San Giovanni di Timavo  Italië.
Monument 'Wolven van Toscane'.
San Giovanni di Timavo Italië.

Langs de weg SS14, in het dorpje van San Giovanni di Timavo een gemeente van Duino Aurisina, kan men een monument bewonderen dat gewijd is aan deLupi di Toscana’. Wolven van Toscane was de bijnaam van de Italiaanse ‘Brigata Toscana’ (Brigade Toscane). De brigade die ook vaak de Brigata Lupi genoemd werd bestond uit het 77e en het 78e Fanteria (infanterie regiment). Dit gedenkteken ligt een paar kilometer van de Monte Ermada, het meest zuidelijke punt van de frontlinie van de Karst. Het was hier dat de brigade Toscane in het voorjaar van 1917 toekwam om er de Brigade Trapani te komen ondersteunen tijdens de tiende slag bij de Isonzo rivier (12 mei tot 8 juni 1917).

 

Het monument Lupi di Toscana dateert uit 1951 en bestaat uit twee bronzen wolven die op een rots staan. Het eerste dier kijkt naar de Monte Ermada en roept met zijn wolvengehuil zijn wolvenhorde bijeen, de tweede wolf kijkt strak voor zich uit in het dal, het is precies of hij er de vroegere vijand gade slaat.

 

 

Naast de bronzen wolven staat er ook een bescheiden monumentje dat opgedragen is aan de Italiaanse majoor Giovanni Randaccio. Hij was de brigadecommandant van de Wolven van Toscane en sneuvelde tijdens die tiende Isonzo slag. Giovanni Randaccio werd op 1 juli 1884 in Torino (Turijn) geboren en sneuvelde in San Giovanni al Timavo, op 28 mei 1917. Giovanni koos voor een militaire loopbaan bij de infanterie, bij het uitbreken van de oorlog droeg hij trots de rang van kapitein en diende bij het 2e bataljon van het 77e infanterie regiment.

 

In oktober 1916 werd hij bevorderd tot majoor en werd hij verbindingsofficier tussen de 45e divisie en de Brigade Toscane, waarvan het 77e infanterieregiment deel uitmaakte. In de laatste dagen van mei 1917 rukte het 77e infanterieregiment op aan de monding van de Timavo. Op 28 mei lanceerde majoor Randaccio, zijn bataljon in de aanval. Hun objectief sector 28 werd ten koste van zware verliezen veroverd! Maar ook Randaccio geraakte hierbij door een ontploffing dodelijk gewond, kreunend werd hij afgevoerd naar een medische hulppost, doch de majoor bezweek er aan zijn verwondingen. Zijn goede vriend Gabriele D'Annunzio wikkelde het lichaam van zijn vriend in een Italiaanse vlag. Majoor Randaccio werd nadien voor zijn moedig gedrag postuum bekroond met de gouden medaille voor militaire heldhaftigheid. De stoffelijke resten van de majoor liggen begraven op de heldenbegraafplaats van Aquileia.

 

 

 

 

 

 

 

 

Meer artikels
Verlaten K.u.K. begraafplaats. 02-10-2017
Mengore Italië.

Dit eenzame monumentje is het nog enige overblijfsel van de militaire begraafplaats In Mengore.

lees meer ...
De Sluiswachter. 27-10-2014
Nieuwpoort België.

Het Belgische leger trok zich in de nacht van 9 op 10 oktober  1914 terug uit Antwerpen. De eerste Belgische eenheden bereikten hun nieuwe doel, de kusstreek.

lees meer ...
Beaumont (Village Détruit) 'Julien Quenet'. 16-11-2015
Beaumont-en-Verdunois Frankrijk.

Beaumont-en-Verdunois is een van de negen verdwenen dorpjes nabij Verdun.

lees meer ...