Soupir Frankrijk.
Château de Soupir.
Soupir Frankrijk.

Het dorp Soupir en haar regio, dat zich zowat in het centrum van het departement van de Aisne bevindt, was al van in het begin van de oorlog getuige van het strijdgewoel.

 

Ook op 16 april 1917 laaide de strijd hier weer op! Uur H, achter het barragevuur lanceerden eenheden van de Franse 56e en 127e divisie zich in de aanval in de sector van Soupir,  ze hadden de intentie om de hoogtes van het dorp te veroveren. In het midden had het 172e R.I. (infanterie regiment) twee bataljons ingezet in de strijd. Het 1e bataljon leverde verbeten aanvallen in het ravijn van la Cour de Soupir maar moest zich voor de loopgraaf, la tranchéé de Kronprinz, ingraven en schuilen. Ondanks de zware verliezen, vochten ze om 11u in de 2e Duitse linie. Het duurde meer dan drie uur om de vijandelijke schuilplaatsen te zuiveren, de vijand werd er verjaagd met handgranaten en vlammenwerpers. Het tweede bataljon viel aan in de noordwestelijke richting. De 5e compagnie drong om 9u door in de 3e Duitse line, het gevecht werd de ganse namiddag voort gezet. Ten oosten vorderden, in verbinding met het 106eR.I., de 9e en 10e compagnie in het bos des Gouttes d’Or.  Links drong het 355e R.I. door in Chavonne en veroverde er de loopgraven Siegfried en Krupp. Rechts vochten het 1e en 2e Bataljon van het 106e R.I. in het bos des Gouttes d’Or en leden er zware verliezen.

 

De Franse Jagers te Voet van het 29e, 56e,59e en 60e bataljon (BCP, bataillon de chasseurs à pied ) slaagden er in om de ondergronds gangen van Soupir in te nemen. De hoogte, Le Mont Sapin, werd in genomen door het 25e BCP. Dat was een te vrezen obstakel, Door het slechte weer lag de steile helling er glad en modderig bij. Het beklimmen van de heuvel verliep traag, enerzijds door de glibberige modder anderzijds door de Duitse artillerie barrages. Ondertussen brachten de Duitsers hun mitrailleurs in stelling. De Franse Jagers te Voet kwamen stap per stap vooruit, ze vuurden eerst geweergranaten af en als die op waren gebruikten ze handgranaten! Ze slaagden in hun opzet, ze namen 400 Duitsers gevangen, waaronder 10 officieren, en maakten 22 mitrailleurs en 19 mijnenwerpers buit. De Jagers te voet rukte links op tot  aan het Plateau de Grinons en rechts tot op de ondergrondse gangen van La Cour Soupir. De Heuvel, Le Mont Sapin, werd de sleutelpositie van de Franse linie. Om 21 u gingen de Duitsers in de tegenaanval. De Franse Jagers te Voet die zonder handgranaten zaten gebruikten g de ter plaatse gevonden Duitse handgranaten en drongen de vijand terug. In de loop van de komende maanden werden al die men mensenbloed gewonnen posities door de Duitsers heroverd!

 

 

Het Kasteeel van Soupir 'overleefde' de oorlog niet en werd totaal verwoest in 1917.Enkel de inrijpoort doet ons vandaag nog herinneren aan het vroegere imposante kasteel.

 

 

Meer artikels
Deutscher Soldatenfriedhof Maison Blanche. 27-03-2017
Neuville-Saint-Vaast Frankrijk.

Juni 2014, tijdens een schooluitstap naar de oude frontstreek nam een Britse 14 jarige jongen de onderstaande zwart-wit foto.

lees meer ...
The Caterpillar Crater. 05-06-2017
Zillebeke (Ieper) België.

In de Wijtschateboog was de Duitse defensie geconcentreerd rond vooruitgeschoven posities op enkele natuurlijke en moeilijk in te nemen hoogtes.

lees meer ...
Montbrehain 1914-1918 Monument. 28-08-2017
Montbrehain Frankrijk

In de analen van het Franse leger staat 1917 gebrandmerkt als het jaar van de muiterijen!

lees meer ...