Steenwerck Frankrijk.
Monument Aux Morts.
Steenwerck Frankrijk.

Steenwerck is een Noord-Franse gemeente in Frans-Vlaanderen (de Franse Westhoek). In het Vlaams klinkende 'Steenwerck' stroomt  de  rivier de Leie  langs de zuidgrens van de gemeente.

 

Het dramatische oorlogsmonument in Steenwerck, ontworpen door beeldhouwer Richard Dufour, (1888 – 1959) toont ons drie Franse Poilus (soldaten) die uit een loopgraaf opdoemen. De personages zijn 2,60 meter hoog, de totale hoogte van het gedenkteken bedraagt 4, 01 meter en het geheel rust op een kruisvormig basis van ongeveer 3,20 meter. Het onderste deel van de voorzijde van het bouwwerk is versierd met een bronzen bas-reliëf, daarboven werd in de steen een inscriptie uitgehouwen.

 

 

Deze beeldengroep van het Monument Aux Morts werd naar een hoogtepunt van drama geduwd en probeert ons ook een idee te geven van wat de oorlog was. De groep bestaat uit drie strijders. Twee infanteristen en een granaatwerper, twee jonge en één ancien die de voorzijde delen. Zij vertegenwoordigen de drie standen van de maatschappij die in een absolute geestelijke cohesie samen tegen de dood vechten. De intellectuele kon het onvermijdelijke conflict niet voorkomen en valt dodelijk getroffen neer op zijn vriend de granaatwerper, een jeugdige plattelandsjongen, die zich in een opperste instinctieve impuls als een atleet op de indringers werpt. Terzelfdertijd wil hij zijn gedode metgezel wreken en wil hij het perceel grond waar hij werd geboren, en waar hij op een dag net als zijn voorvaders wil leven, heroveren. De derde is een infanterist van de territoriale troepen, hij is de ancien maar ook de handarbeider en werknemer die zich met een vaderlijk gevoel aan de zijde van zijn metgezel schaart, samen met hem wil hij het gevaar trotseren, ondanks alles wil hij toch de jonge kerel steunen in zijn felle strijd tegen de vijand.

 

Aan de voorkant van de beeldengroep, op de basis van het gedenkteken plaatste Richard Dufour een bronzen bas-reliëf. Daarop zien we een opstijgende stralende zon die de nieuwe dageraad moet symboliseren. De zon schijnt er over een tarweveld, Dufour gebruikt dat als het embleem van de nieuwe menselijke oogst gelouterd uit het offer van de Franse soldaten. Op het reliëf zien we ook twee graven van Poilus, die gemarkeerd zijn met twee houten kruisen. Een arbeider komt in een gevoel van godsvrucht samen met zijn vrouw en kind een bloemenkrans neerleggen op de graven. De krans bestaat uit blauwe korenbloemen, witte margrieten en rode papavers. Ook dat is symbolisch want de kleuren van die drie bloemsoorten vormen ook de Franse tricolore vlag waarvoor deze helden stierven. Het monument werd in 1932 ingehuldigd en draagt de naam van 127 militaire en 12 burgerslachtoffers uit de Eerste Wereldoorlog en 8 militaire en 2 burgerslachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog.

 

Steenwerck werd tot in het voorjaar 1918 met hand en tand door Britse, Australische en Nieuw-Zeelandse troepen verdedigd. Maar na het Lenteoffensief van 1918 viel het in Duitse handen, het bezette dorp werd uiteindelijk geheel verwoest. 

 

 

Buiten het emotionele  Monument Aux Morts van beeldhouwer Richard Dufour zijn er nog sporen van de oorlog te vinden in Steenwerck, de meest opvallende zijn er zichtbaar in de vorm van één Duitse en drie Britse militaire begraafplaatsen:

  • Deutscher Soldatenfriedhof Steenwerck 
  • Croix-du-Bac British Cemetery
  • Le Grand Beaumart British Cemetery
  • Trois Arbres Cemetery

 

Ook op de gemeentelijke begraafplaats rusten er, verspreid over een viertal verschillende perkjes, 19 Britse slachtoffers uit de Groote Oorlog.

 

 

 

 

 

 

 

                 

 

Meer artikels
Folkstone War Memorial. 31-07-2017
Folkstone Verenigd Koninkrijk.

'May Their Deeds Be Held In Reverence' staat gegraveerd op de sokkel van dit beeld in Folkstone.

lees meer ...
Birr Cross Roads Cemetery. 18-09-2017
Zillebeke Belgiƫ.

Birr Cross Roads Cemetery ligt langs de ooit zo beruchte Menin Road (Meense Steenweg), waar van 20 tot 25 september 1917 de Battle of the Menin Road (slag om de Meense steenweg ) werd gestreden.

lees meer ...
Monument aux enfants de Verdun morts pour la France 'On ne passe pas'. 19-12-2016
Verdun Frankrijk.

In de stad Verdun sur Meuse werd na de oorlog en na de heropbouw, in het midden van de verbrede Rue Mazel, een plein aangelegd.

lees meer ...