Houthulst België.
Belgische Militaire Begraafplaats Houthulst 'Herbegrafenis 18 soldaten'.
Houthulst België.

Op de militaire begraafplaats in Houthulst werden er op donderdag 21 april 2016 achttien onbekende militairen herbegraven. Hoewel hun nationaliteit niet gekend was werden de militairen, als vorm van respect, begraven onder de Belgische vlag. Dat gebeurde in de nieuwe crypte die het Instituut voor Veteranen en Defensie er ingehuldigde. Die crypte is bestemd voor gesneuvelde militairen uit de Eerste en de Tweede Wereldoorlog waarvan het niet meer mogelijk is de identiteit en de nationaliteit te bepalen. Op de 21 Belgische militaire begraafplaatsen zijn nog slechts 44 graven beschikbaar, daarom werd er nu in Houthulst een nieuwe ondergrondse crypte gebouwd. Op de voormalige slagvelden van de Eerste en Tweede Wereldoorlog vindt men nog elk jaar de resten van gesneuvelde militairen, in 2015 vond men 45 stoffelijke overschotten terug.

 

Hoewel Houthulst nu bekend is voor haar Belgische begraafplaats, toch waren het de Duitsers die hier begonnen met het aanleggen van militaire begraafplaatsen. In november 1914 besloten de Duitsers om het Houthulstse Vrijbos om te toveren tot een arsenaal. Houthulstwoud gaf hen immers een onovertrefbare camouflage. Heel merkwaardig, maar bij de eerste installaties die de Duitsers aanlegden in het Vrijbos waren er ook Soldaten Friedhöfe.

 

 

 

De 45e en 46e RD (= reservedivisies) die tot het 4e Duitse leger behoorden en die tot september 1916 rond Houthulst opereerden, begonnen al vroeg begraafplaatsen aan te leggen in het woud. Het was immers een rustig oord om hun gevallen kameraden te begraven. Ze kozen daarvoor de hogere en drogere percelen uit, langs de Melane-en Groenedreef. Hier werden Duitse mannen, die o.a. vielen in de gevechten bij Bikschote en Merken in 1914 en in de gasaanval op Steenstrate en Lizeren in 1915, samengebracht. Het R.I.R. 210 ( reserve infanterieregiment bij de 45e RD) legde zijn begraafplaats aan ten zuiden van de Melanedreef, tussen de Paarden- en Schaapbaliedreef. Schuin tegenover, aan de andere kant van de Melanedreef lagen twee Soldaten Friedhöfe, die van het R.I.R. 216 (46e RD) en van het R.J.B. 17 (Reserve-Jäger-Bataillon = reservebataljon jagers te voet 45e RD).

 

Op de percelen van die nu verdwenen Duitse begraafplaatsen staan nu de gebouwen van het Houthulstse industrieterrein. Ten noorden van de het kruispunt Groenedreef – Jonkershovestraat ( Carrefour Paganini) lag de dodenakker van het R.I.R. 213 (45e RD) en ten zuiden, bij de Zanddambeek lag die van het R.I.R. 211 (45e RD).

 

In de jaren 1917 en 1918 begonnen de nieuw aangekomen Duitse troepen met het reorganiseren van de begraafplaatsen. Zo brachten ze de doden van een aantal kleinere begraafplaatsen, die zich ten westen van Jonkershove bevonden, over naar grotere dodenakkers die vanaf nu “Ehrenfriedhöfe” genoemd werden en ook een nummer kregen. Het onderhoud van die begraafplaatsen werd verzorgd door de regimenten die het peterschap van een begraafplaats hadden aanvaard. Deze Ehrenfriedhöfe lagen op die plaatsen in het bos die het veiligst bleken. In tegenstelling tot andere begraafplaatsen waren zij (nog) niet door de beschietingen omgewoeld of weggeblazen.  Zo kreeg men in het bos o.a. het Ehrenfriedhof R.J.B. 18 (46e RD), het Ehrenfriedhof R.I.R. 214 (46e RD, deze dodenakker werd ook het Ehrenfriedhof Melaene Cabaret genoemd) en nog een aantal andere Ehrenfriedhöfe ….

 

Misschien werden er quasi 100 jaar later terug enkele Duitse soldaten begraven (bijgezet in de crypte ) in Houthulst?

 

Meer artikels
Standbeeld 'Enrico Toti'. 01-08-2016
Gorizia Italië.

In moeilijke tijden hebben de mensen nood aan helden.

lees meer ...
Birr Cross Roads Cemetery '7th Australian Infantry Battalion'. 21-03-2016
Ieper België.

Na het uitbreken van de eerste Wereldoorlog, besloot de Australische regering om een vrijwillige strijdkracht voor overzeese dienst op te richten.

lees meer ...
Grafsteen 'Joh. Adam Mast'. 20-07-2015
Ledegem België.

Tijdens de stellingoorlog kwam Ledegem in het Duitse Operationsgebiet terecht.

lees meer ...