Flers Frankrijk.
A.I.F. Burial Ground.
Flers Frankrijk.

Na de zware gevechten van september 1916, met o.a. de inzet van Britse tanks was het nu in januari 1917 toch een stuk rustiger geworden in Flers. Dat wil wel niet zeggen dat er geen slachtoffers meer vielen. Op nieuwjaarsdag 1917 leidde de Australische sergeant Leslie Black (1st Battalion New South Wales), bij de vrienden bekent als 'Les', een andere sergeant die hem kwam aflossen rond in zijn post aan de frontlinie. Black verliet de loopgraaf en werd neergeschoten door een Duitse sluipschutter. Les werd bewusteloos terug in de loopgraaf gebracht, maar stierf er enkele minuten later. De sergeant werd begraven nabij Bull Trench die naast het dorp Flers liep. Ook de volgende dag, op 2 januari ’17, sneuvelde er een Aussie in Flers. Het slachtoffer was Private (soldaat) John Flynn een Gallipoli-veteraan. John was een 42 jarige bediende uit Woolloomooloo, Sydney die midden 1915 dienst had genomen. De ten noorden en noordoosten gelegen loopgraven in Flers werden tussen november ’16 en februari ’17 bemand door Australische troepen.

 

In de regio van Flers vinden we een aantal Britse dodenakkers, één van die herdenkingsplaatsen is de A.I.F. Burial Ground. De oorspronkelijke begraafplaats werd hier tussen november ’16 en februari ’17 aangelegd door Australische medische eenheden. De originele graven vinden we nu terug in plot I, in de rijen A en B. Na de oorlog werd de begraafplaats met meer dan 4.000 Commonwealth en Franse graven uitgebreid, de meesten kwamen van slavelden van aan de Somme.

 

Tussen de vele onbekende soldaten ( op onderstaande foto) zien we hier plots het graf opduiken van een 22 jarige die honderd jaar geleden, op 28 januari 1917, om het leven kwam. Deze  jonge kerel was soldaat William Hopkins Davies MM. Hij moet zeker een moedige knaap geweest zijn, want op zijn grafsteen staan na zijn naam de letters MM vermeld, dat leert ons dat William een Military Medal verdiende. Deze Britse Militaire Medaille, voor moedig gedrag te velde, werd op 15 maart 1916 ingesteld. Het besluit van Koning George V van het Verenigd Koninkrijk bepaalde dat alle militairen uit het Britse Gemenebest voor de medaille in aanmerking kwamen en hij antidateerde de stichting op het jaar 1914, het begin van de oorlog. De medaille was een trapje lager dan het voor officieren bestemde Military Cross.Het Groot-Brittannië van 1916 was zeer snobistisch en standsbewust en het werd onwenselijk geacht om de officieren en de manschappen dezelfde onderscheiding voor dapperheid te geven. Dit uiteraard met uitzondering van het Victoria Cross. In1993 werd de Military Medal afgeschaft. Nu komen militairen van alle rangen in aanmerking voor een Military Cross.

 

 

Over Private William Hopkins Davies MM, is jammer genoeg niet veel terug te vinden. Hij was de zoon van T.R. en Sarah Davies en woonde in '4 Colbourne Terrace' te Swansea  ( Wales ) Verenigd Koninkrijk. Hij was ingelijfd bij het 2e bataljon South Wales Borderers (2nd Bn S.W.B.). Het bataljon van William maakte tijdens de oorlog heel wat gevechten mee, maar op het moment dat hij stierf bevonden zij zich in gewone loogravendienst. Het bataljon streed in Gallipoli en vanaf juli 1916 kwam het bataljon dan aan de Somme terecht.

 

Op A.I.F ( Australian Imerpial Forces) Burial Ground ligt er ook één Victoria Cross winnaar begraven, sergeant Harold Jackson VC (31mei 1892 – 24 augustus 1918). Jackson diende bij het 7e bataljon van het East Yorkshire Regiment. Hij kreeg voor zijn uitzonderlijke moedige actie op 22 maart 1918 bij Hermies (Pas de Calais) het VC toegekend. De 26 jarige Harold sneuvelde echter in hetzelfde jaar op 24 augustus 1918 bij Stuff Redoubt (Somme). Zijn lichaam werd in 1927 naar hier overgebracht.

 

 

 

 

 

                             

 

 

 

 

 

 

 

 

Meer artikels
The Royal Welsh Fusiliers Memorial. 29-12-2014
Zandvoorde ( Zonnebeke) België.

Gedurende de Eerste slag bij Ieper kregen de dorpsnamen Zandvoorde en Geluveld (nu deelgemeenten van Zonnebeke) voor de Britten een haast mythische betekenis.

lees meer ...
Bocchetta del Cannone. 09-01-2017
Care Alto ( Adamello) Italië.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog trok het westelijke uiteinde van het Italiaans-Oostenrijkse front door de twee imposante bergketens, Ortles-Cevedale en Adamello-Presanella.

lees meer ...
Ruines 'Ferme de Beauséjour'. 22-09-2014
Mesnil-les-Hurlus. Frankrijk.

Op 14 september stopte de terugtocht van de Marne. De Duitsers bivakkeerden nu op de lijn Souain, Perthes, Le Messin, Hurlus, Beau-Séjour en Massiges. De gevechten werden hervat bij het krieken van de dag, het 7e R.I. probeerde opnieuw om Marson te naderen. Maar de vijandelijke weerstand was ondertussen al goed georganiseerd.

lees meer ...