Feltre Italië.
Italiaans Ossuarium en Oostenrijks - Hongaarse begraafplaats.
Feltre Italië.

In het Italiaanse ossuarium en op de Oostenrijks-Hongaarse begraafplaats van Feltre rusten de vijanden van weleer nu zij aan zij. Het ossuarium bevat de lichamen van 1.072 Italiaanse militairen. Op de begraafplaats liggen er ruim 5.000  Oostenrijks- Hongaarse militairen begraven. Op 1.550  kruizen staan verschillende namen samen, soms (zelden) is de rang van de gevallen soldaat ook vermeld. Daarnaast zijn er ook nog drie eenvoudige ossuaria met daarin de resten van 2.000 onbekende krijgers.

 

 

Net als in onze contreien woedde de Eerste Wereldoorlog ook in alle hevigheid in de Dolomieten waar de allianties van Oostenrijk-Hongarije en Italië een oorlog in het gebergte uitvochten. De oorlog vond hier plaats van 1915 tot 1917. De bergflanken getuigen nog van deze oorlog die er ook een was tussen mens en natuur, want er werd ook gedurende twee extreem barre winters met veel sneeuw oorlog gevoerd. Daarom wordt deze oorlog ook wel eens ‘De Witte Oorlog’ genoemd, net als één van de beroemdste naslagweken ‘The White War’. 

 

Hongarije maakt tijdens de Grootte Oorlog deel uit van de Dubbelmonarchie Oostenrijk-Hongarije. Het leger van die staat kreeg de naam Königliche und Kaiserliche Armee ( afgekort KuK Armee). Blijkbaar was het moedigste regiment van die KUK Armee noch Oostenrijks noch Hongaars! Die eer was voorbehouden voor het Bosnisch-Herzegovinisch infanterieregiment nr. 2 en werd gebaseerd op de gevechten tijdens de zogenaamde Strafexpedition van Oostenrijk-Hongarije tegen Italië.

 

Op verschillende plaatsen langs het front werd er in juni 1916 hevig gevochten om de bergtoppen en de posities in het rotsachtige gebergte. De Monte Meletta (of Monte Fior in het Italiaans), een stevige bergtop van 1824 meter hoogte, was de scène van bloedige gevechten. Voor bevelhebber Conrad Von Hötzendorf was de inname van deze bergtop cruciaal om door te kunnen stoten naar de vlaktes.

 

Op 5 juni 1916 trokken de Bosnische en Oostenrijkse troepen in de aanval. Ze bestormden de bergtop maar de goed verschanste Italianen onthaalden er hen op geweervuur, en de aanvallers werden er per ongeluk ook nog eens bestookt door hun eigen artillerie. De gevechten duurden twee dagen en pas op 7 juni 1916 kwam er een doorbraak. Tegen de avond bestormde de aanvalsgroep van de 49-jarige Kroaat Oberstleutnant Stevo Dui de bergtop. Na hevige lijf-aan-lijfgevechten veroverden en behielden, dit ondanks de Italiaanse tegenaanvallen, Oberstleutnant Dui en zijn mannen de positie. De brutale strijd om de bergtop duurde heel de nacht. Er werden geen krijgsgevangenen genomen! 208 Bosnische strijders en 1233 Italiaanse Alpini kwamen er om het leven. Maar ondanks de vele heroïsche exploten van de jonge soldaten en de oudere officieren ten spijt, daags na de verovering verzandde het offensief aan de rand van de Asiogovlakte.

 

De hier geleverde actie zorgde ervoor dat men het bosnisch-herzegowinisches Infanterieregiment nr. 2, voor de rest van de oorlog, als het moedigste regiment van het hele KuK leger ging beschouwen.

 

 

Moed en vechtlust was misschien ook  het motto van de Hongaarse of Oostenrijkse soldaat Andreas Snidenkol ? Over deze krijger hebben we niets teruggevonden, helaas eindigde de oorlog voor Andreas op 16 januari 1917. Eén naam tussen de  verschillende namen op de 1550 kruizen,...

 

               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Meer artikels
Gorjansko Austro – Der österreichisch-ungarische Soldatenfriedhof. 20-06-2016
Gorjansko Slovenië.

De militaire Oostenrijks-Hongaarse begraafplaats uit de eerste Wereldoorlog in Gorjansko ligt naast de gemeentelijke begraafplaats en bij de regionale weg die naar Klanec en Brestovica leidt.

lees meer ...
Belgische Militaire Begraafplaats Ramskapelle. 17-10-2016
Ramskapelle België.

Het dorpje Ramskapelle lag gedurende de ganse oorlog aan het IJzerfront.

lees meer ...
Oeren Belgische militaire begraafplaats. 16-05-2016
Oeren (Alveringem) België.

Dr. Maurice Duwez, alias Max Deauville, was getuige van een begrafenis in Oeren.

lees meer ...