Souville (Fleury-devant-Douaumont) Frankrijk.
Souville Monument 'De gewonde leeuw'.
Souville (Fleury-devant-Douaumont) Frankrijk.

De gewonde leeuw, het monument van de 130ste divisie, op wiens voetstuk de nummers van alle in deze sector ingezette divisies zijn gebeiteld, geeft dit uiterste punt van het Duitse offensief aan.  Het staat op weinige meters van het kruispunt St. Fine, waar zich voor 1914 nog de ruïnes van een kapelletje bevond. Niet ver van de leeuw rust nu de ruïne van het Fort van Souville.

 

Van 21 april tot 21 juni 1916 sloegen ongeveer 38.000 artilleriegranaten van alle kalibers, ook gasgranaten, in op het fort. Vanaf midden juni tot het einde van juli werden de beschietingen alleen maar erger, want het fort was nu ook aanvalsdoel. De Duitsers versterkten hun aanvallen want als dit fort was ingenomen dan lag de weg naar Verdun zo goed als open. De toestand in het fort was verschrikkelijk, maar gelukkig kwam er onverwachte versterking opdagen. Een compagnie van het Franse 7e Infanterie Regiment kwam op de weg naar het front voorbij Fort de Souville. Ze hadden grote verliezen geleden, er was nog slechts één officier over, luitenant Dupuy.

 

Hij besloot om met de rest van zijn compagnie onderdak te zoeken in het fort. De situatie was er afschuwelijk, de fortcommandant was aangetast door het gas. Luitenant Dupuy besefte het belang van het fort, hij nam het commando over en organiseerde de verdediging. Hij verdeelde de vermoeide bemanning zo goed als mogelijk was over hun posten en stuurde een boodschapper naar de staf. Op 12 juli om half zeven in de ochtend kwam de verwachte grote aanval op het tot puin geschoten fort. Delen van het Duitse infanterieregiment 140 rukten op van de kapel van St. Fine en beklommen de heuvel met daarop Fort de Souville.  Ze leden zware verliezen en kwamen verspreid aan bij de kapotgeschoten gracht van het fort. Hierop volgde een harde strijd, handgranaten vlogen over en weer. De artillerie van beide kanten sloeg in tussen de troepen, die tot de uitputting of tot de dood toe vochten. De Duitse stormtroepen kwamen niet verder. De overgebleven Duitsers trokken zich terug of lieten zich gevangen nemen. Het fort had stand gehouden, en de vastberadenheid van luitenant Dupuy was hierbij zeer belangrijk geweest. Het garnizoen van het fort verloor tussen 10 en 12 juli 6 officieren en 283 manschappen. 

 

Meer artikels
Ossuarium Caporetto ( Kobarid). 30-10-2017
Kobarid Sloveniƫ

De twaalfde slag aan de Isonzo was de laatste actie aan het Isonzo Front. De slag werd uitgevochten tussen  24 oktober en  12 november en vond plaats bij het huidige Kobarid (Caporetto in het Italiaans).

lees meer ...
Monument aux enfants de Verdun morts pour la France 'On ne passe pas'. 19-12-2016
Verdun Frankrijk.

In de stad Verdun sur Meuse werd na de oorlog en na de heropbouw, in het midden van de verbrede Rue Mazel, een plein aangelegd.

lees meer ...
Deutscher Soldatenfriedhof St-Mihiel. 18-01-2016
Gobbesart (Saint-Mihiel) Frankrijk.

De Duitsers trokken op 20 september 1914, ten noordoosten van Saint-Mihiel, ten aanval op de hoger gelegen gebieden langs de Maas.

lees meer ...