La Boisselle Frankrijk.
The Lochnagar Crater 'herdenkingsplechtigheid 1 juli'.
La Boisselle Frankrijk.

De eerste juli breekt aan en iedereen is klaar voor de strijd... Het was een mooie dag... en toen bliezen ze de mijn op...en toen klonk het fluitje van de officieren dat de infanterie de loopgraven uit moest. En geloof je me als ik je vertel dat sommigen van onze infanteristen nooit verder kwamen dan de bovenrand van de borstwering, want... de mijn had de Duitse mitrailleurs niet gedeerd en er waren er zoveel van, en ze waren zo opgesteld dat ze kruiselings vuurden, de infanterie werd door dat moorddadige vuur neergemaaid als graan onder de zeis van de boer... Ik heb nog nooit zoiets gezien en hoop dat niemand zoiets ooit nog eens hoeft te zien'.

Soldaat James Walton, 11 th Suffolk Regiment.

 

 

Op 1 juli 1916 om 7u28 veroorzaakte de explosie van de 'Lochnagar' mijn een gigantische krater waardoor er dichtbij verschillende van de Duitse posities van 'Schwaben Höhe' instortten, in ieder ineengezakt schuilhol zaten ongeveer 35 man.Daarmee werd bijna een complete Duitse infanteriecompagnie vernietigd. De verwoesting  in de regio  was echter  beperkt, waardoor de  Duitsers  zich vlug hergroepeerden en de aanvallen op het dorp la Boisselle  mislukten. Tien minuten na het fluitsignaal voor de aanval was meer dan driekwart van de eerste Britse aanvalsgolf gesneuveld of verwond. 

 

Aan de Duitse kant was luitenant-kolonel Kienitz getuige van de aanval:

'Onze machinegeweren en infanterie wachtten in stilte tot onze tegenstanders naderbij kwamen. En toen, op een meter van de loopgraven , kregen de gesloten  vijandelijke gelederen plotseling een orkaan van vuur van de mitrailleurs en het gerichte vuur van de individuele geweren over zich heen. Sommigen stonden open en bloot op de borstwering en wierpen handgranaten naar de vijand die voor hen uit in dekking lag. Een ogenblik later leek het alsof de strijd helemaal was afgelopen. Toen droop de vijand af, eerst in kleien groepjes, daarna in drommen richting Bécourt. Het leek alsof alle Britten probeerden te vluchten naar waar ze vandaan waren gekomen. Ze werden aangespoord en hard geraakt door het vuur van onze infanteristen en mitrailleurschutters. Sommigen van ons voerden gedurfde aanvallen uit op de vijand en maakten krijgsgevangenen. Onze wapens vuurden twee uur lang onophoudelijk. Daarna ebde de strijd weg.'

 

Op 3 juli vielen de Britse troepen nogmaals aan, terug slaagden ze er niet in de dorpen La Boiselle en Ovillers  in te nemen.  In de nacht van 3 juli vielen Britse troepen opnieuw La Boiselle en Ovillers aan. Dit was de eerste aanval s' nachts aan de Somme in de hoop de vijand te kunnen verrassen.  Bij La Boiselle  slaagden de Britten  erin het dorp te bereiken. Tussen de ruiïnes zaten veel Duitse sluipschutters verscholen in hun loopgraven. De Duitsers wisten de aanval af te slaan en maakten veel slachtoffers. De aanvallende troepen moesten zicht terug trekken tot bijna aan het beginpunt. Er vielen ongeveer duizend doden en gewonden. Op 6 juli slaagden de Britten er uiteindelijk in, nadat ze zware verliezen hadden geleden, om de krater en het dorp La Boisselle te veroveren.

 

De krater nu is één van de grootste littekens in het landschap van het vroegere West Front, een stille herinnering aan het leed van allen in WOI. Ieder jaar op 1 juli vindt er een herdenkingsplechtigheid plaats. Deze herdenking staat vooral in het teken van vrede, broederschap en verzoening tussen alle naties die aan het Westelijk Front vochten.

 

 

Meer artikels
Autel de la Patrie. 04-09-2017
Hartmannswillerkopf ( Vieil Armand) Frankrijk.

Het altaar van het vaderland is oorspronkelijk een symbool van het burgerschap en de natie tijdens de Franse Revolutie.

lees meer ...
Son Ok Aniti. (Last Arrow Memorial) 01-06-2015
Helles Turkije.

Het drie meter hoge monument, Last Arrow,  werd gebouwd in 1948.

lees meer ...
Ex Cimitero Austro-Ungarico-Italiano. 13-11-2017
Magnaboshi (Cesuna) Italiƫ.

Deze verlaten begraafplaats ligt tegenover de Britse Begraafplaats Magnaboschi.

lees meer ...