Zillebeke (Ieper) België.
Birr Cross Roads Cemetery 'John Neilson'.
Zillebeke (Ieper) België.

Op 20 september 2015 om 11 uur vond er op de Britse begraafplaats Birr Cross Roads Cemetery, gelegen langs de Meenseweg in Zillebeke, een 'Rededication Ceremony' (herinwijdingsplechtigheid ) plaats.  Drie hier bergraven Australische militairen kregen een nieuwe grafsteen. Jarenlang lagen ze hier als “A Soldier of the Great War” of m.a.w. als onbekenden begraven. Maar nu, en dat door het grondige onderzoekswerk van de 'Fallen Diggers' konden ze geïdentificeerd worden als private ( = soldaat ) Henry Huntsman en private Charles Eacott,  beiden behoorden tot het 7th Battalion AIF, de derde soldaat was private John Neilson en hij diende bij het 8th Battalion AIF (Australian Imperial Force).

 

De Fallen Diggers zijn een Australische non-profit organisatie die enorm nuttig werk verrichten bij het identificeren van Australische graven uit de beide wereldoorlogen. Zo zijn er heel wat graven waarop wel een overlijdensdatum en een eenheid vermeld staan, maar de naam van het oorlogsslachtoffer ontbreekt. Na onderzoek in Rodekruisarchieven, dienstverslagen en begravingsdocumenten van het Commonwealth, alsook in allerhande militaire verslagen kan men de verzamelde gegevens samenvoegen, pas dan kan men in sommige gevallen een identiteit vaststellen. Dankzij de massa’s informatie die nu is gedigitaliseerd en beschikbaar is zijn er nu veel meer mogelijkheden en gegevens beschikbaar dan 100 jaar geleden. Niettemin blijft het toch nog steeds een hele karwei om dit alles te realiseren.

 

De plechtigheid werd georganiseerd door de Australische overheid en werd door familieleden van de slachtoffers bijgewoond. Het publiek was welkom om deze ceremonie bij te wonen.

 

Eén van de drie Australische jongens die een nieuwe headstone (grafsteen) kregen was John ‘Jock’ Neilson. Hij werd geboren op 15 september 1890 in Mount Kembla, New South Wales. Vrijgezel John wonende in het Australische West Wallens was locomotiefmachinist toen hij honderd jaar geleden, op 26 oktober 1916, dienst nam in het leger. Hij kwam er terecht in het 8e infanteriebataljon en op 17 november 1916 vertrok hij vanuit Sydney per schip naar het Westelijke Front.

 

De ondertussen 27 jarige John raakte in oktober 1917 gewond tijdens de vreselijke Slag bij Passendale. In 1918, na een hopeloze zoektocht naar informatie, kregen zijn ouders Alex en Jessie te horen dat men hun zoon geklasseerd had als “killed in action” (gevallen in actie). Men vertelde hen dat hij daar toen met ernstige verwondingen weggedragen werd van het slagveld en dat hij naar een veldhospitaal was overgebracht. John was er blijkbaar verwond geraakt door rondvliegende granaatscherven. Meer informatie was er niet. Ook zijn laatste rustplaats was niet gekend en daardoor kwam John zijn naam terecht op de Menenpoort in Ieper, doch dat eerbetoon nam de bedroefdheid van zijn familie niet weg. John’s laatste rustplaats bleef een pijnlijk mysterie voor de familie! Dat raadsel zou pas in 2015, toen John’s achter-grootneef Wayne Neilson een onverwachte oproep ontving van de Fallen Diggers Incorporated, opheldering kennen. Dennis Frank, de voorzitter van de vereniging, vertelde hem dat ze na grondig onderzoek het graf van zijn over-grootoom hadden teruggevonden. De gekleurde eenheidspatch van het 8e bataljon die hij op zijn mouw droeg, toen hij op 10 oktober 1917 stierf, was de sleutel die bijdroeg tot de identificatie van soldaat Neilson. John rust in plot IV, graf E11.

 

Hieronder een brief van John’s bedroefde en radeloze moeder:

 

 

 

 

 

 

Meer artikels
Fort 3 Borsbeek. 01-09-2014
Antwerpen België.

De Stelling van Antwerpen was een militaire verdedigingsgordel rond Antwerpen bestaande uit twee ringen van forten. De fortengordel, die de stad moest beschermen tegen bombardementen en vrijwaren van bezetting, werd gebouwd tussen 1859 en 1914. Samen vormen ze een 95 km wijde ring rond Antwerpen.

lees meer ...
Monument Gefusilleerde Burgers. 12-10-2015
Brussel België.

Centraal op het monument toont een mannenfiguur zijn ontblote borst aan het vuurpeloton, de symbolische held wordt er omringd door treurende medemensen.

lees meer ...
Deutscher Soldatenfriedhof Maison Blanche. 27-03-2017
Neuville-Saint-Vaast Frankrijk.

Juni 2014, tijdens een schooluitstap naar de oude frontstreek nam een Britse 14 jarige jongen de onderstaande zwart-wit foto.

lees meer ...