Souville (Fleury-devant-Douaumont) Frankrijk.
Souville Monument 'De gewonde leeuw'.
Souville (Fleury-devant-Douaumont) Frankrijk.

De gewonde leeuw, het monument van de 130ste divisie, op wiens voetstuk de nummers van alle in deze sector ingezette divisies zijn gebeiteld, geeft dit uiterste punt van het Duitse offensief aan.  Het staat op weinige meters van het kruispunt St. Fine, waar zich voor 1914 nog de ruïnes van een kapelletje bevond. Niet ver van de leeuw rust nu de ruïne van het Fort van Souville.

 

Van 21 april tot 21 juni 1916 sloegen ongeveer 38.000 artilleriegranaten van alle kalibers, ook gasgranaten, in op het fort. Vanaf midden juni tot het einde van juli werden de beschietingen alleen maar erger, want het fort was nu ook aanvalsdoel. De Duitsers versterkten hun aanvallen want als dit fort was ingenomen dan lag de weg naar Verdun zo goed als open. De toestand in het fort was verschrikkelijk, maar gelukkig kwam er onverwachte versterking opdagen. Een compagnie van het Franse 7e Infanterie Regiment kwam op de weg naar het front voorbij Fort de Souville. Ze hadden grote verliezen geleden, er was nog slechts één officier over, luitenant Dupuy.

 

Hij besloot om met de rest van zijn compagnie onderdak te zoeken in het fort. De situatie was er afschuwelijk, de fortcommandant was aangetast door het gas. Luitenant Dupuy besefte het belang van het fort, hij nam het commando over en organiseerde de verdediging. Hij verdeelde de vermoeide bemanning zo goed als mogelijk was over hun posten en stuurde een boodschapper naar de staf. Op 12 juli om half zeven in de ochtend kwam de verwachte grote aanval op het tot puin geschoten fort. Delen van het Duitse infanterieregiment 140 rukten op van de kapel van St. Fine en beklommen de heuvel met daarop Fort de Souville.  Ze leden zware verliezen en kwamen verspreid aan bij de kapotgeschoten gracht van het fort. Hierop volgde een harde strijd, handgranaten vlogen over en weer. De artillerie van beide kanten sloeg in tussen de troepen, die tot de uitputting of tot de dood toe vochten. De Duitse stormtroepen kwamen niet verder. De overgebleven Duitsers trokken zich terug of lieten zich gevangen nemen. Het fort had stand gehouden, en de vastberadenheid van luitenant Dupuy was hierbij zeer belangrijk geweest. Het garnizoen van het fort verloor tussen 10 en 12 juli 6 officieren en 283 manschappen. 

 

Meer artikels
Monument Bois d'Ailly. 18-05-2015
Bois d'Ailly Frankrijk.

In het bos van Ailly (Bois d'Ailly) gelegen onder de Franse stad Saint-Mihiel, ligt de legendarische Tranchée de la Soif (loopgraaf van de dorst).

lees meer ...
Black Watch Corner. 10-11-2014
Zonnebeke Belgiƫ.

Op 3 mei 2014 werd op Black Watch Corner te Zonnebeke een herinneringsmonument ter ere van het Black Watch Regiment ingehuldigd.

lees meer ...
Considera Israel pro his qui mortui sunt super excelsa tua vulnerati. 11-12-2017
Ablain Saint-Nazaire Frankrijk.

Op de hoogvlakte bij Ablain-Saint-Nazaire staat een aan Onze Lieve Vrouw van Loreto gewijd bedehuis.

lees meer ...