Folkstone  Verenigd Koninkrijk.
Folkstone War Memorial.
Folkstone Verenigd Koninkrijk.

'May Their Deeds Be Held In Reverence' staat gegraveerd op de sokkel van dit beeld in Folkstone.  Deze bronzen vrouwelijke figuur is een voorstelling van 'Moederschap en Eerbied' In de opgeheven linker hand houd de dame een vlaggenmast met op de top een kruis. De 'Union' vlag  hangt wervelend en halfstok rond de mast en haar halfnaakte lichaam. In de andere hand draagt ze op schouderhoogte een grote ronde overwinningskrans die met de nodige verbeelding kan doorgaan voor een Hoplietenschild. De beeldhouwer Ferdinand Victor Blundstone wilde een allegorie maken met attributen uit de vredestijd ( kruis, vlag en krans) in combinatie met de silhouet van een krijger die gewapend en klaar was voor de strijd. Haar blik kijkt in de richting van de zee en de weg ‘the Road of Remembrance'.

 

 

Langs deze weg die toen 'Slope Road' heette stapten de militairen in de richting van of naar de haven. In de haven was het altijd erg druk met vaak lange wachttijden als gevolg. Twee lokale dames hielden dicht bij de haven het 'Mole café' open en boden de wachtende mannen, voor hun afreis naar het front, gratis thee aan. Meer dan 42.000 personen tekenden iets in het gastenboek. Van overal in de wereld kwamen soldaten van het Britse Rijk naar Folkstone.  Folkstone werd de hoofdhaven voor de inscheping  en ontscheping van en naar het  Westelijk Front. Meer dan 10.000.000 militairen en dienstpersoneel ( verpleegsters, ....) passeerden langs deze weg op en af, van of naar Frankrijk en België. Voor velen was dit helaas hun laatste reis!

 

Ter gelegenheid van de 100 jarige herdenking van WO I, werd om dezelfde reden dichtbij het bestaande monument onlangs ' The Folkstone Memorial Arch' geconstrueerd. Deze Memorial omvat onder meer een kompas die naar alle landen wijst waarvan de troepen door Folkstone passeerden.

 

 

Naast de War Memorial staat ook een klein stenen monumentje met op een bronzen plakkaat een quote van Alfred Tennyson ( 6 augustus 1809 - 6 oktober 1892).  Hij was een groot poëet en hofdichter tijdens de heerschappij van Queen Victoria. Tot op vandaag blijft hij één van de meest populaire Britse dichters. ''Not once are twice in our rough Island Story The Path of Duty was the way to glory. 

 

Meer artikels
Monument van de 152e RI 'Diables Bleus'. 16-03-2015
Hartmannswillerkopf (Vieil Armand) Frankrijk.

Op de Hartmannswillerkopf begon de strijd al in de tweede helft van december 1914, dat gebeurde weliswaar op kleine schaal, het waren vooral Duitse en Franse patrouilles die elkaar op de berg tegenkwamen en slaags raakten.

lees meer ...
Sanctuary Wood. 17-11-2014
Zillebeke (Ieper) Belgiƫ.

Het bos dat ten N.O. van de huidige begraafplaats Sanctuary Wood Cemetery lag werd door de Britten 'Sanctuary Wood' geheten.

lees meer ...
De Sluiswachter. 27-10-2014
Nieuwpoort Belgiƫ.

Het Belgische leger trok zich in de nacht van 9 op 10 oktober  1914 terug uit Antwerpen. De eerste Belgische eenheden bereikten hun nieuwe doel, de kusstreek.

lees meer ...