de Britten afgelost te worden, ontketende het Duitse leger op 9 april 1918 de operatie ‘Georgette’. De Duitsers deden dat in de hoop om een beslissende overwinning af te dwingen en dat nog vóór de massale aankomst van de Amerikaanse troepen. De tien Duitse divisies bestormden in drie opeenvolgende aanvalsgolven de twee onvoltallige en zeer slecht geleide Portugese divisies. Op die ene dag verloor Portugal 7.500 man aan doden en gewonden, maar de meesten van hen werden krijgsgevangen genomen. De overblijvende Porutgezen hielden de volgende dag nog samen met de Schotten stand bij La Couture, en trokken zich dan pas terug. Op 13 april werden Portugese eenheden uitgezonden om de 14e en 16e Britse divisies tussen Lillers en Steenbeke te ondersteunen. De Duitsers namen Estaires, Armentières en Bailleul in, maar liepen vast bij Béthune en Hazebrouck. Het offensief werd op 18 april 1918 gestaakt.

 

 

De Portugezen namen nog deel, als één divisie, aan het geallieerde offensief van 1918. Bij het afkondigen van het staakt-het-vuren op 11 november 1918 waren de Portugezen doorgedrongen tot bij de Schelde in België. Op een totaal van ongeveer 56.500 gemobiliseerde mankrachten betreurde Portugal in 1918 ongeveer 2.100 doden, 5.200 gewonden en 7.000 krijgsgevangenen. 1.831 van de omgekomen Portugezen rusten op de Camitario Militar Portugues in Richebourg-l'Avouè, één van de weinige militaire dodenakkers die de inzet van Portugal in de Eerste Wereldoorlog herdenkt. De stoffelijke resten werden in Richebourg tussen 1924 en 1938 samengebracht. De lijken kwamen o.a. van op de Franse begraafplaatsen uit Le Touret, Ambleteuse, Brest, … en het Belgische Doornik, maar er werden ook stoffelijke resten van krijgsgevangene uit Duitsland naar hier overgebracht. De muur en de poort werden in 1935 opgericht met ingevoerde materialen uit de Portugal.

 

 

Op Boulogne Eastern Cemetery ( Boulogne-sur-Mer) werden ook 140 Portugezen begraven rond een  kleine memorial. Het hoofdkwartier van het Portugese expeditieleger was gevestigd in Ambleteuse ten noorden van Boulogne.

 

lees meer ...
Graf Mustafa Endi. 14-09-2015
Helles Turkije.

De vallei van de Falcon stroom (Sahindere) die een van de zijrivieren van de Onion (Soganli) stroom is, lag dicht bij het front maar kon niet rechtstreeks getroffen worden door het vijandelijke vuur.

lees meer ...