Rovereto Italië.
Ossario di Castel Dante.
Rovereto Italië.

Op de heuvel enkel kilometers van de stad Roverto werd het kasteel van de familie Castelbarco Lizzana opgetrokken. De dichter Dante Alighieri was rond 1310 te gast in het kasteel. Hier vond hij de inspiratie voor zijn 'Goddelijke Komedie'.  

 

Tussen 25 en 28 september 1915 slaagden de Italiaanse troepen (114e infanterie regiment) Mantova) erin om deze door de Oostenrijkers fel verdedigde heuvel in te nemen. De Italianen versterkten hun nieuwe positie met loopgraven. Tijdens het  Oostenrijkse - Hongaarse offensief van 15 en 16 mei 1916, heroverden de Oostenrijkers de heuvel. 

 

 

Op de plaats waar men het ossuarium bouwde lag er een Oostenrijkse begraafplaats uit WO I. In de nabijheid zien we er nog de weinige overblijfselen van de middeleeuwse kasteelruïne van de Heren van Lizzana (Castel Dante). Het heiligdom bevat de stoffelijke resten van meer dan 20.000 gesneuvelden uit WO I., en dat zowel van Italiaanse, Oostenrijkse, Hongaarse als Tsjechische militairen. Ongeveer de helft van de lichamen konden niet geïdentificeerd worden. De mannen die hier rusten werden allemaal vanuit nabijgelegen begraafplaatsen naar hier overgebracht.  Ook de lichaamsresten van twee van de bekendste Italiaanse martelaren werden naar hier gebracht en bijgezet: dat waren Damiano Chiesa en Fabio Filzi.  

 

Damiano Chiesa werd geboren in 1894 te Rovereto dat toen nog bij het Oostenrijkse rijk behoorde.  Hij studeerde in Turijn en Genua en nam deel aan politieke activiteiten voor de annexatie van Trentino Italië. Toen de oorlog uitbrak melde hij zich bij het Italiaanse leger. Damiano was tweede luitenant van de artillerie. Op 17 mei 1916 werd hij door de Oostenrijkers gevangen genomen. Hij werd voor de krijgsraad gebracht maar weigerde zijn Oostenrijkse nationaliteit te bekennen. Op 19 mei 1916 werd hij geëxecuteerd voor hoogverraad. 

 

 

Fabio Filzi geboren in Pazin (Istrië) 1884, verhuisde naar Rovereto met zijn familie, hij werd advocaat. Tijdens zijn leven zette hij zich in voor de Italiaanse zaak tegen het Oostenrijkse- Hongaarse rijk. In de oorlog liep hij over van het Oostenrijkse - Hongaarse leger om vrijwillig dienst te nemen in het Italiaanse leger.

 

 

 

Op 10 juli 1916 werd hij samen met Cesare Battisti gevangengenomen door de Oostenrijkers. Beiden werden opgehangen op 12 juli 1916 voor hoogverraad. 

 

 

Meer artikels
Buttes New British Cemetery. 18-09-2017
Polygoonbos (Zonnebeke) België.

Enkele dagen voor 26 september 1917 bereidden de mannen van de Vijfde Australische Divisie zich voor op een aanval op Polygon Wood.

lees meer ...
Chunuk Bair New Zealand Memorial & Ataturk Memorial. 10-08-2015
Chunuk Bair Turkije.

De aanval op Chunuk Bair die op 6 augustus ’15 begon werd uitgevoerd door twee colonnes van de New Zealand Infantry Brigade.

lees meer ...
Essex Farm Cemetery 'Snow & Roses'. 14-12-2015
Boezinge ( Ieper) België.

Arthur Gorden Cohen was van Russisch Joodse afkomst en werd geboren in de loop van de winter van 1892 – ‘93 in het Britse Bradford.

lees meer ...