Thiepval Frankrijk.
De Ulster Tower.
Thiepval Frankrijk.

Op 1 juli 1916, toen de Big Push aan de Somme begon lag de sector van de Ierse 36e   Ulster Divisie  dwars op het moerasachtige dal van de rivier Ancre. Hun linkerflank lag op de hogere gronden ten noorden van de rivier. Hun rechterflank lag op de hoge gronden ten zuiden van de rivier, het noordelijk einde van Pozières Ridge. De 36e Ulster Divisie moest de rivier over steken en de Duitse tweede linie bij het dorp Grandcourt veroveren. Op hun weg daar naar toe lag niet alleen de Duitse frontlijn maar vlak achter deze eerste frontlinie lag ook de tussenlinie met daarin het Schwaben Redoubt. Om precies half acht werd het Britse spervuur gestaakt. De bugels schetterden het aanvalssignaal! De Ulsters sprongen op en zonder zich in aanvalsgolven op te stellen, zoals dat bij andere divisies gebruikelijk was, stormden zij naar de Duitse linies. Het prikkeldraad was door het dagenlange artillerie bombardement goed vernietigd. De Ulsters waren de enigen die ondanks het felle Duitse verzet toch de tweede Duitse linie zouden bereiken, daardoor werden ze blootgesteld aan Duitse aanvallen van uit de drie zijden van de nauwe doorbraakstrook. Om 22uur lanceerden de Duitsers een forse tegenaanval.  Mede door een tekort aan munitie en andere voorraden werden de Ieren ertoe gedwongen om zich terug te trekken, hiermee gaven ze daadwerkelijk al hun geboekte terreinwinst, inclusief het Schwaben Redoubt, op. De diepe doorsteek, die de Ulster Division bij Thiepval had afgedwongen, kon dus niet gehandhaafd worden.  De divisie verloor die dag meer dan 4.900 man!

 

 

Het dorp Thiepval viel pas eind september van dat jaar en het Schwaben Redoubt bleef in Duitse handen tot midden oktober 1916.

 

 

Nu staat boven op de voormalige Duitse linie die direct werd veroverd door de 36e (Ulster) divisie de Ulster Tower. Het is een gedenkteken voor de mannen van de Ierse divisie. Het memoriaal werd officieel geopend op 19-11-1921 en is een zeer getrouwe kopie van Helen's Tower, die in het gebied van de   Clandeboye Estate staat, in de buurt van  Bangor Country Down in Noord Ierland. Veel van de mannen van de Ulster Division werden getraind in dat landgoed voordat ze begin 1916 naar Engeland en vervolgens naar Frankrijk werden overgeplaatst. Bij het binnenkomen van het parkaangelegd rond de toren zien we een herinneringsteken aan de negen VC winnaars van de 36e divisie, vier van die Victoria Crosses werden uitgereikt op 01/07/1916 , dus tijdens de eerste dag van het Somme-offensief. Bezoekers kunnen van de top van de toren zien hoe gemakkelijk het voor de Duitse mitrailleurschutters was om vanuit de ruïnes van het dorp Thiepval de naderende Ulsters te beschieten. 

Meer artikels
Belgische Militaire Begraafplaats Houthulst 'Eresaluut'. 17-04-2017
Houthulst België.

Wanneer we op de BMB van Houthulst rondkuieren dan denken we vooral aan de pijn en ellende die de hier rustende jongens en mannen moesten doorstaan!

lees meer ...
Tyne Cot Cemetery 'Ceremonie'. 27-02-2017
Passendale ( Zonnebeke) België

Net zoals men nu in 2017 volop bezig is met de voorbereidingen voor de  herdenkingsplechtigheden voor de gevechten die zich hier honderd jaar geleden in de regio van Ieper afpeelden, was men begin 1917 bezig met de voorbereiding van een grootschalig offensief dat geleid zou worden  door de Britse opperbevelhebber Douglas Haig.

lees meer ...
First and Last Battle Memorial. 01-09-2014
Mons België.

Mijn herinneringen baseren zich vanuit een vervloekt lange verontrustende en chaotische tocht in de verkeerde richting. Gekenmerkt door uitgesproken onplezierige tijden en een heleboel moeilijk verteerbare geruchten. Kaarten hadden we niet, de enige uitgedeelde kaarten waren bedoeld voor een opmars en waren al vlug nutteloos.

lees meer ...