Slijpe ( Middelkerke ) Belgiƫ.
Kerkhof Slijpe 'Gebroeders Goemaere'.
Slijpe ( Middelkerke ) Belgiƫ.

Op het kerkhof van Slijpe (Middelkerke) staan er twee totaal verwaarloosde en onleesbare militaire grafstenen. De twee grafzerken die we hier vinden zijn merkwaardig genoeg de Belgische standaard grafstenen die vanaf 1924 gebruikt werden op de Belgische militaire begraafplaatsen, maar dan zonder de bronzen plaat waarop oa. de naam en voornaam, sterfdatum en decoraties van de overledene vermeld staan.

 

Onder deze genegligeerde grafstenen rusten de stoffelijke resten van twee broers, de gebroeders Goemare. De twee ongehuwde broers verschilden slechts anderhalf jaar in ouderdom. Beide jongens werden geboren Sint-Joost-ten-Noode, de oudste Henri-Adolphe zag het levenslicht op 7 mei 1895 en zijn jongere broer Joseph-Valentinus op 24 november 1896.

 

 In 1914 was de 19 jarige Henri soldaat bij het 9de Linieregiment. Bij de mobilisatie werd het 9e Linie, zoals alle actieve eenheden, ontbonden in het 9e Linie zelf en het 29e Linie. Samen vormden zij de Negende Gemengde Brigade, die deel uitmaakte van de Derde Legerdivisie. Tijdens de nacht van 5 op 6 augustus verdiende het Regiment zijn eerste eervolle vermelding door het ruim aandeel dat het had in de overwinning bij Luik (Sart-Tilman). Doch dit succes kon de Duitse opmars niet afstoppen. Daarenboven waren de verliezen bij de Belgen zo beduidend dat de twee Regimenten noodgedwongen weer samengevoegd moesten worden en zelfs dan werd de normale slagorde en getalsterkte nog niet bereikt. Om de verdediging van Antwerpen te kunnen voorbereiden moest het Duitse offensief worden afgeremd en ook bij dit vertragingsmaneuver van 18 en 19 augustus 1914, onderscheidde het 9e zich met brio. In de streek van Leuven/Aarschot werd een verwoed Duits offensief in de kiem gesmoord. Zodra de stad Antwerpen verdedigd was, onderscheidde het 9e Linie zich een volgende maal. Het nam actief deel aan de Tweede Uitval uit Antwerpen. Op 10 september vochten ze in de streek van Haacht. Eens te meer bleek de Duitse overmacht te groot en diende het regiment zich terug te trekken naar de IJzer. Henri die al heel wat actie had beleefd met zijn regiment zou er niet meer bij zijn bij de belangrijkste slag, de Slag aan de IJzer. Henri sneuvelde op 8 oktober 1914 te Slijpe, langs het kanaal Plassendale-Nieuwpoort.

 

Zijn jongere broer Joseph, die drukker was, kwam drie jaar later om het leven, dat gebeurde op 16 juli 1917. De toen 20 jarige Joseph kwam om het leven toen hij in Achel (Limburg) probeerde om door de elektrische draad de Belgische-Nederlandse grens over te steken. Wou hij via Nederland het Belgisch leger vervoegen? De elektrische draad, ook de dodendraad genoemd, was een elektrische versperring aan de grens tussen België en Nederland. Het was de grens tussen oorlog en vrede. Het was geen banale improvisatie of een experiment. Het aanwenden van dit wapen steunde op militair -wetenschappelijk onderzoek en op technische ervaring te velde. De dodendraad kwam er omdat Duitse militairen er niet in slaagden om de bijna 450 kilometerslange rijksgrens hermetisch af te sluiten. Hoeveel doden er vielen langsheen die 332 km lange versperring is niet juist geweten! Professor dr. Alex Vanneste documenteerde vanaf de oprichting in 1915 ongeveer 850 dodelijke slachtoffers, maar ongetwijfeld waren er meer. België was bezet, de grensstreek was verboden gebied en de pers werd gecensureerd dus bleven er weinig gegevens hierover bewaard. Drie vierde kwam om ten gevolge van elektrocutie, 20% naar aanleiding van vuurgevechten in de onmiddellijke nabijheid van de versperring. Van de andere 5% is de doodsoorzaak niet precies geweten. Bijna driehonderd slachtoffers vielen aan de Limburgse grenzen. Limburg was dan ook de provincie met het langste traject van de versperring, bijna de helft van de totale afstand

 

Jammer dat de graven van Henri en Joseph Goemaere er zo triestig bij liggen, hopelijk wordt dit ooit in ere hersteld. Toch blijf het verwonderlijk dat zij een officiële militaire grafsteen kregen op een gewoon burgerlijk kerkhof, vooral bij Joseph is dat bizar want hij was niet eens militair!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Meer artikels
Butte de Vauquois. 22-03-2015
Vauquois Frankrijk.

De Butte de Vauquois was de hoogste heuvel in het gebied ten westen van de Argonne en bood een eindeloos gezichtsveld in alle richtingen.

lees meer ...
Abbaye'. 28-09-2014
Mont Saint-Eloi Frankrijk.

Op de Mont Saint-Eloi, een heuvel met uitzicht op Arras, getuigen twee verminkte torens de grandeur van een abdij die over de hele Artois uitstraalde, maar ze herinneren ons ook aan de strijd die hier tijdens de oorlog in dit gebied woede. De abdij zou volgens de legende in de zevende eeuw gesticht zijn en kende zijn bloeitijd in de middeleeuwen. Na de oorlog stonden nog enkel de witte torens en het portiek van de westelijke gevel overeind.

lees meer ...
Bois des Caures 'Monument Lt. Col. Driant'. 21-02-2016
Flabas Frankrijk.

Maandag 21 februari 1916 werd de aanval op Verdun ingeluid met een nooit eerder gezien Duits artilleriebombardement.

lees meer ...