Bully- Les- Mines  Frankrijk.
'Le Coureur de Verdun' Fernand Marche.
Bully- Les- Mines Frankrijk.

Fernand Joseph Edouard Marche werd op 2 juni 1888 geboren in het mijndorpje Bully-Les-Mines.  Toen hij 13 jaar werd ging hij werken in de mijn. In 1908 huwde hij met Angelina Louisa Maria Pischon, hun huwelijk werd gezegend met twee kinderen. Fernand vervulde zijn dienstplicht in Arras bij het 33e R.I. ( infanterie regiment) en verdiende er een certificaat van goed gedrag. Als gevolg van de algemene mobilisatie,  op 4 augustus 1914 , moest  hij terug in dienst   en werd hij  ingedeeld het 130e R.I. Hij nam deel aan verschillende gevechten en streed in Vlaanderen, Artois, de Somme, in de Champagne en Verdun.

 

Op 8 oktober 1915 raakte hij gewond nabij de boerderij Navarin in de buurt van Souain, in de Marne. Vanaf begin juli 1916 bevond zijn regiment zich in de mallemolen van Verdun en nam deel aan de tegenaanval op de heuvel van Souville en het dorp Fleury.

 

Op 1 augustus 1916 lagen ze in de  1e linie, op  ongeveer 200 meter van  het  door de Duitsers bezette Ouvrage de Thiaumont. De commandopost van kolonel Lebaud bevond zich ongeveer dertig meter achter de laatste Franse linie, in Bras. Door hevige bombardementen kon deze positie niet verbonden worden met een telefoonlijn. Alleen lopers konden, spurtend van  granaattrechter naar granaattrechter, de commandopost bereiken. Luitenant Fernand Engerand  had  dringend versterking nodig en had een vrijwilliger nodig om de urgente boodschap over te brengen. Fernand Marche nam de boodschap aan en begon aan zijn helletocht die hij niet zou beëindigen. Onder weg raakte Fernand zwaar gewond door een granaatexplosie, maar sleepte zicht verder naar een punt waar andere lopers boodschappen overnamen. Stervende, op zijn rug liggend met zijn arm hemelwaarts opgeheven en met in zijn verkrampte hand de bebloede boodschap wachtte hij er zieltogend! Een andere loper vond hem en bezorgde de boodschap aan de commandopost.

 

Zijn heldenmoed kwam nadien onder de aandacht van de Franse troepen en in 1920 kreeg hij postuum de militaire medaille toegekend en wordt tot op heden herdacht als de" Coureur de Verdun". Waar eindigt de waarheid en waar begint de legende? Het lichaam van Fernand Marche werd teruggevonden en ligt nu begraven op de nécropole nationale van Douaumont. 

 

 

Meer artikels
Canove di Roana Monunento Ai Caduti. 30-04-2018
Cesuna Italiƫ.

De Commonwealth troepen van het Britse XIVe corps (de 7e, 23e en de 48e divisie) kwamen in maart 1918 de Italiaanse troepen, die zich op de frontlinie tussen Asiago en Canove bevonden, aflossen.

lees meer ...
Sottotenente Ferrero Adolfo Med. d'Argento. 19-06-2017
Asiago Italiƫ.

Na de 'strafexpeditie' besloten de Italianen om een offensief te starten, dat besluit kwam er omdat de defensieve posities van de Oostenrijkers vebeterd waren en een dreiging vormden voor de Italiaanse legers in Cadore, Carnia en Isonzo.

lees meer ...
Duitse veldgraven. 13-07-2015
Col de la Chapelotte Frankrijk.

Vanaf 25 september 1914 begon de frontlijn in de Vogezen zich te stabiliseren.

lees meer ...