Thiepval Frankrijk.
De Ulster Tower.
Thiepval Frankrijk.

Op 1 juli 1916, toen de Big Push aan de Somme begon lag de sector van de Ierse 36e   Ulster Divisie  dwars op het moerasachtige dal van de rivier Ancre. Hun linkerflank lag op de hogere gronden ten noorden van de rivier. Hun rechterflank lag op de hoge gronden ten zuiden van de rivier, het noordelijk einde van Pozières Ridge. De 36e Ulster Divisie moest de rivier over steken en de Duitse tweede linie bij het dorp Grandcourt veroveren. Op hun weg daar naar toe lag niet alleen de Duitse frontlijn maar vlak achter deze eerste frontlinie lag ook de tussenlinie met daarin het Schwaben Redoubt. Om precies half acht werd het Britse spervuur gestaakt. De bugels schetterden het aanvalssignaal! De Ulsters sprongen op en zonder zich in aanvalsgolven op te stellen, zoals dat bij andere divisies gebruikelijk was, stormden zij naar de Duitse linies. Het prikkeldraad was door het dagenlange artillerie bombardement goed vernietigd. De Ulsters waren de enigen die ondanks het felle Duitse verzet toch de tweede Duitse linie zouden bereiken, daardoor werden ze blootgesteld aan Duitse aanvallen van uit de drie zijden van de nauwe doorbraakstrook. Om 22uur lanceerden de Duitsers een forse tegenaanval.  Mede door een tekort aan munitie en andere voorraden werden de Ieren ertoe gedwongen om zich terug te trekken, hiermee gaven ze daadwerkelijk al hun geboekte terreinwinst, inclusief het Schwaben Redoubt, op. De diepe doorsteek, die de Ulster Division bij Thiepval had afgedwongen, kon dus niet gehandhaafd worden.  De divisie verloor die dag meer dan 4.900 man!

 

 

Het dorp Thiepval viel pas eind september van dat jaar en het Schwaben Redoubt bleef in Duitse handen tot midden oktober 1916.

 

 

Nu staat boven op de voormalige Duitse linie die direct werd veroverd door de 36e (Ulster) divisie de Ulster Tower. Het is een gedenkteken voor de mannen van de Ierse divisie. Het memoriaal werd officieel geopend op 19-11-1921 en is een zeer getrouwe kopie van Helen's Tower, die in het gebied van de   Clandeboye Estate staat, in de buurt van  Bangor Country Down in Noord Ierland. Veel van de mannen van de Ulster Division werden getraind in dat landgoed voordat ze begin 1916 naar Engeland en vervolgens naar Frankrijk werden overgeplaatst. Bij het binnenkomen van het parkaangelegd rond de toren zien we een herinneringsteken aan de negen VC winnaars van de 36e divisie, vier van die Victoria Crosses werden uitgereikt op 01/07/1916 , dus tijdens de eerste dag van het Somme-offensief. Bezoekers kunnen van de top van de toren zien hoe gemakkelijk het voor de Duitse mitrailleurschutters was om vanuit de ruïnes van het dorp Thiepval de naderende Ulsters te beschieten. 

Meer artikels
Nécropole Nationale de Notre-Dame de Lorette ' Sergeant Vincent Juvénal'. 26-10-2015
Ablain-Saint-Nazaire Frankrijk.

Een van de namen rechts van het crucifix, is die van sergeant Vincent Juvénal. 

lees meer ...
Gheluvelt Service of Remembrance 'South Wales Borders'. 26-01-2015
Geluveld (Zonnebeke) België.

Gedurende de oorlog zou het South Wales Borderers Regiment 7.679 militairen verliezen.

lees meer ...
37th Division Memorial. 10-04-2017
Monchy-le-Preux Frankrijk.

Toen we de helling afliepen naar de Bruine lijn, hoorde iedereen tot zijn verbazing het vertrouwde geluid van een mitrailleur, die werd ergens voor ons afgevuurd.

lees meer ...