Bully- Les- Mines  Frankrijk.
'Le Coureur de Verdun' Fernand Marche.
Bully- Les- Mines Frankrijk.

Fernand Joseph Edouard Marche werd op 2 juni 1888 geboren in het mijndorpje Bully-Les-Mines.  Toen hij 13 jaar werd ging hij werken in de mijn. In 1908 huwde hij met Angelina Louisa Maria Pischon, hun huwelijk werd gezegend met twee kinderen. Fernand vervulde zijn dienstplicht in Arras bij het 33e R.I. ( infanterie regiment) en verdiende er een certificaat van goed gedrag. Als gevolg van de algemene mobilisatie,  op 4 augustus 1914 , moest  hij terug in dienst   en werd hij  ingedeeld het 130e R.I. Hij nam deel aan verschillende gevechten en streed in Vlaanderen, Artois, de Somme, in de Champagne en Verdun.

 

Op 8 oktober 1915 raakte hij gewond nabij de boerderij Navarin in de buurt van Souain, in de Marne. Vanaf begin juli 1916 bevond zijn regiment zich in de mallemolen van Verdun en nam deel aan de tegenaanval op de heuvel van Souville en het dorp Fleury.

 

Op 1 augustus 1916 lagen ze in de  1e linie, op  ongeveer 200 meter van  het  door de Duitsers bezette Ouvrage de Thiaumont. De commandopost van kolonel Lebaud bevond zich ongeveer dertig meter achter de laatste Franse linie, in Bras. Door hevige bombardementen kon deze positie niet verbonden worden met een telefoonlijn. Alleen lopers konden, spurtend van  granaattrechter naar granaattrechter, de commandopost bereiken. Luitenant Fernand Engerand  had  dringend versterking nodig en had een vrijwilliger nodig om de urgente boodschap over te brengen. Fernand Marche nam de boodschap aan en begon aan zijn helletocht die hij niet zou beëindigen. Onder weg raakte Fernand zwaar gewond door een granaatexplosie, maar sleepte zicht verder naar een punt waar andere lopers boodschappen overnamen. Stervende, op zijn rug liggend met zijn arm hemelwaarts opgeheven en met in zijn verkrampte hand de bebloede boodschap wachtte hij er zieltogend! Een andere loper vond hem en bezorgde de boodschap aan de commandopost.

 

Zijn heldenmoed kwam nadien onder de aandacht van de Franse troepen en in 1920 kreeg hij postuum de militaire medaille toegekend en wordt tot op heden herdacht als de" Coureur de Verdun". Waar eindigt de waarheid en waar begint de legende? Het lichaam van Fernand Marche werd teruggevonden en ligt nu begraven op de nécropole nationale van Douaumont. 

 

 

Meer artikels
The Indian Memorial 'God is one his is the victory'. 03-10-2016
Neuve-Chapelle Frankrijk.

Het Indian Memorial van Neuve-Chapelle  ( Pas-de-Calais) Frankrijk is één van weinige  herdenkingsmonumenten dat eer bewijst aan de bijdrage van de militairen uit het Indiase leger tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het gedenkteken was het werk van Sir architect Herbert Baker en werd  op 7 oktober 1927 officieel onthuld.

 

Naast de rotonde van de Grand Chemin d’Estaires in La Bassée en de weg naar Richebourg bemerken we tussen twee treurwilgen een zuil in witte steen die onderaan ondersteund word door twee tijgers. Op de kruin van de kolom staat een lotusbloem met daarop de Britse Kroon en de Star of India. Op het voetstuk lezen we de eenvoudige inscriptie INDIA 1914-1918. De zuidelijke muur in het cirkelvormige monument draagt het opschrift “Ter ere van het Indiase leger dat in Frankrijk en België vocht 1914-1918 en in eeuwige herinnering aan zijn doden die in een onbekend graf rusten en wier namen hier geregistreerd staan”. Erboven staan de 4.857 namen van de vermiste soldaten per eenheid vermeld.

 

Een aanvulling op deze lijst in de vorm van een bronzen plaat met de namen van 206 soldaten die in gevangenschap in Duitsland stierven, werd in 1964 toegevoegd en bevindt zich onder de uivormige koepel tegenover de ingang.

 

 

 

lees meer ...
Kerk en Belgische Militaire Begraafplaats Oeren.' Het bataillon de travailleurs'. 29-02-2016
Oeren (Alveringem) Belgiƫ.

Eind 1915 begin 1916 werden verscheidene bataljons voor een aantal weken van hun vaste frontdienst ontslagen en kregen een nieuwe taak.

lees meer ...
Deutscher Soldatenfriedhof Menen Wald 'After the Ceremony'. 13-10-2014
Menen Belgiƫ.

Op 14 oktober ’14 was het zover, de grote Duitse troepenmassa bereikte Menen. Ze kwamen vanuit Rekkem en marcheerden door de stad in de richting van Geluwe en Wervik. Steeds meer vijandige troepen doorkruisten de stad. Menen werd vanaf 14 oktober 1914 definitief bezet, de eerste bezetters waren eenheden van het XIII Armee Korps uit Wurtemberg en de 6de Cavaleriedivisie. Samen met Halluin, haar Franse buurstad, werd Menen een belangrijke basis en voorraaddepot voor de gevechten bij Ieper.

lees meer ...