Vaux-devant-Damloup   Frankrijk.
Fort Vaux.
Vaux-devant-Damloup Frankrijk.

02 juni 1916 het fort Vaux werd bedreigd langs drie kanten: ten Westen via het bois Fumin, ten Noorden via de loopgrachten voor het fort, ten Oosten via Damloup. De Fransen voerden een tegenaanval uit naar het bois Fumin en R2 (versterkte stelling) maar die mislukte. De Duitsers geraakten tussen de versterkte stelling R1 (die nog stand zou houden tot de nacht van 08 op 09 juni) en het fort. Tegen de middag hadden een 40-tal Duitse infanteristen ( 50e I.D. = IR 39, IR 53, IR 158 ) zich inge­graven bovenop het fort. 's Nachts kregen zij versterking en werden er mitrailleurs geplaatst. De mannen in het fort verdedigden zich hardnekkig. Vanuit de Franse linies ondernam men tegenaanvallen om het fort te ontzetten. Het fort kon alleen nog communiceren via zijn duiven en met lichtsignalen in de richting van Souville. De Franse kanonnen bestookten de Duitse aanvalstroepen met een spervuur waardoor ze in dekking moesten blijven liggen en niet konden oprukken.

 

Op 03 juni veroverden de Duitsers de Noordwestelijke en Noordoostelijke fortbunkers, het gevecht ging nu verder in de twee ondergrondse gangen naar de Kazerne van het fort. Het garnizoen (6e compagnie 142e RI), onder bevel van commandant Raynal verdedigde zich dapper. General Lebrun, de bevelhebber van de sector, beval een tegenaanval. Maar van die slecht geleide aanval kwam niets terecht.

 

Zondag 04 juni, de Duitsers gebruikten vlammenwerpers om de Fransen uit te roken maar dit mislukte omdat de luchtstroom van in het fort de rookwolken naar buiten sloeg en de aanvallers belemmerde in hun acties. De Fransen ondernamen opnieuw een aantal tegenaanvallen maar ze werden opgewacht door Duitse versterkingen die in man tegen man gevechten de aanvallers terugdreven. Het Franse bombardement belemmerde de Duitsers opnieuw in hun bewegingen.

 

Raynal stuurde z'n laatste duif uit met de volgende boodschap:  Nous tenons toujours, mais nous subissons une attaque, par lez gaz et les fumées, très  dangereuse.  IL y a urgence à nous dégager. Faites-nous  donner de suite communication par Souville qui ne répond pas à nos appels... C' est notre dernier pigeon!”

 

 Het gebrek aan water begon ernstig te worden. In de nacht van 4 op 5 juni ontsnapte een deel van de overbodige bezetting uit het fort. Aspirant Buffet en sergeant Fretté beslisten om terug te keren naar fort Vaux en er de strijd verder te zetten…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maandag 05 juni, meter na meter drongen de Duitsers het fort binnen, Fransen verdedigden er zich koppig!  De voornaamste zorg van Majoor Raynal was de beperkte hoeveelheid aan drinkwater. De inhoud van de watertank was veel minder dan het peilglas aangaf, het rantsoen van een liter per dag werd teruggebracht tot 1/8 liter, de gewonden kregen het dubbele. De maand juni begon met warm weer waar door ook de Duitsers dorst leden. Op het slagveld was het drinkbaar water schaars, alles moest worden aangevoerd. Daarbij kwam nog dat er lyddiet zat in de ontploffende projectielen op het slagveld, deze chemische stof was zeer dorst verwekkend. Sommigen beweerden dat op het slagveld bij Verdun de Duitsers ruilden met de Fransen, ze wisselden sigaretten en sigaren om voor veldflessen met drinkwater…

 

Meer artikels
Grootebeek British Cemetery. 'Pte John Lynn VC DCM'. 27-04-2015
Reningelst (Poperinge) Belgiƫ.

John Lynn VC (1888 - 1915), soldaat bij het 2de battalion van het Lancashire Regiment verdiende op 02 mei 1915 het Victoria Cross.

lees meer ...
The Beach Cemetery'The Man with a Donkey'. 11-05-2015
Ariburnu Turkije.

The Beach cemetery bevind zich in het gebied dat in 1915 bekend was als Hell Spit, het situeert zich aan de zuidelijke punt van Anzac Cove, de graven liggen tussen de Kelia - Suvla Road en het strand.

lees meer ...
Gemeentelijke Begraafplaats Zonnebeke. 02-03-2015
Zonnebeke Belgiƫ.

Voor de Zonnebekenaars was de winter voorbij, het was een seizoen geweest met afwisellende weersperioden, met voedsel tekort en een gebrek aan verwarming.

lees meer ...