Péronne Frankrijk.
'La Picarde maudissant la Guerre'.
Péronne Frankrijk.

Zoals de meeste Franse steden en gemeenten wou de stad Peronne enkele jaren na de Grote Oorlog ook een herdenkingsmonument oprichten. In 1925 schreef de stad hiervoor een concours uit, de winnaar van de wedstrijd was architect Louis Faille. Hij ontwierp een beeldengroep die de benaming  kreeg: 'La Picarde maudissant la Guerre' ( Picardië vervloekt de oorlog). De sculptuur werd gebeeldhouwd door Paul Auban, dat gebeurde in zijn atelier te Parijs. Het monument werd ingehuldigd op 20 juni 1926 en werd snel beroemd.

 

 

Op 1 juli 1916  was “The Big Push” begonnen, dat was een gezamenlijke poging van  Britse en Franse troepen om aan het Noord-Franse front bij de rivier de Somme een beslissende doorbraak te forceren in de vastgelopen stellingenoorlog. De slag wordt meestal beschouwd als een strijd tussen de Britten en Duitsers, maar dat klopt niet helemaal ook de Fransen streden hier mee! De Fransen zaten in het zuiden van het Sommefront en kregen zo de gelegenheid om versterkingen te sturen naar Verdun dat op dat moment zwaar onder vuur lag. In totaal gingen tussen die eerste juli en november 1916 ongeveer één miljoen manschappen verloren. Ongeveer 420.000 onder hen waren afkomstig uit het Britse Keizerrijk, maar  daarnaast verloren ook de  Fransen  hier ongeveer 200.000 man, de  Duitsers speelden hier 450.000 man kwijt (Duitse, Franse en Britse bronnen  spreken elkaar tegen wat betreft de verliezen).

 

Bij de lancering van het offensief op 1 juli 1916, waren de Franse troepen betrokken in de zuidelijke sector van de slag, dat van aan het dorp Maricourt tot de in de omgeving van Chaulnes. De gevechten waren extreem gewelddadige, maar het Franse leger vorderde sneller dan haar Britse bondgenoot in het noorden. Weeral veranderde dit offensief, dat zogezegd van doorslaggevend belang was, in een uitputtingsslag. Op 4 juli onderscheidde het Franse Vreemdelingenlegioen zich in Belloy - en –Santerre. De eenheid verloor er heel wat van haar manschappen, het legioen verloor hier o.a.de getalenteerde Amerikaanse dichter Alan Seeger. De dichter kwam in 1912 naar Europa en ging in het Quartier Latin in Parijs wonen, daar leidde hij een bohémienachtig leven. Hier in Parijs nam hij op 24 augustus 1914 dienst in het Vreemdelingenlegioen, toen was dat de enige mogelijkheid voor een Amerikaan om voor Frankrijk te vechten. Bij een Franse bajonetaanval in 1916, op het zuidelijk van Péronne gelegen Belloy-en-Santerre, sneuvelde hij. Het was 4 juli, de dag dat de Amerikanen “Independence Day” vierden. Na de oorlog schonken de ouders van Alan Seeger, “opdat zijn stem gehoord zou blijven,” een kerkklok aan het dorpje Belloy.

 

Het bos van Wallieux en ook Soyécourt werden veroverd, deze plaatsen dragen nu nog de littekens van de gevechten.

 

In september beleefden de Franse troepen, voor ze Combles omsingelden en de Britse troepen gingen vervoegen, zeer dodelijke gevechten in de sector van Rancourt, Bouchavesnes en Sailly-Saillisel. Op 26 september namen Franse troepen Combles in en zetten Britse eenheden voet in Thiepval. Al deze dorpen getuigden van de onmiskenbare Franse opmars en zijn nu een symbool van de Franse betrokkenheid in de slag van de Somme. Rancourt onderscheidt zich hier met een herdenkingskapel en een uitgestrekte Franse militaire begraafplaats waar 8566 Franse strijders rusten. Ook heel wat andere oorden hier in de regio markeren het offer van deze Franse combattanten tijdens het jaar 1916.

 

 

 

 

 

 

 

 

Meer artikels
Flanders Fields Chapter Belgium. 15-08-2016
Houthulst België.

In 1916, werden er in Frankrijk twee nietsontziende slagen uitgevochten. Alle ogen waren gericht op de strijd in de Somme en Verdun, aan het IJzerfront was het rustig. Maar was dat zo?

lees meer ...
Monument 'La Divisione Folcore'. 07-03-2016
Monte Sei Busi Italië.

Aan het Italiaanse Isonzo front startte een nieuwe strijd, het was al de 5e keer dat de rivier de spil van de strijd zou worden. 

lees meer ...
New Zealand Memorial Polygon 09-10-2017
Polygoonbos ( Zonnebeke ) België.

Tijdens een reflectie moment gedurende de Nieuw Zeelandse 'Sunset Ceremony' werd onder meer de periode van na de Passendale Slag van oktober 1917 uitgebeeld.

lees meer ...