Bondo Italië
Bondo Soldatenfriedhof.
Bondo Italië

Op het Österreichisch-ungarischer Monumentalfriedhof in Bondo rusten er nu 697 (andere bronnen vermelden 719) militairen. Allemaal, uitgezonderd één Duitse luitenant van het 10e Jager Bataljon uit Hannover die stierf in juni 1915, slachtoffers die tijdens de Eerste Wereldoorlog dienden in het leger van Keizer Franz Joseph I van Oostenrijk. De begraafplaats is een stille getuige van de strijd die uitgevochten werd op de gletsjers van de en Adamellogroep in de Italiaanse Alpen en de rotsen van de bergen in de regio.

 

De monumentale begraafplaats in Bondo is nu een soort van "Spoon River" (roman Edgar Lee Masters) geworden waarin alle ingrediënten voor een tragische plot verwerkt zitten. Het is een trieste plaats met herinneringen aan een compleet door de oorlog gewiste generatie. Het Soldatenfriedhof werd in 1916 in opdracht van de Oostenrijkse oberstleutenant (kolonel) Theodor spiegel, een van de bevelhebbers in de regio, aangelegd. Kolonel Spiegel (  zie foto wit marmeren buste ) vertrouwde de leiding van de werkzaamheden toe aan zijn militaire kapelaan, de Franciscaan Fabiano Barcatta. De kapelaan was ook een gepassioneerde en ervaren steenhouwer. Doch de begraafplaats kende een nogal turbulente geboorte! De niet zo ver gelegen Italiaanse artilleriebatterijen bemerkten de werkzaamheden en dachten dat men er bezig was met de aanleg van verdedigingswerken. Uiteraard openden de Italiaanse kanonniers het vuur en verstoorden het werk, maar toen het voor hen duidelijk werd dat men hier bezig was met de aanleg van een dodenakker staakten ze de beschietingen.

 

De mannen die hier rustten vielen in de valleien van Judikarien (Giudicarie), tussen de rivieren Chiese en Sarca. Slechts vijf (andere bronnen spreken van 26) van de hier begraven slachtoffers konden niet geïdentificeerd worden, allen rusten nu op een plaats die dient als monument maar ook als een waarschuwing en aanklacht tegen de oorlog. De begraafplaats bestaat uit twee delen, uit de monumentale omhoog lopende toegangstrap en de begraafplaats langsheen de top van de heuvel. De bezoekers worden er verwelkomd in een eerbiedige sfeer. De gevallenen liggen er in de schaduw van de bomen gegroepeerd in onregelmatige hoekige velden, ze liggen onder betonen grafstenen met daarop een doorlopende nummering, de namen worden vermeld op de nabijgelegen zwarte kruizen.

 

 

 

Meer artikels
Kerstbestand eind 1915 'Shake Hands'. 21-12-2015
Ploegsteert (Comines-Warneton) België.

Tijdens de oorlog waren er meerdere amicale kerstbestanden. Deze wapenstilstanden waren er op initiatief van de manschappen in de loopgraven gekomen.

lees meer ...
Newfoundland Caribou Memorial. 10-04-2017
Monchy-le-Preux Frankrijk.

Newfoundland is een eiland in de Atlantische Oceaan,vlak voor de noordoostkust van Noord-Amerika.

lees meer ...
Monumento Ai Caduti. 26-12-2016
Arsiero Italië.

Bij het begin van de oorlog in 1914 en in 1915 in Italië zorgde voor een golf van patriottische poëzie in Europa.

lees meer ...