Vaux-devant-Damloup   Frankrijk.
Fort Vaux.
Vaux-devant-Damloup Frankrijk.

02 juni 1916 het fort Vaux werd bedreigd langs drie kanten: ten Westen via het bois Fumin, ten Noorden via de loopgrachten voor het fort, ten Oosten via Damloup. De Fransen voerden een tegenaanval uit naar het bois Fumin en R2 (versterkte stelling) maar die mislukte. De Duitsers geraakten tussen de versterkte stelling R1 (die nog stand zou houden tot de nacht van 08 op 09 juni) en het fort. Tegen de middag hadden een 40-tal Duitse infanteristen ( 50e I.D. = IR 39, IR 53, IR 158 ) zich inge­graven bovenop het fort. 's Nachts kregen zij versterking en werden er mitrailleurs geplaatst. De mannen in het fort verdedigden zich hardnekkig. Vanuit de Franse linies ondernam men tegenaanvallen om het fort te ontzetten. Het fort kon alleen nog communiceren via zijn duiven en met lichtsignalen in de richting van Souville. De Franse kanonnen bestookten de Duitse aanvalstroepen met een spervuur waardoor ze in dekking moesten blijven liggen en niet konden oprukken.

 

Op 03 juni veroverden de Duitsers de Noordwestelijke en Noordoostelijke fortbunkers, het gevecht ging nu verder in de twee ondergrondse gangen naar de Kazerne van het fort. Het garnizoen (6e compagnie 142e RI), onder bevel van commandant Raynal verdedigde zich dapper. General Lebrun, de bevelhebber van de sector, beval een tegenaanval. Maar van die slecht geleide aanval kwam niets terecht.

 

Zondag 04 juni, de Duitsers gebruikten vlammenwerpers om de Fransen uit te roken maar dit mislukte omdat de luchtstroom van in het fort de rookwolken naar buiten sloeg en de aanvallers belemmerde in hun acties. De Fransen ondernamen opnieuw een aantal tegenaanvallen maar ze werden opgewacht door Duitse versterkingen die in man tegen man gevechten de aanvallers terugdreven. Het Franse bombardement belemmerde de Duitsers opnieuw in hun bewegingen.

 

Raynal stuurde z'n laatste duif uit met de volgende boodschap:  Nous tenons toujours, mais nous subissons une attaque, par lez gaz et les fumées, très  dangereuse.  IL y a urgence à nous dégager. Faites-nous  donner de suite communication par Souville qui ne répond pas à nos appels... C' est notre dernier pigeon!”

 

 Het gebrek aan water begon ernstig te worden. In de nacht van 4 op 5 juni ontsnapte een deel van de overbodige bezetting uit het fort. Aspirant Buffet en sergeant Fretté beslisten om terug te keren naar fort Vaux en er de strijd verder te zetten…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maandag 05 juni, meter na meter drongen de Duitsers het fort binnen, Fransen verdedigden er zich koppig!  De voornaamste zorg van Majoor Raynal was de beperkte hoeveelheid aan drinkwater. De inhoud van de watertank was veel minder dan het peilglas aangaf, het rantsoen van een liter per dag werd teruggebracht tot 1/8 liter, de gewonden kregen het dubbele. De maand juni begon met warm weer waar door ook de Duitsers dorst leden. Op het slagveld was het drinkbaar water schaars, alles moest worden aangevoerd. Daarbij kwam nog dat er lyddiet zat in de ontploffende projectielen op het slagveld, deze chemische stof was zeer dorst verwekkend. Sommigen beweerden dat op het slagveld bij Verdun de Duitsers ruilden met de Fransen, ze wisselden sigaretten en sigaren om voor veldflessen met drinkwater…

 

Meer artikels
Royal East Kent Mounted Rifles War Memorial. 14-05-2018
Canterbury Verenigd Koninkrijk.

Het monument op de foto, onthuld in 1922, eert de mannen van het Royal East Kent Mounted Rifles die streden in WOI.

lees meer ...
Montfaucon-d'Argonne (Village Détruit). 29-09-2014
Frankrijk.

Het vernietigde dorp Montfaucon ligt in de Argonne. Een natuurlijke regio in Frankrijk,  van ongeveer 2150 km² met bossen en vijvers verspreid over de departementen van de Marne, de Ardennen en de Maas. In dat duister donker woud met dicht verward struikgewas en diepe dalen ontstond in september – oktober 1914 een bijzonder soort gevecht.

lees meer ...
Oeren Belgische militaire begraafplaats. 16-05-2016
Oeren (Alveringem) België.

Dr. Maurice Duwez, alias Max Deauville, was getuige van een begrafenis in Oeren.

lees meer ...