Loker (Heuvelland) België.
Nabij Locre N°10 Cemetery.
Loker (Heuvelland) België.

In het veld ten westen van Locre N°10 Cemetery staat er tussen de gewassen een eenzame eik. Daar bij die eik bewerkte landbouwer Jacques Covemaecker op 23 mei 1983 zijn land, niets vermoedend en naarstig aan het werk met zijn traktor raakte de freesmachine plots een obus! De verroeste granaat explodeerde en Jacques was op slag dood. De volgende lente plantte zijn weduwe deze eik als een blijvende herdenking.

 

De achtergebleven oorlogsmunitie blijft 100 jaar na data nog steeds slachtoffers maken. Oorlogstuig is en blijft levensgevaarlijk. Sinds de wapenstilstand waren er 360 dodelijke slachtoffers te betreuren. Verschillende projectielen zorgden voor meer dan 600 ongelukken. Op 12 november 1918, amper één dag na het "staakt het vuren" stierf een inwoner uit de frontstreek door het ontploffen van een gasgranaat. Zowel spelende kinderen, landbouwers, militairen en souvenirjagers evenals verzamelaars en buitzoekers kwamen om het leven bij een verkeerde handeling, bewerking of bij een poging om de koperen kop van de obus te verwijderen.

 

De overledenen werden aanzien als oorlogsslachtoffers. Hierdoor kon de familie, als de betrokkenen Belgen waren, aanspraak maken op het fonds voor oorlogsslachtoffers. Kort na de oorlog was de economische situatie slecht en wilden velen een extraatje bijverdienen door metalen te verkopen. Op de velden in de frontstreek lag het koper, lood, messing, staal en ijzer zo maar voor het rapen. Ontmantelen zonder veel kennis lag vaak aan de basis van heel wat ongevallen maar ook de meer ervaren "koppendraaiers" verloren, in het beste geval, af en toe één of meerdere vingers.

 

De laatste dodelijke slachtoffers waren: in 2000 een verzamelaar uit Essen, in 2007 nog een landbouwer uit Loker, in 2008 een verzamelaar uit Ploegsteert en in Ieper kwamen er in het voorjaar van 2014 twee arbeiders om het leven.

 

Door corrosie zijn die springtuigen onstabiel geworden of ze zijn beginnen lekken en zijn daardoor met verloop van tijd nog gevaarlijker geworden. Waarschijnlijk is het laatste oorlogsslachtoffer van 14-18 nog niet gekend. Een Gents privé ontmijningsbedrijf beweert dat het mogelijk is om de westhoek bommenvrij te maken tegen € 750 per hectare. Iemand met bouwplannen in de frontstreek laat voor de zekerheid best de bodem eerst goed screenen. Het is aan te raden om bij het vinden van oorlogstuig, zo vlug mogelijk DOVO te verwittigen. De Dienst voor Opruiming en Vernietiging van Ontploffingstuigen komt dan zo vlug als mogelijk ter plaatse om de projectielen op te halen.

 

Meer artikels
Clay-Kicking 'Three Tunnellers'. 05-01-2015
Bronzen reliëf (Plugstreet 14-18 Experience) Ploegsteert (Comines-Warneton) België.

Reeds op 21 december 1914 brachten de Duitsers de eerste mijnen tot ontploffing nabij de stad Béthune (Pas-de-Calais) in Frankrijk.

lees meer ...
Honneur a nos Morts. 05-03-2018
Adinfer Frankrijk.

Monumenten, gedenkplaten of straatnamen waren na de oorlog zowel sociaal als historisch van belang.

lees meer ...
Skip Point bij Scott Farm. 18-12-2017
Wijtschate (Heuvelland) België.

Deze betonconstructie, ten O van Scott Farm gelegen, werd vermoedelijk verbouwd door de Australiërs.

lees meer ...