Passendale (Zonnebeke)  België.
Tyne Cot Cemetery 'Remembrance Ceremony'.
Passendale (Zonnebeke) België.

De plaatselijke bevolking van de Westhoek keken heel verwondert toen ze in hun rustige en door God vergeten dorpjes, opeens militairen met rokken zagen marcheren. In dit stukje Vlaanderen waar anders nooit iets gebeurde kwam plots de hele wereld samen. Wat wisten zij dat die rok een traditionele kilt was, een  typisch mannen kledingstuk dat enkel door Highlanders en doedelzakspelers gedragen werd. Wat ze ook niet wisten was dat veel van die Schotten niet eens uit Schotland kwamen. 

 

De oudste Schotse bataljons waren in 1914 verdeeld over de acht divisies van het Britse beroepsleger. Daarbij was geen sprake van een concentratie van Schotse bataljons in een bepaalde divisie. Bij de vorming van de territoriale en New Army eenheden in 1914 werden de Schotse bataljons wel samengevoegd. Zo ontstonden vier Schotse divisies: de 9e en 15e divisie met de vrijwilligers uit 1914 en de 51e Highland en 52e Lowland territoriale divisie. De Schotse legertradities waren zodanig sterk dat Schotten in Engeland en in delen van het Britse Rijk Highland regimenten oprichtten met banden met de oorspronkelijke Schotse regimenten. Marcherend in een afwijkend en kleurrijk uitgedost uniform, met kilt en apart hoofddeksel, achter de Pipes (doedelzak) en Drums bood nu eenmaal een bepaalde bezienswaardigheid. Schotse uitwijkelingen in de Gemenebestlanden Australië, Canada, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika richtten analoge regimenten op, zoals de Royal Highlanders in Canada, ook de Canadese Black Watch genoemd. Ook in dit geval was de band met de originele Schotse regimenten zo innig dat zelfs de originele namen werden gedragen zoals de Seaforth Highlanders van Canada. De South African Scottish zouden in 1916 deel uit gaan maken van de Zuid-Afrikaanse brigade in de 9e Schotse divisie.

 

De meeste Schotse troepen werden naar het Westelijk Front gestuurd. De reguliere Schotse bataljons in het Britse expeditieleger vochten vanaf augustus 1914 tot november 1918. Aan het allereerste Britse gevecht bij Mons op 23 en 24 augustus 1914 namen al tien Schotse bataljons deel. En ook tijdens de eerste slag om Ieper in het najaar van 1914 waren ze actief. Sommige bataljons zoals het 2e bataljon Royal Scots Fusiliers van de reguliere 7e divisie vochten zich daar letterlijk dood, na afloop van de slag bestond het bataljon niet meer. De mannen van de Highland regimenten kregen van de Duitsers bijnamen als ‘Die Damen aus der Hölle’, ‘Frauen von Hölle’ en ‘Höllischen Damen’. Dit opperde een zeker respect of zelfs vrees voor die Schotten met hun kilts en snerpende doedelzakmuziek.

 

66 Schotten kregen de hoogste Britse militaire onderscheiding uitgereikt, wat ruim 10 procent is van het totale aantal uitgereikte VC’s tijdens WOI,  in diezelfde oorlog sneuvelden er ongeveer 147.000 Schotten. Schotland verloor in verhouding tot het bevolkingsaantal ongeveer het hoogste aantal jonge mannen van gans Groot-Brittannië. De Schotten leden verhoudingswijs grote verliezen, die procentueel gezien groter zijn dan die van de andere legers van het Britse Rijk die ook de gehele oorlog vochten. Het percentage Schotse gesneuvelden was zelfs hoger dan van de Australiërs, die door de Britse legerleiding vaak als stoottroepen werden ingezet. Al te gemakkelijk werd hierdoor vaak voorbijgegaan aan de al even stevige faam die de Lowland-eenheden te beurt viel.

 

 

 

 

Meer artikels
Bois des Caures 'Monument Lt. Col. Driant'. 22-02-2016
Flabas Frankrijk.

Maandag 21 februari 1916 werd de aanval op Verdun ingeluid met een nooit eerder gezien Duits artilleriebombardement.

lees meer ...
Vittoriale degli Italiani 'Arengo'. 06-02-2017
Gardone Riviera Italië.

Het 'Vittoriale Degli Italiani', gelegen in de stad Gardone Riviera (aan het Gardameer) is een park omschreven als 'het Heiligdom van de Italiaanse overwinningen’.

lees meer ...
Aurisina Österreichisch-ungarischer Soldatenfriedhof. 08-08-2016
Aurisina Italië.

Op deze begraafplaats begroef men de Oostenrijks-Hongaarse militairen die, tussen 1915 en 1917, in het gebied dat zich uitstrekte van Monfalcone tot Monte Ermada het leven lieten.

lees meer ...