Hartmannswillerkopf (Vieil Armand) Frankrijk.
Nécropole Nationale Le Vieil-Armand.
Hartmannswillerkopf (Vieil Armand) Frankrijk.

In omgeving van Le Vieil-Armand en in de prachtige omringende natuur ligt de Pain de Sucre. De Pain de Sucre bevindt zich op een uitstulping op de bergrug ten oosten van de vallei van La Plaine. De plaats torent 641 meter hoog uit boven het dorp Celles-sur-Plaine dat voor de Col de la Chapelotte ligt. Vanaf het begin van de oorlog werden de rotsen er door de Duitsers versterkt tot een onneembare vesting. De site lag in 1917 zelfs 1 km voor het front. De Duitsers noemden de vesting “Feste Bleibtreu” (Vesting Bleibtreu) dat was de naam van één van hun officieren.

 

De vesting kende blijkbaar maar één ernstige aanval tijdens het conflict. Deze aanval werd bevolen door General de Vassard, de bevelvoerder van de 76e Franse infanterie divisie. Deze actie moest op 1 augustus 1916 uitgevoerd worden door het 3e bataljon van het 157e RIA (régiment d'infanterie alpine). Deze eenheid was na haar actieve deelname aan het front bij Verdun hier op rust. De dagen voorafgaand aan de aanval kreeg het 3e bataljon een specifieke training in Lajus.

 

De aanval werd zoals gepland op 1 augustus 1916, om 21u30, opgestart. Twee groepen (91 man) gecommandeerd door luitenant Brochard en aspirant Charpanel verlieten het boshuis van Benameix. De groep van luitenant Brochard viel aan via de zuidflank, de groep van aspirant Charpenel kwam in actie via de noordelijke flank. De afstand die ze moesten overbruggen bedroeg slechts één kilometer, maar door de moeilijkheidsgraad van het terrein hadden de mannen twee uur nodig om hun doel te bereiken! De voorwaartse beweging van de Fransen werd al vlug door de Duitse schildwachten opgemerkt. De silhouetten van de Fransen, sommigen verstrikt in prikkeldraad, waren duidelijk zichtbaar onder het licht van de door de Duitsers afgevuurde lichtkogels.  De Fransen werden bestookt met granaten, luitenant Brochard geraakte hierbij gewond en werd in veiligheid gebracht door een korporaal en soldaat. Adjudant Faure nam de luitenants plaats in. Ten gevolge de lawine van granaten en het hevige vuur gevoed door de Duitsers, beval hij de aftocht. Op de noordelijke flank deed aspirant Charpenel hetzelfde. Ondertussen kwam nu ook de Duitse artillerie de belegerde vesting ter hulp, ze opende een barrage van spervuur op de flanken van de Pain de Sucre en het boshuis in Benameix. Onder deze stortvloed van artillerieprojectielen duurde terugtocht van de Fransen enkele uren,...

 

Meer artikels
Modder 'Passion-dale'. 25-09-2017
Zonnebeke België.

Wat later de geschiedenis in zou gaan als de slag om Passendale 1917 gebeurde in drie fases.

lees meer ...
Nécropole Nationale de Notre-Dame de Lorette. 06-10-2014
Ablain-Saint-Nazaire Frankrijk.

De heuvel van Notre-Dame-de-Lorette is een heuvelrug die in west-oost richting van het bos van Bouvigny loopt tot ten noorden van Souchez. De noordelijke hellingen zijn relatief zacht, terwijl de heuvel in het zuiden een relatief ruwe flank heeft, met een vijftal steile uitlopers die een belangrijke rol zullen spelen in de gevechten van 1914.

lees meer ...
Nabij Black Watch Corner 'Hond & Baasje'. 22-08-2016
Zonnebeke België.

Tijdens de oorlog werden paarden, katten, duiven en ratten ingezet om het eigen leger te beschermen of de vijand te schaden.

lees meer ...