Douaumont  Frankrijk.
Tranchée des Baïonettes.
Douaumont Frankrijk.

Op 12 juni 1916 maakte dit stukje loopgraaf deel uit van de posities die ten westen van Douaumont een vooruitspringende uitloper vormden.  De Duitsers wilden absoluut deze stellingen uitschakelen, zodat hun op 23 juni geplande hoofdoffensief vlotter zou verlopen. Twee bataljons van het Franse 137e R.I. (Regiment d’Infanterie) die sinds 10 juni ter plaatse waren, doorstonden er een vreselijk bombardement. Waarschijnlijk werden er hier wel een aantal manschappen van het 137e  R.I., zoals dat helaas vaak voorkwam, verpletterd en levend begraven. Terwijl hun geweren met de opgestoken bajonet nog boven de rand van de loopgraaf uitstaken, bleven ze dood op de bodem van deze loopgraaf liggen.

 

Een ooggetuige, luitenant Poliman die daar in diezelfde periode had gevochten, verklaarde na de oorlog dat de overlevenden van een compagnie van het 137e R.I. zich na zware gevechten hadden overgegeven aan de Duitsers. De loopgraaf lag inderdaad vol met gesneuvelden en werd door de Duitsers dichtgegooid. Zij lieten de geweren met opgezet bajonet boven de toegedekte loopgraaf uitsteken zodat deze plek later zou kunnen teruggevonden worden. Er zouden 39 bajonetten boven de loopgraaf hebben uitgestoken.

 

Een voormalig commandant van het regiment bezocht in 1919 het slagveld en ontdekte de rij uitstekende bajonetten en concludeerde dat de soldaten die zich in deze loopgraaf bevonden hier levend begraven moesten zijn. Hij maakte het verhaal wereldkundig en kranten van over de hele wereld publiceerden artikelen over deze tragedie. Hiermee was een legende geboren. De rijke Amerikaanse bankier Gerard F. Rand las het bericht en werd zo geraakt door dit drama dat hij uit eigen middelen een bedrag van 500.000 Fr. fr. ter beschikking stelde voor de bouw van een monument ter ere van deze Franse helden. Rand heeft het gedenkteken nooit gezien. Kort na de ondertekening van de cheque kwam hij door een vliegtuigongeluk om het leven. Tijdens de bouw werden 57 lijken gevonden. Hiervan werden er 40 geïdentificeerd, die werden overgebracht naar de begraafplaats van Fleury. De niet geïdentificeerde lichamen bleven in de loopgraaf. Onder hen bevonden zich de stoffelijke resten van vier officieren. De bajonetten werden herplaatst, de geweren niet. Omdat de bajonetten voortdurend gestolen werden door souvenirjagers staan er tegenwoordig houten kruisen op het graf waarop de tekst: “Soldat inconnu” vermeld staat.

 

 

 

Meer artikels
Tranchée de Calonne 'Het Franse massagraf met Alain Fournier'. 22-09-2014
Saint-Remy-la-Calonne. Frankrijk.

Hoewel de naam een loopgraaf doet vermoeden is de  'tranchée de Calonne'   een bosweg,  van ongeveer 25 km lang en loopt tussen Mesnil-sous-les Côtes en Vigneulles-lès-Hattonchâtel  (Lorraine Fr). In de 18e eeuw liet Charles Alexandre de Calonne, deze weg aanleggen als rechtstreekse verbinding naar zijn kasteel, hij was de minister van financiën van Lodewijk XVI. In WO 1 werd er langs deze weg op verschillende plaatsen gevochten.

lees meer ...
Son Ok Aniti. (Last Arrow Memorial) 01-06-2015
Helles Turkije.

Het drie meter hoge monument, Last Arrow,  werd gebouwd in 1948.

lees meer ...
Hexenweiher Friedhof. 25-06-2018
Tête des Faux Frankrijk.

De Tête des Faux (in het Duits Buchenkopf) is een van de hoogste bergtoppen in de Vogezen,1208 meter.

lees meer ...