Luik België.
Site Memorial Interallié.
Luik België.

Boven op de heuvel van de wijk Cointe te Luik staat een grote witte toren en een witte basiliek. Als je de stad nadert kan je moeilijk naast dit Memorial Interallié kijken. Na het einde van de oorlog ontsproot er binnen de Intergeallieerde Federatie van oud-strijders het voornemen om een groot gedenkteken op te richten ter ere van alle militairen die de oorlog gewonnen hadden. Eerst dacht men aan Sarajevo, maar in 1925 werd Luik uitgekozen als plek voor de oprichting van het gedenkteken der geallieerden. De federatie koos voor de stad Luik omdat daar in de nacht van 5 op 6 augustus 1914 de eerste grote slag van de oorlog werd gestreden en waar de rond de stad gelegen forten nog tien dagen weerstand boden. De stad lag immers ook aan de rivier de Maas, was daar niet van in Verdun tot in Visé veel bloed gevloeid?

 

Overheden, privépersonen en verenigingen van alle bondgenoten zouden het project bekostigen. De plannen werden ontworpen door de Antwerpse architect Jos Smolders. De bouwwerkzaamheden vingen aan in 1928, maar liepen al snel vertraging op want onder het terrein liepen er oude mijngangen die voor zware funderingsproblemen zorgden. Door gebrek aan geld werden in 1935 de werkzaamheden gedeeltelijk stilgelegd. Het geldgebrek kwam er door de financiële crisis van de jaren 30, maar ook door het intussen verzwonden patriottisch enthousiasme van vlak na de oorlog. Het patriotisme was ondertussen vervangen door een negatieve visie op de Grote Oorlog en door de dreiging van een nieuw wereldconflict! Toen het monument op 20 juli 1937 werd ingehuldigd, was koning Leopold III het enige aanwezige staatshoofd.

 

De 75 meter hoge toren stond er, maar het geplande museum alsook de nationale paviljoenen zouden er nooit komen. Ook de neo-byzantijnse basiliek (deze kerk wordt blijkbaar ten onrechte door de Luikenaren als basiliek betiteld) werd nooit helemaal afgewerkt. Alleen Roemenië, Frankrijk en Italië zorgden voor een eigen gedenkteken op de memorialsite. Op het einde van de vorige eeuw kwamen daar nog twee Griekse, een Brits, een Russisch en een Pools herinneringsmonument bij. Ook in de crypte van de toren hebben de deelnemende landen hun eigen nationale monumenten.

 

Meer artikels
Rossignol Wood Cemetery 28-05-2017
Hébuterne Frankrijk.

De Franse gemeente Hébuterne waar zich nu ook de Britse militaire begraafplaats Rossignol Wood Cemetery bevind lag tijdens de oorlog vlak bij het front, maar vanaf maart 1915 tot op het einde van de oorlog was het in geallieerde handen.

lees meer ...
Monumento Ai Caduti. 25-12-2016
Arsiero Italië.

Bij het begin van de oorlog in 1914 en in 1915 in Italië zorgde voor een golf van patriottische poëzie in Europa.

lees meer ...
Nabij Bridge House Cemetery. 25-06-2017
Langemark-Poelkapelle België.

In Wieltje nam ik de weg  naar Passendale, kwam voorbij Bridge House en Spree Farm.

lees meer ...