Folkstone  Verenigd Koninkrijk.
Folkstone War Memorial.
Folkstone Verenigd Koninkrijk.

'May Their Deeds Be Held In Reverence' staat gegraveerd op de sokkel van dit beeld in Folkstone.  Deze bronzen vrouwelijke figuur is een voorstelling van 'Moederschap en Eerbied' In de opgeheven linker hand houd de dame een vlaggenmast met op de top een kruis. De 'Union' vlag  hangt wervelend en halfstok rond de mast en haar halfnaakte lichaam. In de andere hand draagt ze op schouderhoogte een grote ronde overwinningskrans die met de nodige verbeelding kan doorgaan voor een Hoplietenschild. De beeldhouwer Ferdinand Victor Blundstone wilde een allegorie maken met attributen uit de vredestijd ( kruis, vlag en krans) in combinatie met de silhouet van een krijger die gewapend en klaar was voor de strijd. Haar blik kijkt in de richting van de zee en de weg ‘the Road of Remembrance'.

 

 

Langs deze weg die toen 'Slope Road' heette stapten de militairen in de richting van of naar de haven. In de haven was het altijd erg druk met vaak lange wachttijden als gevolg. Twee lokale dames hielden dicht bij de haven het 'Mole café' open en boden de wachtende mannen, voor hun afreis naar het front, gratis thee aan. Meer dan 42.000 personen tekenden iets in het gastenboek. Van overal in de wereld kwamen soldaten van het Britse Rijk naar Folkstone.  Folkstone werd de hoofdhaven voor de inscheping  en ontscheping van en naar het  Westelijk Front. Meer dan 10.000.000 militairen en dienstpersoneel ( verpleegsters, ....) passeerden langs deze weg op en af, van of naar Frankrijk en België. Voor velen was dit helaas hun laatste reis!

 

Ter gelegenheid van de 100 jarige herdenking van WO I, werd om dezelfde reden dichtbij het bestaande monument onlangs ' The Folkstone Memorial Arch' geconstrueerd. Deze Memorial omvat onder meer een kompas die naar alle landen wijst waarvan de troepen door Folkstone passeerden.

 

 

Naast de War Memorial staat ook een klein stenen monumentje met op een bronzen plakkaat een quote van Alfred Tennyson ( 6 augustus 1809 - 6 oktober 1892).  Hij was een groot poëet en hofdichter tijdens de heerschappij van Queen Victoria. Tot op vandaag blijft hij één van de meest populaire Britse dichters. ''Not once are twice in our rough Island Story The Path of Duty was the way to glory. 

 

Meer artikels
Crypte 'Gebroeders Van Raemdonck'. 20-03-2017
Diksmuide Belgiƫ.

Het welbekende verhaal van de gebroeders Edward en Frans Van Raemdonck werd jarenlang geromantiseerd, de vertelling van hun “Broederliefde” werd jaren uit zijn context getrokken om het Vlaamse politieke belang te dienen.

lees meer ...
Franse begraafplaats Saint-Charles-de-Potyze. 09-11-2015
Ieper Belgiƫ.

Het ontstaan van deze Franse oorlogsbegraafplaats, de grootste in België, dient gezocht te worden in de onmiddellijke om­geving van de 'ambulance St.-Charles' of 'ambulance de Frezenberg' tijdens de eerste slag om leper.

lees meer ...
Twelve Tree Copse Cemetery ' A. V. Smith VC'. 21-12-2015
Krithia Turkije.

Op Twelve Tree Copse Cemetery in Gallipoli vinden we o.a. de laatste rustplaat van Alfred Victor Smith VC.

lees meer ...