Loker  (Heuvelland) België.
Graf Major W. Redmond nabij Locre Hosptice Cemetery.
Loker (Heuvelland) België.

'Alweer een heerlijke zomerdag. Na het ontbijt kuier ik wat rond in de kloostertuin. Ik kom er voor het eerst. In een hoek staat een kapelletje voor de Heilige Maagd, een soort mini Lourdes grot. Vlak ervoor ligt een bloembed met middenin, omringd door bloemen, het graf van een Canadese soldaat. Het is prachtig verzorgd zijn naam en nummer staan vermeld op een gepolijst bronzen plaatje dat aan het kruis bevestigd is.  Moest ik niet levend uit deze oorlog komen dan zou ik me geen mooiere rustplaats kunnen indenken. Ik moet dit bij gelegenheid maar eens aan Moeder Overste zeggen'.

Loker, 4 mei 1917, Rowland Fielding 'War letters to a wife'.

 

Op 7 juni 1917, kort na de ontploffing van de negentien mijnen in de regio van Wijtschate werd Majoor Redmond, toen hij de loopgraven verliet, geraakt en ernstig verwond door granaatscherven. Majoor William Hoey Kearney Redmond van het 6th Bn. Royal Irish Regiment is dan 56 jaar. In de hulppost kreeg hij de nodige verzorging, maar het baatte niet, de majoor stierf aan zijn verwondingen. Op verzoek van zijn familie werd hij te Loker in de kloostertuin van 'Huize Godtschalk' begraven, dicht bij de Lourdesgrot waar hij geregeld ging bidden. In 1918 werd het klooster volledig verwoest. Na de oorlog werd het klooster iets verder heropgebouwd, maar op vraag van de weduwe bleef zijn graf op de oorspronkelijke plaats liggen. Dat is  ook de reden waarom zijn graf daar nu zo eenzaam, iets buiten de Britse begraafplaats Locre Hosptice Cemetery ligt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ter nagedachtenis aan 'Willie' wordt jaarlijks de REDMOND WALK gehouden die in 2017 reeds aan zijn 18e  editie toe was . Tijdens deze vroege ochtendwandeling die start om 4u10, 'zero hour', aan  een mijnkrater in Wijtschate  stappen de deelnemers in het  voetspoor van Redmond's laatste tocht. Het is een tocht van ongeveer 10 km, via de Lindenhoek wandelen ze over de Kemmelberg tot aan het graf te Loker. Tussenin krijgt men afwisselend informatie over de mijnenslag, over de figuur Redmond, de Ierse bijdrage aan de oorlog en over het frontlandschap dat men doorkruist afgewisseld met getuigenissen en anekdotes. Als afsluiter kunnen de deelnemers nog genieten van een uitgebreid Iers ontbijt in de Redmond's Pub te Loker.

 

 

 

 

Meer artikels
Bois-le-Prêtre. 15-09-2014
Muerthe-et-Moselle Frankrijk.

In Muerthe-et-Moselle ligt het beruchte bos het Bois-le-Prêtre. Tussen september 1914 en juli 1915 werden er in dit bos verbeten gevechten gestreden. Het bos werd aan beide zeiden omgetoverd tot een web van prikkeldraad met daarachter een labyrint van loopgraven. De verliezen waren zwaar, zowel voor de Fransen als voor de Duitsers, er waren duizenden doden en gewonden.

lees meer ...
St. Mary's Advanced Dressing Station Cemetery 'John Kipling?'. 28-09-2015
Haisnes Frankrijk

 

Als zovelen popelde John Kipling (17 augustus 1897 - 27 september 1915) van enthousiasme om dienst te nemen in het Britse leger.

lees meer ...
Filmset 'In Vlaamse Velden'. 05-01-2015
Veurne België.

Alle loopgravenscènes uit de 10-delige VRT fictiereeks ‘In Vlaamse Velden’ werden in Veurne opgenomen.

lees meer ...