Ploegsteert (Comines-Warneton)  België.
Mud Corner Cemetery.
Ploegsteert (Comines-Warneton) België.

Langs de weg even buiten Ploegsteert Bos ligt Mud Corner Cemetery. Deze  kan men gerust  een Anzac begraafplaats noemen, want behalve één van de 85 militairen die hier begraven liggen, zijn het allemaal Australiërs en Nieuw-Zeelanders. Zij hebben een graf maar veel gesneuvelden werden nooit teruggevonden, af en toe vind men bij wegen-of bouwwerken en bij archeologische opgraving nog resten van gesneuvelden terug.

 

In augustus 2008  vonden archeologen te Ploegsteert het lichaam van een onbekende militair terug. Hij droeg nog de resten van zijn uniform en uitrusting. Het was duidelijk een Australiër, een infanterist,   maar zijn identificatieplaatje beschadigd en onleesbaar. Uit de locatie van de stoffelijke resten wisten de onderzoekers al vlug bij welke eenheid de onbekende militair moest gediend hebben. Het werd ook vlug duidelijk wanneer hij ongeveer gestorven was want zijn eenheid, het 33nd Battalion van het Australian Imperial Force, verbleef slechts heel even op deze locatie. Ook de voorwerpen die de onbekende bij zich had toen hij sneuvelde vertelden een aantal zaken over hem. Hij droeg geen helm, waarschijnlijk verkoos hij het om zijn Australian Slouch Hat (typische Australische hoed) te dragen, het symbool van de Australische troepen. In zijn rugzak vonden ze o.a. de resten van een Duitse pinhelm die hij waarschijnlijk als souvenir meesleurde.

 

 

Onderzoekers van de universiteiten van Cranfield, Oxford en ook Leuven onderzochten de beenderen van de gesneuvelde. Aan de hand van het tandglazuur konden onderzoekers van de K.U. Leuven echter vaststellen in welk deel van Australië de soldaat moest zijn geboren. Samen met fysisch antropologisch onderzoek leidde dit onderzoek tot een beperkt aantal kandidaten in de lijst van vermisten voor DNA-onderzoek. Het DNA van familieleden van deze vermiste kandidaten werd vergeleken met het DNA van de onbekende militair. Het onderzoek had succes, de onbekende kon geïdentificeerd worden, hij was Private (soldaat) Alan James Mather uit Invernel, New South Wales.

 

 

Zijn naam stond vermeld op paneel 23 van de Menenpoort in Ieper. Alen was 37 jaar oud toen hij sneuvelde op 8 juni1917, hij kwam om door granaatvuur. Alan was nooit getrouwd en zijn oudste nog levende familielid was zijn nichtje Kath Mitchell, de dochter van Alan's zuster Marion, die geboren was op 16 juni 1913 die uiteindelijk de sleutel zou zijn bij het DNA onderzoek en van Alan’s toekomst. Hij werd op 22 juli 2010, om 11uur, met militaire eer herbegraven op de Britse begraafplaats Prowse Point in Ploegsteert  vlak bij Mud Corner Cemetery.

 

Voor hij gevonden werd, stond zijn naam vermeld op de Menenpoort op paneel 23. In de toekomst zal zijn naam verdwijnen van de paneel tijdens renovatiewerken aan de paneel.

 

Meer artikels
Monument van de 152e RI 'Diables Bleus'. 16-03-2015
Hartmannswillerkopf (Vieil Armand) Frankrijk.

Op de Hartmannswillerkopf begon de strijd al in de tweede helft van december 1914, dat gebeurde weliswaar op kleine schaal, het waren vooral Duitse en Franse patrouilles die elkaar op de berg tegenkwamen en slaags raakten.

lees meer ...
Gebroken Heldenhuldezerk 11-12-2017
Diksmuide België.

In de crypte van de IJzertoren, ligt onder een gelijkaardige heldenzerk als die van op de foto, maar dan een ongeschonden exemplaar, de stoffelijke resten van Renaat De Rudder.

lees meer ...
Tyne Cot Cemetery 'Herbegrafenis van 3 Zuid Afrikanen'. 06-07-2015
Passendale (zonnebeke) België.

Op dinsdag 09 juli 2013 werden in de ochtend drie onbekende Zuid-Afrikaanse slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog op de Britse militaire begraafplaats Tyne Cot in Passendale begraven.

lees meer ...